Margareta Pogonat, Ernest Maftei, Gabriel Garcia Marquez
https://www.ziarulmetropolis.ro/6-martie-in-cultura-ernest-maftei-traviata-si-gabriel-garcia-marquez/

Într-o zi de 6 martie se năşteau actorii Margareta Pogonat şi Ernest Maftei, scriitorul Gabriel Garcia Marquez şi cineastul Andrzej Wajda, dar şi Michelangelo Buonarroti, cel mai de seamă artist renascentist.

Un articol de Petre Ivan|6 martie 2017

Ernest Maftei (actorul născut într-o zi de 6 martie) a fost judecat de către comuniști de mai multe ori, însă a fost achitat de fiecare dată din cauza intervențiilor evreilor salvați de el și care au depus mărturii pentru a-l ajuta.

A participat activ la evenimentele din 21 decembrie 1989 apărând în fața demonstranților cu un steag fără stemă, dar şi la protestele din iunie 1990, când a fost bătut și lăsat inconștient pe malul Dâmboviței, fiind salvat de un trecător.

Ernest Maftei a devenit unul dintre monștrii sacri ai filmului românesc și unul dintre cei mai populari actori români. Alături de Colea Răutu și de alți actori, a înființat Uniunea Cineaștilor din România.

1475 – S-a născut Michelangelo Buonarroti, pictor, sculptor şi arhitect italian, recunoscut ca cel mai de seamă artist renascentist.

1853 – A avut loc la Veneţia premiera operei Traviata, de Giuseppe Verdi.

1866 – S-a născut Dumitru Kiriac-Georgescu, compozitor, profesor, dirijor de cor şi folclorist, unul dintre precursorii şcolii moderne de compoziţie în România.

1917 – S-a născut Will Eisner, scriitor de benzi desenate şi artist american.

1926 – S-a născut Andrzej Wajda, regizor polonez

1927 – S-a născut Gabriel García Márquez, scriitor columbian, laureat al Premiului Nobel, autorul romanului Un veac de singurătate.

1933 – S-a născut Margareta Pogonat, actriță româncă de teatru și film

Oamenii suferă de tot felul de complexe de inferioritate. De natură fizică, intelectuală, socială chiar. Mă pasionează să descopăr lucrurile pe care oamenii nu reuşesc să le recunoască, nici faţă de ei înşişi, dintr-un fel de spaimă de ei, şi de cei din jurul lor. Obişnuim adesea să ne comparăm condiţia socială dintr-un moment sau altul cu a alcuiva, şi asta duce la tot felul de revolte interioare care, de cele mai multe ori, nici nu au o bază reală, duce la nemulţumiri inutile. Firesc ar fi să ne judecăm în funcţie de noi înşine, de ceea ce putem face şi, mai ales, să ne uităm bine dacă nu cumva nouă ni se datorează o nereuşită, o nerealizare. Nu-i bine să ne minţim pe noi înşine, să ne spunem poveşti. Nu foloseşte. – Margareta Pogonat

1946 – S-a născut David Gilmour, chitarist și vocalist al formației Pink Floyd

1947 – S-a născut Gheorghe Turda, interpret român de muzică populară6 martie

1957 – A încetat din viaţă Constantin Rădulescu-Motru, filosof, psiholog, pedagog român.

1948 – A fost înființat Teatrul Alexandru Davila din Pitești.

1992 – Virusul „Michelangelo” a început să afecteze calculatoarele.

1997 – Tabloul lui Pablo Picasso, Cap de femeie, a fost furat de la galeria londoneză și recuperat o săptămână mai târziu.

Foto: Margareta Pogonat, Ernest Maftei, Gabriel Garcia Marquez – wikipedia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.