Acum ori niciodata: „n-ai vrea ca între noi totul să decurgă altfel?”
https://www.ziarulmetropolis.ro/acum-ori-niciodata-n-ai-vrea-ca-intre-noi-totul-sa-decurga-altfel/

Iubitorii de teatru sunt invitaţi să sărbătorească începutul verii cu o comedie spumoasă a Asociaţiei Inspira, „Acum ori niciodată“, la Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Un articol de Georgiana Ene|28 mai 2014

Piesa cunoscutului dramaturg rus Valentin Krasnogorov, în regia lui Mihai Constantin şi scenografia talentatei Iza Tărţan, duce spectatorul într-un joc ilar şi inteligent.

„Acum ori niciodată“ este o investigaţie tragicomică excelentă a unei căsnicii moderne, construită foarte bine prin prestația de excepție a actorilor implicați, dar și prin replicile dulci – amărui ale acestora, de-a dreptul savuroase.

Publicul este martorul aniversării unui cuplu, o aniversare mai puțin obișnuită: în loc să fie purtat într-o poveste de iubire, acesta este implicat în povestea tristă, dar haioasă a acestuia. Personajele ne sunt prezentate pe rând: soțul și prietenul acestuia, apoi soția, și în cele din urmă, prietena soției.

Gheorghe Ifrim și Șerban Pavlu, în spectacolul „Acum ori niciodată“

Gheorghe Ifrim și Șerban Pavlu, în spectacolul „Acum ori niciodată“

Spațiul de joc este generos. Scena este un apartament în secțiune: sufrageria, dormitorul și bucătăria, unde se vede ca în palmă tot ce se întâmplă.

Cunoscând bine tehnica dialogului subtil, regizorul manevrează personaje de o surprinzătoare autenticitate: soțul, Șerban Pavlu – frământat de gânduri, determinat, dar umil în prezența soției lui – este cel care are de luat o decizie grea tocmai în pragul aniversării.

Prietenul acestuia, Gheorghe Ifrim – calm, împăciuitor, este cel care reușește să dea un echilibru situației, dar spre final tocmai el pare a fi cel care se schimbă radical, soția, Mirela Oprișor – este cea aparent stăpână pe situație, și prietena soției, Nicoleta Lefter – este cea de care poate depinde rezolvarea întregii intrigi.

Cele patru personaje, normale la o primă vedere, interconectate în relații complicate de iubire, caută momentul potrivit – acum ori niciodată – moment în care să recunoască cine sunt cu adevărat și care e rolul lor în neobișnuita ecuație a acestui mariaj, ai căror martori suntem.

Astfel, povestea aniversării celor 13 ani de căsnicie – care mai degrabă se dorește destrămată decât aniversată – se construiește între două planuri: cel al iluziei şi cel al deznădejdii. Singurele momente de speranță pentru cei implicați în această poveste – de altfel una obișnuită în care spectatorul se regăsește cu ușurință – sunt cele în care se aude o suavă muzică rusească.

INFO

Acum ori niciodată – o producție Asociația Inspira și On Stage Theatre, după textul lui Valentin Krasnogorov

Regia: Mihai Constantin
Scenografia: Iza Tărţan
Distribuție:
Șerban Pavlu – soțul
Gheorghe Ifrim – prietenul
Mirela Oprișor – soția
Nicoleta Lefter – prietena

Următoarea reprezentație: joi 29 mai, ora 20.00 – Sala Pictură TNB

Foto: Alexandra Pașca

 

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.