20 de ani în Siberia, în premieră pe scena TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-ani-in-siberia-in-premiera-pe-scena-tnb/

Cu două reprezentaţii de avanpremieră, în 22 şi 23 ianuarie şi premiera oficială în data de 7 februarie 2015, Teatrul Naţional ‘I. L. Caragiale’ Bucureşti o prezintă pe Amalia Ciolan în monologul dramatic ’20 de ani în Siberia’, dramatizare de Sorin Misirianţu după cartea Anitei Nandris-Cudla, ’20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă’.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2015

20 de ani în Siberia / Cunoscut reprezentant al tinerei generații de creatori de spectacol, cu numeroase montări pe scenele din țară, mai ales la Teatrul Național din Cluj-Napoca și la Teatrul National din Târgu-Mureș, actor, dar și scenarist si regizor de film, Sorin Misirianțu semnează de asemenea regia și scenografia pentru această producție din cadrul Programului TNB ‘Procesul comunismului prin teatru’.

20 de ani în Siberia este un spectacol despre destinul unei țărănci bucovinence, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul din Gulagul sovietic.

Printre cei 13.000 de români din nordul Bucovinei, care au trăit, în iunie 1941, groaza deportării, s-a aflat și Anița cu întreaga familie. A supraviețuit regimului de înfometare, bolilor și muncii într-un mediu extrem de dur, reușind să își crească fiii și să se întoarcă cu ei pe plaiurile natale în 1961.

Cartea sa de memorii a fost tipărită abia după 1989, în România, la Editura Humanitas, fiind distinsă cu Premiul ‘Lucian Blaga’ al Academiei Române. A fost tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. ‘După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară’, aprecia Monica Lovinescu.

Adusă în scenă, la TNB, povestea dă naștere unui spectacol care trezește conștiințele amorțite și demască teroarea comunismului. O 20 de ani în Siberiainvitație de a descoperi adevărata dimensiune a acestui flagel al secolului XX, asupra căruia mulți își proiectează astăzi o viziune edulcorată și nostalgică.

În interpretarea de un puternic dramatism a Amaliei Ciolan publicul va descoperi o țărancă simplă, înzestrată cu o fluență a scriiturii și un firesc al povestirii în fața cărora talentul multor scriitori consacrați păleste.

Neîmpovărată de ură sau blesteme, fără a pronunța vreodată cuvântul ‘comunism’, Anița/ Amalia își acordează gândurile și trăirile într-o interpretare artistică excepțională’, cum spunea Stefan J. Fay.

Monolog tulburător – Amalia Ciolan

Pentru Amalia Ciolan, actriță a Teatrului Național din București din 1994, acest tulburător monolog dramatic este totodată o redescoperirea a valențelor ei actoricești.

Iubitorii teatrului au putut-o vedea și în alte creații dramatice, ‘A patra soră’ de Janusz Glowacki, ‘Trei surori’ de A.P. Cehov, ‘Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal’ de Matei Vișniec, ‘Amanții însângerați’ de Chikamatsu Monzaemon, ‘Povestiri din zona interzisă’ după Svetlana Alexievici, ‘Tamerlan cel Mare’ de Christopher Marlowe, sau ‘Macbeth’ de William Shakespeare, spectacol la care i-a fost încredinșat și rolul de asistent al regizorului Radu Penciulescu.

Primele întâlniri cu publicul vor avea loc în zilele de: 23, 24, 29 și 30 ianuarie 2015, de la ora 20.00, în Sala MEDIA a Teatrului Național din București, iar premiera oficială — sâmbătă 7 februarie 2015, ora 20.00.

Foto: 20 de ani în Siberia, Amalia Ciolan – Florin Ghioca, tnb

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.