Alexandru Giugaru, Odobescu şi Peter Falk – 23 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-giugaru-odobescu-si-peter-falk-stiati-ca/

„Pentru mine, realismul înseamnă totul în artă. Eu trebuie să fiu, din toate punctele de vedere, acela pe care-l joc şi nimic altceva. Nu-mi place să şarjez, să afectez, să împopoţonez rolul cu farafastîcuri; aşa joc de când m-am urcat prima oară pe scenă şi aşa voi juca totdeauna.” – Alexandru Giugaru. Într-o zi de 23 iunie se năştea, la Huşi, unul dintre cei mai populari actori români.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2017

Alexandru Giugaru (1897-1986) s-a remarcat în speacial datorită interpretărilor memorabile ale mai multor personaje din opera caragialiană în perioada 1940-1951.

Distribuit de către regizorul Sică Alexandrescu care a montat integrala piseselor lui Caragiale, la Teatrul Naţional, alături de Radu Beligan, Elvira Godeanu, Grigore Vasiliu–Birlic, Niki Atanasiu şi alţii, marele actor a interpretat pe rând: Jupân Dumitrache („O noapte furtunoasă”), Zaharia Tranahanche („O scrisoare pierdută”), Pampon („D’ale Carnavalului”).

După moartea artistului, criticul de teatru Valentin Silvestru publica un articol intitulat „Eterninatea lui Alexandru Giugaru”, din care redăm un scurt fragment”:

Giugaru avea o știință uriașă de a grava portrete de imbecili candizi, mitocani cu parapon, vicleni interlopi, autoritari mărginiți, încornorați stupizi, palavragii cu ifos, bătăuși sanguinari, retrograzi cu principii. Era autentic în tot ce juca, întreaga lui ființă avea rădăcini puternice în solul românesc, dar el intuia și aspectele universale ale eternului uman. –  Valentin Silvestru

Tot într-o zi de 23 iunie:

1944: Thomas Mann devine cetățean american

1961: A intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat în anul 1959; tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretențiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea științifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.

1985: Un avion Boeing 747, aparținând companiei „Air India”, care efectua un zbor pe ruta Ottawa – New Delhi s-a prăbușit în largul coastelor Irlandei. Și-au pierdut viața 329 de persoane.

1990: Republica Moldova își declară suveranitatea de stat (independența – pe 27 august 1991)

1992: Gangsterul american John Gotti a fost condamnat la închisoare pe viață

2006: Primul concert al formației Depeche Mode în România

S-au născut:

1763: Josephine de Beauharnais, prima soție a lui Napoleon Bonaparte și împărăteasă a Franței din 1804 (d. 1814)

1834: Alexandru Odobescu, prozator și istoric român, membru al Societății Academice Române (d. 1895)

Alexandru Giugaru

Actorul Andi Vasluianu implineste, astazi, 43 de ani

1897: Alexandru Giugaru, actor român de teatru și film (d. 1986)

1910: Jean Anouilh, dramaturg francez (d. 1987)

1912: Alan Turing, matematician englez (d. 1954)

1974: Andi Vasluianu

1984: Andreea Bălan, cântăreață româncă

S-au stins din viaţă:

79: Vespasian, împărat roman (n. 9 î.Hr.)

1995: Jonas Salk, medic american, creatorul vaccinului împotriva poliomielitei (n. 1914)

2011: Peter Falk, actor american (n. 1927)

Peter Falk a devenit popular în special datorită rolului din serialul „Columbo”, în care a fost protagonist mai bine de 20 de ani. Actorul şi-a pierdut ochiul drept la vârsta de trei ani, ca urmare a extirpării unei tumori maligne, şi a purtat un ochi de sticlă toată viaţa. În 1953 a obţinut o diplomă de master în administraţi publică, iar trei ani mai târziu a debutat pe Broadway.

În ciuda succesului înregistrat pe scenă, un impresar l-a sfătuit să nu se aştepte la o carieră de actor de film, din cauza ochiului de sticlă. În 2008, fiica sa adoptivă a afirmat că actorul suferea de demenţă şi de boala Alzheimer. S-a stins din viaţă în noaptea de 23 iunie 2011, în locuinţa sa din Beverly Hills.

Foto cu Alexandru Giugaru, Alexandru  Odobescu si Peter Falk – wikipedia, cinemagia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.