9 februarie în cultură – Joe Pesci, Dostoievski & Mia Farrow
https://www.ziarulmetropolis.ro/9-februarie-in-cultura-dostoievski-alain-delon/

Într-o zi de 9 februarie (1881) înceta din viaţă scriitorul Fiodor Mihailovici Dostoievski, unul dintre cei mai importanţi autori din literatura universală. Tot într-o zi de 9 februarie se năşteau actorii Joe Pesci şi Mia Farrow.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2017

 Pe 9 februarie 1953 Henri Filipacchi  inventa „cartea de buzunar”. Asa a luat nastere in Franţa colecția Livre de poche, o colectie care a cunoscut un succes remarcabil.

 E Proust în buzuna9 februarie rul meu de la haină, Hemingway în buzunarul pardesiului meu şi Baudelaire în buzunarul pijamalei mele”. Livre de poche a însemnat în istoria cărţii trei lucruri: o primă încercare de democratizare a lecturii, un format tipografic care a devenit universal şi o genială inventivitate grafică, începând de la copertă. – Bernard Pivot, despre „cartea de buznar”

1991 – A încetat din viaţă poetul român Florin Mugur: „Schiţe despre fericire”, „Convorbiri cu Marin Preda”, „Vârstele raţiunii”, „Dansul cu cartea” (n. 7 februarie 1934).

1994 – A încetat din viaţă Gherasim Luca, poet, prozator, aderent la mișcarea de avangardă. Din 1947, se stabilește la Paris. A semnat și sub pseudonimele Costea Sar, Petre Malcoci (n. 1913)

1931 – S-a născut Thomas Bernhard, scriitor austriac (d. 1989)

1940 – S-a născut John Maxwell Coetzee, scriitor sud-african, laureat al premiului Nobel în anul 2003

1943 – S-a născut actorul american Joe Pesci. Pesci a fost un copil actor, care a început să lucreze la radio de la vârsta de 4 ani, iar un an mai târziu a apărut pe Broadway. Succesul său a venit odată cu rolurile din filmele lui Martin Scorsese.

1945 – S-a născut actrița americană Mia Farrow. În anii ’80, după două divorţuri (Frank Sinatra şi Andre Previn, celebru compozitor german, Mia Farrow începe o relaţie cu Woody Allen, devenind muza acestuia.

1977 – Postul de radio Europa Liberă a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia. Acesta a fost „actul de naștere” al dizidenței românești.

1995 –  Actorul francez Alain Delon, sex simbolul anilor 60, a primit „Ursul de aur” pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Berlin. Ascensiunea lui Delon a fost rapidă, fiind comparat la vârsta de 23 de ani cu actori precum Gérard Philipe , Jean Marais şi James Dean. Ba chiar a fost denumit… Brigitte Bardot în ipostază masculină. De-a lungul carierei, Alain Delon a lucrat cu regizori celebri printre care Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni și Louis Malle. Delon a devenit cetățean elvețian în 1999.

9 februarie

2008 – A încetat din viaţă Mădălina Sava, jurnalist radio, realizator de emisiuni la Radio România Actualităţi, Antena Bucureştilor şi Radio România Tineret (n. 4 iulie 1967).

Foto cu 9 februarie F.M. Dostoievski – wikipedia

18
/07
/18

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare și singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viață pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

05
/07
/18

În 1964 erau tineri, frumoși, bogați și celebri. Alain Delon (82 de ani astăzi) și Jane Fonda (va împlini 81 de ani în decembrie) și-au dat replica, în urmă cu mai bine de jumătate de veac, în filmul în „Les Félins / Joy House”, pelicula semnată de René Clément.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

16
/05
/18

Pe 16 mai 1980, Marin Preda (58 de ani) era descoperit fără suflare pe patul camerei sale de la Casa de creaţie a scriitorilor de la Mogoşoaia. Mai mulţi apropiaţi ai scriitorului au considerat că moartea lui Preda este cel puţin suspectă. După decesul său, mai multe manuscrise pe care scriitorul le păstra într-o valiză depozitată la Editura Cartea Românească au dispărut fără urmă.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.