65 ani fără Dinu Lipatti
https://www.ziarulmetropolis.ro/65-ani-fara-dinu-lipatti/

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalităţi o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital şi un simpozion de muzicologie.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2015

Chiar în data de 2 decembrie, între orele 10.00 și 17.00, Monica Isăcescu și Ștefan Costache, coordonatori ai proiectului, vor realiza în direct o emisiune-maraton live, în care alături de invitații lor, vor pune în lumină cele mai importante aspecte legate de interpretul și compozitorul Dinu Lipatti, punctate de audiția celor mai importante înregistrări lăsate de muzicianul stins prematur din viață la vârsta de 33 ani, considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX, la nivel mondial.

Invitații emisiunii sunt: prof. univ.dr. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, criticul de teatru Marina Constantinescu, pianiștii Viniciu Moroianu, Luiza Borac şi Julien Libeer, actrița Maia Morgenstern, cercetătorul Mark Ainley din Canada.

Tot în 2 decembrie, de la ora 19.00, poate fi ascultat în direct recitalul pianistului Mihai Ritivoiu, organizat de Radio România Muzical la Muzeul Național Cotroceni. Mihai Ritivoiu, în prezent masterand la Guidhall School of Music and Drama din Londra, este câștigătorul Concursului de pian organizat de Radio România Muzical, sub semnul lui Lipatti, în 2010 și de asemenea, al Concursului George Enescu din 2011.

Programul concertului include lucrări de Bach, Mozart, Chopin, Debussy, Lipatti și Franck. Intrarea la recital se face exclusiv pe bază de invitație. În pauza recitalului va fi proiectat mini-documentarul „Dinu Lipatti. The Hunt for Lost Recordings”, realizat de cercetătorul canadian Mark Ainley.

În 26 noiembrie, de la ora 14.00, Radio România Muzical organizează, la Universitatea Națională de Muzică din București, Simpozionul Internațional de Muzicologie „Dinu Lipatti – personalitate plurivalentă a muzicii româneşti şi internaţionale”.

12 lucrări vor fi prezentate în cadrul simpozionului de muzicologi din România, Germania, Belgia, Canada, printre lectori regăsindu-se cercetători pasionați ai vieții și creației lui Dinu Lipatti, ca Grigore Bărgăuanu și Mark Ainley (Canada), alături de numele a trei realizatori Radio România Muzical: dr. Monica Isăcescu, dr. Ioana Marghita și Ștefan Costache.

Intrarea publicului este liberă.

Cu ocazia simpozionului, va putea fi vizionată și instalația audio-vizuală interactivă realizată de compozitorul Cătălin Crețu, pe baza unor fotografii ale lui Dinu Lipatti, un proiect produs de Centrul de muzică electro-acustică și multimedia al UNMB.

Foto: Dinu Lipatti – wikipedia

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.