Alain Resnais s-a stins din viață. Cineastul francez avea 91 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/alain-resnais-s-a-stins-din-viata-cineastul-francez-avea-91-de-ani/

Cunoscutul regizor Alain Resnais, autorul filmelor „Hiroshima, dragostea mea” şi „Anul trecut, la Marienbad”, a decedat sâmbătă, la Paris, la vârsta de 91 de ani, a anunţat duminică producătorul său, Jean-Louis Livi.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2014

Cunoscutul regizor Alain Resnais, autorul filmelor „Hiroshima, dragostea mea” și „Anul trecut, la Marienbad”, a decedat sâmbătă, la Paris, la vârsta de 91 de ani, a anunţat duminică producătorul său, Jean-Louis Livi.

Alain Resnais s-a născut pe 3 iunie 1922 la Vannes. Considerat un maestru al cinematografiei franceze, cineastul a realizat capodopere precum „Hiroshima, dragostea mea/ Hiroshima mon amour” (1959), după un scenariu original de Marguerite Duras, şi „Anul trecut, la Marienbad/ L’année dernière à Marienbad”, premiat cu Leul de Aur la Veneţia, în 1961, relatează huffingtonpost.fr, citat de Mediafax.

Mon oncle d’Amerique (1980), de Alain Resnais

Regizorul a fost omagiat pe 15 februarie, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin, pentru ultimul său lungmetraj, „Aimer, boire et chanter”, care va avea premiera mondială pe 26 martie.

În cadrul Festivalului de la Berlin 2014, Alain Resnais a primit premiul „Alfred Bauer”, creat în memoria fondatorului acestui festival, „pentru un film care deschide noi perspective”.

Alain Resnais

Printre cele mai importante filme ale lui Alain Resnais se numără: „La vie est un roman” (1983), „L’Amour à mort” (1984), „Mélo” (1986), „Smoking/ No smoking” (1993) – premiat cu Ursul de Argint la Berlinală, „Aceleaşi întâmplări cu cântec/ On connaît la chanson” (1997), „Inimi/ Coeurs” (2006), „Ierburi sălbatice/ Les Herbes folles” (2009) şi „Vous n’avez encore rien vu” (2012).

Foto cu Alain Resnais – Cinemagia

 

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.