A murit ultimul Strugaţki, celebrul scriitor de romane SF
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-ultimul-strugatki-celebrul-scriitor-de-romane-sf/

Scriitorul rus Boris Strugaţki, coautor, alături de fratele său Arkadi, al unor romane ştiinţifico-fantastice care au fost cenzurate în epoca sovietică, a murit luni, la vârsta de 79 de ani, au anunţat reprezentanţii fundaţiei sale.   Născut în 1933, la Leningrad (numele din perioada sovietică a oraşului Sankt Petersburg), Boris Strugaţki a studiat matematica şi […]

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2012

Scriitorul rus Boris Strugaţki, coautor, alături de fratele său Arkadi, al unor romane ştiinţifico-fantastice care au fost cenzurate în epoca sovietică, a murit luni, la vârsta de 79 de ani, au anunţat reprezentanţii fundaţiei sale.

 

Născut în 1933, la Leningrad (numele din perioada sovietică a oraşului Sankt Petersburg), Boris Strugaţki a studiat matematica şi a lucrat la Observatorul Astronomic din Pulkovo înainte de a începe să scrie romane SF cu fratele său.

Fraţii Strugaţki au publicat primele lor romane în anii 1960, punând accentul pe aspectele cele mai întunecate din epoca modernă şi adugând elemente de satiră la adresa sistemului sovietic.

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale lor, „Picnic la marginea drumului”, a fost cenzurat de regimul comunist rus.

Adaptat mai târziu pentru marele ecran de celebrul regizor Andrei Tarkovski, în filmul „Călăuza/ Stalker”, acest roman a fost considerat profetic, întrucât a prevăzut catastrofa nucleară de la Cernobîl, care s-a produs la 15 ani după publicarea romanului.

Romanele fraţilor Strugaţki au inspirat generaţii întregi de scriitori de romane SF şi au fermecat numeroşi cititori, sensibili la dimensiunea filosofică ce răzbate din ele.

După decesul lui Arkadi, în 1991, Boris Strugaţki a publicat două romane care nu s-au mai bucurat de acelaşi succes. În schimb, romancierul rus s-a remarcat în politică, criticându-l adeseori pe preşedintele Vladimir Putin.

În 2009, Boris Strugaţki a început o corespondenţă îndelungată cu magnatul petrolului Mihail Hodorkovski, care este încarcerat, în care a evocat provocarea cu care se va confrunta omenirea, după epuizarea rezervelor de petrol. Această corespondenţă a fost publicată.

Recent, romancierul rus a semnat o petiţie prin care solicita eliberarea muzicienelor-militante din grupul Pussy Riot, condamnate la doi ani de închisoare, şi a opozanţilor arestaţi înainte de ceremonia de învestitură a lui Vladimir Putin, în mai.

Boris Strugaţki suferea de tulburări cardiace şi se afla la spital pentru a face dializă, potrivit agenţiei RIA Novosti, care citează un prieten apropiat al scriitorului.

 

 

Sursa: Mediafax

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.