28 ianuarie în cultură – Martha Bibescu, Mândrie și prejudecată, Ismail Kadare
https://www.ziarulmetropolis.ro/28-ianuarie-in-cultura-martha-bibescu-mandrie-si-prejudecata-ismail-kadare/

Într-o zi de 28 ianuarie (1813) Jane Austen îşi publica cel de-al doilea roman, Mândrie şi prejudecată. Tradus în 35 de limbi şi “devenit o industrie globală”, volumul ocupă locul 32 în topul celor mai cerute cărţi în bibliotecile din întreaga lume.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2016

28 ianuarie în cultură

1865 – A fost întemeiată Societatea culturală „Ateneul Român”, din iniţiative lui C. Esarcu, N. Kretzulescu şi V. A. Urechia. Prima conferinţă a fost ţinută în seara de 28 ianuarie 1865 în faţa unui public de aproximativ 500 de persoane, număr care avea să se mentina constant şi ca o particularitate majoritatea auditoriului era format din femei. Conferenţiar a fost C. Esarcu care a vorbit în acea seară despre “Regnul Animal”.

1880 – S-a născut pictorul Camil Ressu, membru titular al Academiei Române.

1886 – S-a născut principesa şi scriitoarea Martha Bibescu. Romancieră, poetă, om politic și memorialistă franceză de origine română s-a distins prin întreaga ei operă ca o prezență de mare noblețe spirituală. Fiică a lui Ion Lahovary, fost ministru al României la Paris și ministru de Externe și soție a prințului George Valentin Bibescu, Martha Bibescu  a fost una din primele femei-mason ale României.

28 ianuarie

(Martha Bibescu, 28 ianuarie 1889 – 28 noiembrie 1973)

1898 – A încetat din viaţă Alexandru Flechtenmacher, compozitor, dirijor şi pedagog român, întemeietorul şi primul director al Conservatorului din Bucureşti.

1912 S –a născut pictorul american Jackson Pollock, unul din exponenții majori ai expresionismului abstract.

1931 – A încetat din viaţă generalul francez Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române. A condus, în timpul Primului Război Mondial, misiunea militară franceză în România.

1936 – S –a născut scriitorul albanez Ismail Kadare. Comparat adesea cu Gogol, Kafka și Orwell, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, iar romanele lui au fost publicate în peste 40 de țări. În 2005, Kadare a primit premiul inaugural Man Booker International Prize , iar în 2009, premiul Prince of Asturias pentru literature.

1949 – A fost înființat Consiliul Internațional al Muzicii.

1960 – S-a născut Adriana Grand, una dintre cele mai importante scenografe din România şi nu numai. Cunoscută şi premiată pentru creaţiile ei pe scene din România sau pe scene internaţionale, a lucrat cu unii dintre cei mai cunoscuţi regizori români, cea mai frumoasă colaborare rămânând cea cu Victor Ioan Frunză, care-i este şi partener de viaţă.

1986 – A avut loc catastrofa navetei spațiale „Challenger”, a cărei explozie, la 75 de secunde de la lansare, a provocat moartea celor 7 astronauți aflați la bord.

1972 – A încetat din viaţă scriitorul Dino Buzzati Traverso. Romanul „Deşertul tătarilor”, apărut în 1940, îi aduce consacrarea europeană.

2000 – A încetat din viaţă Aurel Grigoras, dirijorul Corului Radiodifuziunii Române timp de peste 30 de ani.

Foto cu 28 ianuarie : Mândrie și prejudecată, Martha Bibescu – cinemagia, wikipedia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.