Alexandru Tocilescu – Faust revine, in memoriam, pe scena de la ONB
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tocilescu-faust-revine-in-memoriam-pe-scena-de-la-onb/

Opera Naţională Bucureşti va readuce pe scenă după câţiva ani de pauză Faust de Charles Gounod, în regia regretatului maestru Alexandru Tocilescu, în 14 şi 15 decembrie, de la ora 18.00.

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2013

Opera Naţională Bucureşti va readuce pe scenă după câţiva ani de pauză „Faust“ de Charles Gounod, în regia regretatului maestru Alexandru Tocilescu, în 14 şi 15 decembrie, de la ora 18.00.

Invitaţii celor două reprezentaţii sunt soliştii Ştefan Pop (debut), respectiv Ivaylo Mihaylov în rolul Faust, Marcel Roşca în rolul Mefisto, Konstantin Brzhinsky în rolul Valentin, Tatiana Lisnic în rolul Margareta, Angelica Popescu (debut) în rolul Martha, precum şi Andra Bivol, respectiv Julia Stein, debuturi în rolul Siebel.

Regretatul regizor Alexandru Tocilescu (1946-2011), este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. În anul 1999, Alexandru Tocilescu a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, O scrisoare pierdută, de Ion Luca Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 2002 i-a fost decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Citiţi şi: Ce a lăsat în urmă regizorul Alexandru Tocilescu

În anul 2006, artistul a primit Premiul pentru cea mai bună regie pentru spectacolul O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO. Aşa cum a declarat într-un interviu, unul dintre cele mai importante momente din cariera sa l-a constituit colaborarea cu Opera Naţională Bucureşti pentru spectacolul Faust de Charles Gounod (premiera: 31 ianuarie 1998).

Alexandru Tocilescu

Alexandru Tocilescu – regizorul spectacolului ,,Faust”

„La Operă simţi cu adevărat ce înseamnă triumful, cu 1.200 de oameni în sală, la o premieră care are un fason şi care e mai spectaculoasă ca la teatru. Probabil că orgoliul şi vanitatea mi-au fost mângâiate cel mai mult la premiera cu Faust, de la Opera Naţională Bucureşti, pentru că, dacă în faţa unei săli de teatru eram obişnuit să vin la sfârşitul reprezentaţiei să fim aplaudaţi cu toţii, la Operă e puţin altfel’’, declara Alexandru Tocilescu în anul 2011 pentru Adevărul.

„Aici, publicul (dacă i-a plăcut spectacolul) este puţin mai excitat. Ovaţionează, urlă, strigă «Bravo!». E un show mai tare. De altfel, cine a făcut operă, ştie chestia asta şi mă gândesc că nu degeaba Andrei Şerban a montat atâta operă.’’

Cu ocazia revenirii în repertoriu a spectacolului „Faust”, Opera Naţională Bucureşti inaugurează în 14 decembrie, în Foaierul Operei Naţionale Bucureşti, expoziţia de fotografie „In memoriam Alexandru Tocilescu”, care conţine fotografii din diferite spectacole puse în scenă de-a lungul timpului de către regretatul regizor. Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic între orele 10.00-17.30 (acces liber).

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti, foto cu Alexandru Tocilescu

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

28
/06
/17

Între 23 și 25 iunie, Fundația ParteR cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Dobrojazz – festival internațional de ethno-jazz – care va avea loc la Tulcea, în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32). Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 20.00.

23
/06
/17

Artiștii care doresc o carieră internațională, contracte care să le permită bugete de dezvoltare sau concerte la Eurosonic, Reeperbahn, Tallin Music Week, Where’s The Music, MENT, Novarock, Hurricane, Lollapalooza și alte mari festivaluri ale lumii au șansa unică să-i întâlnească la Sibiu pe cei mai importanți decidenți din industria muzicală europeană, reuniți în perioada 27-29 iulie pentru prima ediție East European Music Conference.

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.

15
/06
/17

Proiectul Tango la cetate se deschide în luna iunie prin două concerte susţinute la Hunedoara (16 iunie) şi Alba Iulia (24 iunie) de binecunoscutul grup Argentango. La Hunedoara concertul va avea loc la Castelul corvinilor, în Sufrageria Bethlen pe 16 iunie de la ora 19,00 iar la Alba Iulia, proiectul va fi inclus în “Sărbătoarea muzicii” şi se va desfăşura în Piaţa cetăţii de la ora 18.00

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.