22 ianuarie în cultură – Heath Ledger, John Hurt și Rasputin
https://www.ziarulmetropolis.ro/22-ianuarie-in-cultura-heath-ledger-john-hurt-si-rasputin/

Într-o zi de 22 ianuarie se stingea din viaţă Heath Ledger. Actorul australian, nominalizat post-mortem la Premiile Oscar, BAFTA şi Globul de Aur, a jucat în filme precum Brokeback Mountain, The Dark Knight sau The Imaginarium of Doctor Parnassus.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2016

22 ianuarie în cultură

1788 – S-a născut poetul englez Lord Byron, unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englezi, alături de Percy Bysshe Shelley și John Keats, contemporani ai săi.

1849 – S-a născut  August Strindberg, dramaturg suedez. Teatrul său, prin originalitatea personajelor, a constituit o influență importantă în literatura universală a secolului al XX-lea.

1869 –  S-a născut Grigori Rasputin – “călugărul nebun”. Rasputin a fost un mistic rus, care a avut o mare influență asupra familiei ultimului țar al dinastiei Romanov. A jucat un rol foarte important în viața țarului Nicolae al II-lea, a țarinei Alexandra și a unicului lor fiu, țareviciul Alexei, care era suferind de hemofilie.

1875 – S-a născut  D. W. Griffith, unul dintre cei mai importanți regizori din istoria cinematografiei și cel care a transformat primul film în artă. Pe durata a 20 de ani a realizat în jur de 500 de filme – pelicule care nu depășeau dimensiunea unei bobine – din care azi mai contează două: „Nașterea unei națiuni” (1915) și „Intoleranță” (1916).

22 ianuarie

D. W. Griffith, 22 ianuarie 1875 – 23 iulie 1948

În 1922, a încetat din viaţă Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), recunoscut pentru eforturile sale susţinute pentru menţinerea păcii.

1940 –  S-a născut John Hurt, actor englez extrem de bine cotat. Hurt a avut o carieră de succes și ca actor de voce în filme precum Watership Down, Stăpânul Inelelor și Dogville precum și în serialul BBC, Merlin.

2001 – A murit, la Paris, editorul Constantin Tacou, nume cunoscut al diasporei culturale româneşti din Franţa. Tacou a fost în ultimele decenii conducătorul renumitei Edituri l Herne, unde au apărut de-a lungul timpului celebrele Cahiers de l’Herne, dedicate unor mari nume sau teme ale culturii europene (Heidegger, Eliade, Jung, Schopenhauer, Borges, Yeats, Malraux, Rimbaud, Musil etc).

2008 – A încetat din viaţă, în urma unei supradoze accidentale de medicamente, actorul australian Heath Ledger; a fost nominalizat post-mortem la Premiile Oscar, BAFTA, Globul de Aur şi Premiile SAG

2008 – A încetat din viaţă Ştefan Niculescu, academician, compozitor şi muzicolog, membru titular al Academiei Române

2012  – A încetat din viaţă regizorul de teatru şi televiziune şi scenaristul Tudor Mărăscu; a creat aproximativ 60 de spectacole de teatru, printre care se numără: „Adio, Europa!”, „Doamnele domnului Caragiale”, „Doi pe o bancă”, „Dulcea pasăre a tinereţii”, „Harvey”, „Hitler al XVII-lea”, „Omul cu mârţoaga”, „Ondine” şi „Pădurea”

Foto cu 22 ianuarie : – Heath Ledger, D. W. Griffith – Cinemagia

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.