16 februarie în cultură – Hașdeu, Paredes, Schlesinger
https://www.ziarulmetropolis.ro/16-februarie-in-cultura-hasdeu-paredes-schlesinger/

Într-o zi de 16 februarie se năştea prozatorul şi istoricul Bogdan Petriceicu Haşdeu, fondatorul folcloristicii comparate române si creatorul dramei istorice româneşti (“Răzvan şi Vidra”).

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2017

În 1888, la moartea Iuliei Hașdeu, care s-a stins din viață la vârsta de 19 ani, Bogdan Petriceicu Hașdeu s-a refugiat în spiritism în încercarea de a lua contact cu fiica sa.

A construit inițial un templu la mormântul acesteia, de la Cimitirul Bellu. În 1893 a decis înălțarea unui castel la Câmpina, pe care l-a finalizat în 1896 după planurile proprii, planuri transmise – conform legendei – de fiica sa din “lumea de dincolo”.
16 februarie

Castelul are o arhitectură unică, bizară chiar, fiind construit din piatră și având trei turnuri crenelate, unul central care adăposteşte templul, și alte două mai mici, de o parte si de alta a acestuia.

Construcția castelului are la bază principiul numerelor magice 3 și 7 (trei turnuri, trei pivnițe, scări formate din câte șapte trepte, etc). Aici a scris B. P. Hașdeu lucrarea de esoterism Sic Cogito (“Așa gândesc”) și tot aici a realizat primele experiențe de psihofotografie.

Ultima renovare a castelului a fost realizată în anii ’90 când și o parte dintre obiectele din interior au fost restaurate, iar din 1995, castelul este deschis în întregime și își așteaptă vizitatorii. (sursa: stelian-tanase.ro)

1907 – A încetat din viaţă  Giosuè Carducci, poet, prozator și eseist italian, laureat Nobel

1917 – A încetat din viaţă  Octave Mirbeau, scriitor francez

1925 – S-a născut Carlos Paredes, cel mai mare compozitor portughez de muzică pentru chitară. În 2006, a fost realizat  Movimentos Perpétuos, un documentar (“cine-tribut”) în 17 timpi, în care “mărturiile şi ghitara definesc geniul, curajul şi modestia lui Carlos Paredes”.

 

1926 – S-a născut regizorul John Schlesinger, creatorul filmelor de succes „Darling” (trei premii Oscar) și „Departe de lumea dezlănţuită”.

1926 – A fost înfiinţată Fundaţia culturală “Regele Ferdinand I”.

1949 – S-a născut, la Paris, Maria Elena Bjornson, considerată printre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii din teatrul mondial.

1955 – S-a născut actriţa Margaux Hemingway, fiica celebrului scriitor american Ernest Hemingway. Aceasta s-a sinucis cu o supradoză la 2 iulie 1996.

1995 – A încetat din viaţă Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui “Dicţionar de mitologie generală”.

1996 – A încetat din viaţă  Nicolae Carandino, gazetar, traducător și director al Teatrului Național din București, ultimul dintre supraviețuitorii procesului Iuliu Maniu .

2000 – A încetat din viaţă actriţa Lila Kedrova; în anul 1965 a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin, în filmul “Zorba grecul”.

Foto cu 16 februarie și Bogdan Petriceicu Hașdeu – wikipedia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.