12 Years a Slave – cele mai multe nominalizări la Independent Spirit Awards
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-years-a-slave-cele-mai-multe-nominalizari-la-independent-spirit-awards/

Drama istorică ,,12 Years a Slave” şi comedia noir ,,Nebraska” conduc în topul producţiilor care au primit cele mai multe nominalizări la Independent Spirit Awards 2014 şi vor concura la categorii principale precum ,,cel mai bun film”, ,,cel mai bun regizor” şi cele de interpretare.

Un articol de Andrada Văsii|30 noiembrie 2013

Drama istorică „12 Years a Slave” şi comedia noir „Nebraska” conduc în topul producţiilor care au primit cele mai multe nominalizări la Independent Spirit Awards 2014 şi vor concura la categorii principale precum „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi cele de interpretare.

„12 Years a Slave” spune povestea emoţionantă a unui bărbat de culoare care, deşi era liber, a fost vândut ca sclav. Acest lungmetraj a primit şapte nominalizări, inclusiv la categoria „cel mai bun regizor” (Steve McQueen), „cel mai bun actor” (Chiwetel Ejiofor) şi „cea mai bună actriţă în rol secundar” (Lupita Nyong’o).

Filmul „12 Years a Slave” a fost bine primit de criticii de specialitate şi este deja considerat un concurent cu şanse reale în cursa pentru Oscaruri.

„Nebraska”, o comedie spumoasă, în alb-negru, despre un bărbat muribund, a primit şase nominalizări,inclusiv la categoriile „cel mai bun regizor” (Alexander Payne), „cel mai bun actor în rol principal” (Bruce Dern) şi „cel mai bun actor în rol secundar” (Will Forte). Bruce Dern, în vârstă de 77 de ani, a câştigat cu acest rol trofeul pentru interpretare masculină la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

La categoria „cel mai bun lungmetraj” au fost selecţionate lungmetrajele „12 Years a Slave”, „Nebraska”, „All Is Lost”, „Frances Ha”, „Inside Llewyn Davis”.

Shane Carruth („Upstream Color”), J.C. Chandor („All Is Lost”), Steve McQueen („12 Yeas a Slave”), Jeff Nichols („Mud”) şi Alexander Payne („Nebraska”) vor concura la categoria „cel mai bun regizor”.

Oponenţi valoroşi pentru  12 Years a Slave

La categoria „cel mai bun actor” au fost nominalizaţi Bruce Dern („Nebraska”), Chiwetel Ejiofor („12 Years a Slave”), Oscar Isaac („Inside Llewyn Davis”), Michael B. Jordan („Fruitvale Station”), Matthew McConaughey („Dallas Buyers Club”) şi Robert Redford („All Is Lost”).

Cate Blanchett („Blue Jasmine”), Julie Delpy („Before Midnight”), Gaby Hoffman („Crystal Fairy”), Brie Larson („Short Term 12″) şi Shailene Woodley („The Spectacular Now”) vor concura la categoria„cea mai bună actriţă”.

La categoria „cel mai bun scenariu” au fost nominalizaţi Woody Allen („Blue Jasmine”), Julie Delpy, Ethan Hawke şi Richard Linklater („Before Midnight”), Nicole Holofcener („Enough Said”), Scott Neustadter şi Michael H. Weber („The Spectacular Now”) şi John Ridley („12 Years a Slave”), notează Mediafax.

12 Years a Slave

Chiwetel Ejiofor în  rolul lui Solomon Northup  

Lungmetrajale „A Touch Of Sin” (China), „La vie d’Adèle” (Franţa), „Gloria” (Chile), „La Grande Bellezza” (Paulo Sorrentino) şi „The Hunt” (Danemarca) vor concura la categoria „cel mai bun film străin”.

Independent Spirit Awards, decernate anual de asociaţia Film Independent din Los Angeles, reprezintă un eveniment major pentru filmele realizate în afara marilor studiouri de la Hollywood şi care au nevoie de promovare înainte de începerea sezonului ce precede premiile Oscar.

Independent Spirit Awards aduc un omagiu filmelor americane cu buget redus, selectate pe baza unor criterii precum originalitate, subiecte provocatoare şi gradul de finanţare independentă.

Limita maximă de buget este de 20 de milioane de dolari – aproximativ o treime din bugetul mediu al unui film de studio -, potrivit datelor oferite, în 2006, de Motion Picture Association of America.

În februarie anul acesta, lungmetrajul „Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook” a fost marele câştigător la gala Independent Spirit Awards, adjudecându-şi patru trofee – cel mai bun film, cel mai bun regizor (David O. Russell), cel mai bun scenariu (David O. Russell) şi cel mai bun rol principal feminin (Jennifer Lawrence).

Independent Spirit Awards vor fi decernate pe 1 martie 2014, la Los Angeles, cu o zi înainte de decernarea premiilor Oscar.

Foto credit: 12 Years a Slave

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes, de Mihai Cristea: Despre celebrul sistem de acreditări de pe Croazetă. Şi despre două din filmele din cursa pentru Palme d`Or: "Jupiter’s Moon", al ungurului Kornél Mundruczó, şi "Loveless", al rusului Andrey Zvyagintsev.

19
/05
/17

Regizat de Bogdan George Apetri şi cu Ana Ularu în rolul principal, "Periferic" (2010), unul din cele mai de succes debuturi româneşti ale ultimilor ani, este acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub.

17
/05
/17

Pentru al șaselea an consecutiv, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiștii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM.

16
/05
/17

Una dintre cele mai iubite actrițe de teatru și film din România, Tora Vasilescu,va fi celebrată la cea de-a 16-a ediție a FestivaluluiInternațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

15
/05
/17

„Persona”, „Nostalgia”, „Pe aripile vântului”, „Cei șapte samurai”, „Metropolis”. Sunt doar câteva din filmele clasice pe care, într-o anchetă realizată de Ziarul Metropolis, oameni din lumea cinematografiei (critici, regizori, actori, producători, programatori de cinematografe sau de festivaluri), dar și jurnaliști și scriitori mărturisesc că nu le-au văzut.

15
/05
/17

„Ouăle lui Tarzan”, cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie 2017). Documentarul va fi proiectat în afara competiției, în cadrul programului „Zilele filmului românesc”.