AFP şi DPA au lansat un site dedicat împlinirii a 50 de ani de la Tratatul de la Elysée
https://www.ziarulmetropolis.ro/afp-si-dpa-au-lansat-un-site-dedicat-implinirii-a-50-de-ani-de-la-tratatul-de-la-elysee/

Agence France-Presse (AFP) şi Deutsche Presse-Agentur (DPA) au lansat, miercuri, un site dedicat împlinirii a 50 de ani de la tratatul de prietenie franco-german de la Elysée, semnat pe 22 ianuarie 1963, de preşedintele Charles de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer.   Cele două agenţii de presă au ales să marcheze împreună împlinirea a 50 […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

Agence France-Presse (AFP) şi Deutsche Presse-Agentur (DPA) au lansat, miercuri, un site dedicat împlinirii a 50 de ani de la tratatul de prietenie franco-german de la Elysée, semnat pe 22 ianuarie 1963, de preşedintele Charles de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer.

 

Cele două agenţii de presă au ales să marcheze împreună împlinirea a 50 de ani de la Tratatul de la Elysée prin lansarea unui site care prezintă istoria relaţiilor bilaterale, din 1949 până în prezent, potrivit unui comunicat comun.

Site-ul (www.50elysee.com), bilingv, propune mai ales ştiri de epocă publicate de cele două agenţii privind marile etape ale apropierii dintre cele două ţări. Textele sunt însoţite de fotografii din arhivele celor două agenţii.

Portalul „reflectă perfect punctele de vedere ale celor două agenţii privind cei 50 de ani de relaţii franco-germane”, spune preşedintele-director general al AFP, Emmanuel Hoog.

„Prin acest portal comun (…) contribuim la conştientizarea importanţei acestei etape din istoria noastră comună”, a spus şi Michael Segbers, preşedinte-director general al DPA.

Site-ul oferă posibilitatea grupurilor media din cele două ţări de a-şi prezenta articolele, fotografiile şi materialele video despre acest subiect. El va fi „alimentat” şi cu texte şi fotografii ale celor două agenţii, inclusiv despre evenimentele de la festivităţile oficiale din 21-22 ianuarie.

În timpul festivităţilor, se vor deplasa la Berlin preşedintele francez François Hollande, premierul său, Jean-Marc Ayrault, o parte din membrii Guvernului francez, dar şi mai multe sute de deputaţi şi senatori, care vor lua parte la şedinţe comune alături de colegii lor din cele două camere ale Parlamentului german, Bundestag şi Bundesrat.

Tratatul franco-german de prietenie, semnat pe 22 ianuarie 1963, la Palatul Élysée din Paris, obligă guvernele francez şi german să se consulte în ceea ce priveşte aspectele importante ale politicii externe, politicii de securitate, activităţilor care au ca public predilect tinerii şi politicile culturale. Au fost stabilite, totodată, la nivel guvernamental, întâlniri la intervale regulate, iar de la acea dată, şefii statelor francez şi german au păstrat o relaţie puternică.

 

 

Sursa: Mediafax

03
/02
/17

Marele Bal al Operei din Cluj Napoca va avea loc, în acest an, pe 4 martie 2017, la un sfert de secol, de la prima ediţie. Eveniment unic de impact național, amplă manifestare cultural-artistică polivalentă şi gală dedicată valorii, devenit tradiţie la Cluj, Marele Bal al Operei ajunge la cea de-a XXII-a ediţie.

03
/02
/17

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Teatrul Nottara, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din București, prezintă miercuri, 8 februarie 2017, de la ora 19:30, în sala „George Constantin“ a Teatrului Nottara, spectacolul-lectură Dama de cupă de Gianni Spezzano, piesa câștigătoare a Concursul European de Dramaturgie PopDrama.

03
/02
/17

Teatrul Tineretului are plăcerea de a anunța cea dintâi premieră a anului 2017: Un stejar de Tim Crouch, regia Bobi Pricop. Reprezentațiile vor avea loc cu participarea extraordinară a actorilor Claudiu Bleonț și Ana Ciontea, în zilele de sâmbătă, 4 februarie, și duminică, 5 februarie, de la ora 19.00.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

03
/02
/17

Concluzie: e unul dintre cele mai frumoase, luminoase, bine jucate, credibile și emoționante spectacole pe care le-am văzut de multă vreme încoace. Simplu. Iar o prietenă actriță îmi șoptește că rar vezi mașiniștii aplaudând o piesă din culise. Înseamnă că chiar „a coborât Îngerul”. Un spectacol frumos te pune pe gânduri (nu negre), îți dă bucurie (nu -doar- hlizeală goală) și îți dă un ”ceva” pe care îl porți, apoi, cu tine ca pe o bijuterie pe dinăuntru, mult timp.

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

Ștefan Bănică dă viață unui nou personaj fascinant din galeria dramaturgului Neil Simon, Jake, singurul rol masculin din piesa “Jake și femeile lui”. Piesa este regizată de Claudiu Goga, iar din distribuție fac parte: Carmen Tănase, Anca Dumitra, Andreea Vasile, Luminița Erga, Ada Galeș, Diana Roman, Nadiana Sălăgean, Roberta Mitache – femeile care populează lumea reală și imaginară a lui Jake, interpretat de Ștefan Bănică.

02
/02
/17

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a postat pe pagina de Facebook a formaţiei un videoclip în care cântă despre România, în contextul protestelor care au avut loc în mai multe oraşe din ţară, notează. Artistul face o numărătoare inversă a celor 10 zile în care ordonanţele de urgenţă adoptate marţi de Guvern mai pot fi contestate.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

Coregraful suedez Mats Ek și balerina Ana Laguna au primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale". Ceremonia de acordare a distincțiilor a avut loc în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul zilei UNATC "I. L. Caragiale".