16 februarie în cultură – Hașdeu, Paredes, Schlesinger
https://www.ziarulmetropolis.ro/16-februarie-in-cultura-hasdeu-paredes-schlesinger/

Într-o zi de 16 februarie se năştea prozatorul şi istoricul Bogdan Petriceicu Haşdeu, fondatorul folcloristicii comparate române si creatorul dramei istorice româneşti (“Răzvan şi Vidra”).

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2017

În 1888, la moartea Iuliei Hașdeu, care s-a stins din viață la vârsta de 19 ani, Bogdan Petriceicu Hașdeu s-a refugiat în spiritism în încercarea de a lua contact cu fiica sa.

A construit inițial un templu la mormântul acesteia, de la Cimitirul Bellu. În 1893 a decis înălțarea unui castel la Câmpina, pe care l-a finalizat în 1896 după planurile proprii, planuri transmise – conform legendei – de fiica sa din “lumea de dincolo”.
16 februarie

Castelul are o arhitectură unică, bizară chiar, fiind construit din piatră și având trei turnuri crenelate, unul central care adăposteşte templul, și alte două mai mici, de o parte si de alta a acestuia.

Construcția castelului are la bază principiul numerelor magice 3 și 7 (trei turnuri, trei pivnițe, scări formate din câte șapte trepte, etc). Aici a scris B. P. Hașdeu lucrarea de esoterism Sic Cogito (“Așa gândesc”) și tot aici a realizat primele experiențe de psihofotografie.

Ultima renovare a castelului a fost realizată în anii ’90 când și o parte dintre obiectele din interior au fost restaurate, iar din 1995, castelul este deschis în întregime și își așteaptă vizitatorii. (sursa: stelian-tanase.ro)

1907 – A încetat din viaţă  Giosuè Carducci, poet, prozator și eseist italian, laureat Nobel

1917 – A încetat din viaţă  Octave Mirbeau, scriitor francez

1925 – S-a născut Carlos Paredes, cel mai mare compozitor portughez de muzică pentru chitară. În 2006, a fost realizat  Movimentos Perpétuos, un documentar (“cine-tribut”) în 17 timpi, în care “mărturiile şi ghitara definesc geniul, curajul şi modestia lui Carlos Paredes”.

 

1926 – S-a născut regizorul John Schlesinger, creatorul filmelor de succes „Darling” (trei premii Oscar) și „Departe de lumea dezlănţuită”.

1926 – A fost înfiinţată Fundaţia culturală “Regele Ferdinand I”.

1949 – S-a născut, la Paris, Maria Elena Bjornson, considerată printre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii din teatrul mondial.

1955 – S-a născut actriţa Margaux Hemingway, fiica celebrului scriitor american Ernest Hemingway. Aceasta s-a sinucis cu o supradoză la 2 iulie 1996.

1995 – A încetat din viaţă Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui “Dicţionar de mitologie generală”.

1996 – A încetat din viaţă  Nicolae Carandino, gazetar, traducător și director al Teatrului Național din București, ultimul dintre supraviețuitorii procesului Iuliu Maniu .

2000 – A încetat din viaţă actriţa Lila Kedrova; în anul 1965 a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin, în filmul “Zorba grecul”.

Foto cu 16 februarie și Bogdan Petriceicu Hașdeu – wikipedia

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.