56 de filme din 26 de țări. Începe Festivalul Filmului European!
https://www.ziarulmetropolis.ro/56-de-filme-din-26-de-tari-incepe-festivalul-filmului-european/

Cea de a XIX-a ediţie se va desfăşura în perioada 7-31 mai în Bucureşti şi în patru oraşe din ţară şi va debuta cu o premieră: filmul românesc Acasă la tata al regizorului Andrei Cohn (Bucureşti, Cinema Pro, joi, 7 mai, 19:30).

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2015

În țară, Festivalul Filmului European va călători la Craiova, Iași, Tîrgu Mureș și, în premieră, la Hunedoara.

Organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC București, Festivalul Filmului European 2015 le aduce cinefililor 56 de filme din 26 de țări. În plus vor avea loc 3 evenimente conexe dedicate iubitorilor de film și de animație, amatori și profesioniști (ateliere de educație cinematografică, de critică de film și de animație), dar şi un concert cu proiecții interactive și multe surprize de Ziua Europei în curtea Institutului Francez.

La toate manifestările din cadrul festivalului accesul este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală 0, care pot fi obținute de la casele de bilete în ziua proiecției. La Galele de deschidere și de închidere accesul se face pe bază de invitație. Detalii pe www.ffe.ro.

La Gala de deschidere a Festivalului, care va avea loc joi, 7 mai, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul Acasă la tata (România, 2015) în prezența regizorului Andrei Cohn și a echipei.

Programul Festivalului conține un pachet consistent de film românesc: debuturile în lungmetraj al Anei Lungu (Autoportretul unei fete cuminți, 2015) și cel al lui Andrei Cohn (Acasă la tata, 2015), filmele care au participat în ediția din acest an a Festivalului Internațional de la Berlin – Aferim!  în regia lui Radu Jude (Ursul de Argint) și De ce eu? în regia lui Tudor Giurgiu.

Pe lista filmelor la care organizatorii se așteaptă ca sălile să fie neîncăpătoare se află zece premiere europene în România și numeroase producții europene premiate la festivaluri internaționale, printre care:

Ida, filmul polonez care a primit anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină,

Ida, un film de Pawel Pawlikowski

Ida, un film de Pawel Pawlikowski

Calvarul (Irlanda, 2014),

Gașca de fete (Franţa, 2014)

Dușmanul clasei (Slovenia, 2013),

Tăietura (coproducţie, 2014),

Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014),

Hipocrat (Franța, 2014),

Pasolini (coproducție Franța-Belgia-Italia, 2014),

Acasă la Bergman (Suedia, 2013),

Miss Julie (coproducție, 2014) sau

Viktoria (coproducție Bulgaria-România, 2014) – care va fi proiectat la Gala de închidere a festivalului în prezența regizoarei Maya Vitkova și a producătoarei Anca Puiu.

Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio, Elvire Popesco și Cinema Pro, în perioada 7-14 mai.

Organizatorii și-au ținut promisiunea făcută în urmă cu un an și au pus pe harta festivalului alte patru orașe din țară, unde cinefilii vor putea vedea între 10 și 11 filme europene, astfel: Craiova (15-17 mai), Tîrgu Mureș și Iași (22-24 mai) și Hunedoara (29-31 mai).

Ambasadorul onorific, care a realizat și clipul de promovare a festivalului, este în acest an regizorul Tudor Giurgiu.

Foto: Festivalul Filmului European – ffe.ro

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.