Academia Itinerantă Andrei Şerban 2016 la Castelul Macea (Arad)
https://www.ziarulmetropolis.ro/academia-itineranta-andrei-serban-2016-la-castelul-macea-arad/

Academia Itinerantă Andrei Şerban revine în acest an cu un nou atelier-rezidenţă dedicat tinerilor actori români susţinut de regizorul Andrei Şerban, ce se va derula între 12-18 iulie 2016 la Castelul Macea şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Un articol de Liliana Matei|11 iulie 2016

Ediţia 2016 este organizată în parteneriat de Primăria Municipiului Arad şi Centrul Municipal de Cultură Arad, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, Asociaţia Film ETC., Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” al Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Academia Itinerantă Andrei Şerban este un program-cadru conceput ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban, reunind tineri actori, alături de artişti din alte discipline. Iniţiată de Corina Şuteu în 2007, pentru a răspunde nevoii de a construi forme de pregătire artistică şi spaţii de creativitate care să stimuleze existenţa experimentului şi a cercetării artistice, Academia Itinerantă Andrei Şerban este realizată prin ample parteneriate instituţionale, care au inclus la ediţiile anterioare Institutul Cultural Român, Asociaţia ECUMEST şi Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“ al Teatrului Naţional Bucureşti. Primele patru ediţii ale Academiei au adus împreună peste 200 de actori, regizori, scenografi, dramaturgi, muzicieni, artişti vizuali.

Cea de-a cincea ediţie a Academiei Itinerante va reuni în judeţul Arad peste 35 de actori, dar şi regizori, dramaturgi, muzicieni şi jurnalişti din toată ţara. Atelierul susţinut de regizorul Andrei Şerban va avea loc între 12-18 iulie la Castelul Macea şi la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. În data de 18 iulie regizorul Andrei Şerban şi participanţii la atelier vor susţine o prezentare publică informală a metodei atelierului şi a rezultatelor acestuia.

Atelierele din anii precedenţi au avut ca focus cazul Tanacu (Plopi/New York, 2007), opera lui Brâncuşi (Horezu, 2009), Eminescu (Ipoteşti, 2011), Shakespeare şi Caragiale (Mogoşoaia, 2012). Ediţia din acest an va propune participanţilor lucrul pe texte de Shakespeare, Turgheniev şi Sarah Kane.

„Ideea unei academii teatrale itinerante corespunde unei orientări educative diferite, experimentale, pe care o găseam foarte necesară atunci [la lansare, în 2007] şi acum. […] Concentrate într-un timp extrem de scurt, aceste Ateliere au încercat să demonstreze că e posibil ca, măcar câteva zile, să lăsăm în urmă tot ceea ce e negativ în noi şi relaţiile noastre, ceea ce ne separă, pentru a ne întâlni într-un cadrul diferit, acela de teatru-laborator, ca un grup capabil să coexiste, să simtă în comun, să gândească şi să acţioneze în comun, în căutarea unei calităţi anume. E vorba de o calitate a experienţei de teatru şi de viaţă, greu de definit, dar pe care toţi o intuim şi o dorim, una ce depăşeşte nivelul obişnuit.” – Andrei Şerban în „Academia Itinerantă Andrei Şerban – Cartea Atelierelor” (Editura Nemira, 2013)

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.