6 februarie în cultură – Bogza, Truffaut & Natalie Cole
https://www.ziarulmetropolis.ro/6-februarie-in-cultura-bogza-truffaut-natalie-cole/

Într-o zi de 6 februarie se năşteau scriitorul român Geo Bogza, cineaştii François Truffaut şi Jim Sheridan şi cântăreţii Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose şi Cătălin Crişan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera „Poemei romane”, compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

Un articol de Petre Ivan|6 februarie 2017

Geo Bogza a fost încarcerat de trei ori  la Închisoarea Văcăreşti pentru „Poemul invectivă“ şi „Jurnal de sex“. Printre intelectualii de seamă care  i-au denunţat „imoralismul” s-au numărat Nicolae Iorga şi Octavian Goga.

1696 – A apărut în tipografia instalată la Mănăstirea Snagovului prima tipăritură: „Orânduiala slujbei sfinţilor Constantin şi Elena”. Cartea, publicată cu text grecesc şi românesc de către Mihail Iştvanovici, sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu

1793 – A încetat din viaţă dramaturgul Carlo Goldoni, supranumit de către Voltaire „Moliere al Italiei”. A reformat „commedia dell’arte îndreptînd-o pe făgaşul realismului modern.

1866 – Bogdan Petriceicu Hașdeu editează, la București, revista săptămânală satirico–umoristică „Satyrul” (apare până la 6 iulie 1866).

1885 – Spiru Haret este numit secretar general al Minister6 februarie ului Instrucţiei şi al Cultelor

1898 – A avut loc, la Paris, premiera „Poemei române” compusă de George Enescu. A fost prima sa apariţie publică în calitate de compozitor, la vârsta de 16 ani.

1918 – A încetat din viaţă  Gustav Klimt, pictor și decorator austriac, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei.

1932 – S-a născut François Truffaut,  critic de cinema, regizor de fim, scenarist și actor francez. A fost unul din inițiatorii mișcării denumite la Nouvelle Vague.  / Cele 400 de lovituri (1959), Dragostea la 20 de ani (1962), Sărutări furate (1968), Domiciliul conjugal (1970),  Noaptea americană (1973),  Dragostea pe fugă (1979).

1945 – S-a născut cântăreţul de muzică reggaeBob Marley.

1949 – S-a născut regizorul irlandez Jim Sheridan. Nominalizat de şase ori la Premiile Oscar, Sheridan este cunoscut mai ales pentru filmele sale My Left Foot, The Field şi In America.

1950 – S-a născut Natalie Cole, cântăreață americană, prima interpretă de culoare care, în 1975, câștiga Premiul Grammy

1962 – S-a născut Axl Rose, solistul trupei Guns N’ Roses.

1968 – S-a născut Cătălin Crișan, interpret român de muzică ușoară.

1995 – A încetat din viaţă academicianul Nicolae Simionescu. A fondat şi organizat, împreună cu academicianul Maya Simionescu, Institutul de Biologie şi Patologie Celulară.

2008 – Jurnalistul Max Bănuş a decedat. Cunoscut ca unul dintre cei mai remarcabili ziarişti de la Europa Liberă, Max Bănuş şi-a început cariera jurnalistică la Sportul românesc

2011 – A încetat din viaţă Gary Moore, muzician irlandez (Skid Row și Thin Lizzy)

Foto cu 6 februarie în cultură – Geo Bogza , Sarutul – wikipedia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.