16 februarie în cultură – Hașdeu, Paredes, Schlesinger
https://www.ziarulmetropolis.ro/16-februarie-in-cultura-hasdeu-paredes-schlesinger/

Într-o zi de 16 februarie se năştea prozatorul şi istoricul Bogdan Petriceicu Haşdeu, fondatorul folcloristicii comparate române si creatorul dramei istorice româneşti (“Răzvan şi Vidra”).

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2017

În 1888, la moartea Iuliei Hașdeu, care s-a stins din viață la vârsta de 19 ani, Bogdan Petriceicu Hașdeu s-a refugiat în spiritism în încercarea de a lua contact cu fiica sa.

A construit inițial un templu la mormântul acesteia, de la Cimitirul Bellu. În 1893 a decis înălțarea unui castel la Câmpina, pe care l-a finalizat în 1896 după planurile proprii, planuri transmise – conform legendei – de fiica sa din “lumea de dincolo”.
16 februarie

Castelul are o arhitectură unică, bizară chiar, fiind construit din piatră și având trei turnuri crenelate, unul central care adăposteşte templul, și alte două mai mici, de o parte si de alta a acestuia.

Construcția castelului are la bază principiul numerelor magice 3 și 7 (trei turnuri, trei pivnițe, scări formate din câte șapte trepte, etc). Aici a scris B. P. Hașdeu lucrarea de esoterism Sic Cogito (“Așa gândesc”) și tot aici a realizat primele experiențe de psihofotografie.

Ultima renovare a castelului a fost realizată în anii ’90 când și o parte dintre obiectele din interior au fost restaurate, iar din 1995, castelul este deschis în întregime și își așteaptă vizitatorii. (sursa: stelian-tanase.ro)

1907 – A încetat din viaţă  Giosuè Carducci, poet, prozator și eseist italian, laureat Nobel

1917 – A încetat din viaţă  Octave Mirbeau, scriitor francez

1925 – S-a născut Carlos Paredes, cel mai mare compozitor portughez de muzică pentru chitară. În 2006, a fost realizat  Movimentos Perpétuos, un documentar (“cine-tribut”) în 17 timpi, în care “mărturiile şi ghitara definesc geniul, curajul şi modestia lui Carlos Paredes”.

 

1926 – S-a născut regizorul John Schlesinger, creatorul filmelor de succes „Darling” (trei premii Oscar) și „Departe de lumea dezlănţuită”.

1926 – A fost înfiinţată Fundaţia culturală “Regele Ferdinand I”.

1949 – S-a născut, la Paris, Maria Elena Bjornson, considerată printre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii din teatrul mondial.

1955 – S-a născut actriţa Margaux Hemingway, fiica celebrului scriitor american Ernest Hemingway. Aceasta s-a sinucis cu o supradoză la 2 iulie 1996.

1995 – A încetat din viaţă Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui “Dicţionar de mitologie generală”.

1996 – A încetat din viaţă  Nicolae Carandino, gazetar, traducător și director al Teatrului Național din București, ultimul dintre supraviețuitorii procesului Iuliu Maniu .

2000 – A încetat din viaţă actriţa Lila Kedrova; în anul 1965 a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin, în filmul “Zorba grecul”.

Foto cu 16 februarie și Bogdan Petriceicu Hașdeu – wikipedia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.