Alexandru Tocilescu – Faust revine, in memoriam, pe scena de la ONB
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tocilescu-faust-revine-in-memoriam-pe-scena-de-la-onb/

Opera Naţională Bucureşti va readuce pe scenă după câţiva ani de pauză Faust de Charles Gounod, în regia regretatului maestru Alexandru Tocilescu, în 14 şi 15 decembrie, de la ora 18.00.

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2013

Opera Naţională Bucureşti va readuce pe scenă după câţiva ani de pauză „Faust“ de Charles Gounod, în regia regretatului maestru Alexandru Tocilescu, în 14 şi 15 decembrie, de la ora 18.00.

Invitaţii celor două reprezentaţii sunt soliştii Ştefan Pop (debut), respectiv Ivaylo Mihaylov în rolul Faust, Marcel Roşca în rolul Mefisto, Konstantin Brzhinsky în rolul Valentin, Tatiana Lisnic în rolul Margareta, Angelica Popescu (debut) în rolul Martha, precum şi Andra Bivol, respectiv Julia Stein, debuturi în rolul Siebel.

Regretatul regizor Alexandru Tocilescu (1946-2011), este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. În anul 1999, Alexandru Tocilescu a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, O scrisoare pierdută, de Ion Luca Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 2002 i-a fost decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Citiţi şi: Ce a lăsat în urmă regizorul Alexandru Tocilescu

În anul 2006, artistul a primit Premiul pentru cea mai bună regie pentru spectacolul O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO. Aşa cum a declarat într-un interviu, unul dintre cele mai importante momente din cariera sa l-a constituit colaborarea cu Opera Naţională Bucureşti pentru spectacolul Faust de Charles Gounod (premiera: 31 ianuarie 1998).

Alexandru Tocilescu

Alexandru Tocilescu – regizorul spectacolului ,,Faust”

„La Operă simţi cu adevărat ce înseamnă triumful, cu 1.200 de oameni în sală, la o premieră care are un fason şi care e mai spectaculoasă ca la teatru. Probabil că orgoliul şi vanitatea mi-au fost mângâiate cel mai mult la premiera cu Faust, de la Opera Naţională Bucureşti, pentru că, dacă în faţa unei săli de teatru eram obişnuit să vin la sfârşitul reprezentaţiei să fim aplaudaţi cu toţii, la Operă e puţin altfel’’, declara Alexandru Tocilescu în anul 2011 pentru Adevărul.

„Aici, publicul (dacă i-a plăcut spectacolul) este puţin mai excitat. Ovaţionează, urlă, strigă «Bravo!». E un show mai tare. De altfel, cine a făcut operă, ştie chestia asta şi mă gândesc că nu degeaba Andrei Şerban a montat atâta operă.’’

Cu ocazia revenirii în repertoriu a spectacolului „Faust”, Opera Naţională Bucureşti inaugurează în 14 decembrie, în Foaierul Operei Naţionale Bucureşti, expoziţia de fotografie „In memoriam Alexandru Tocilescu”, care conţine fotografii din diferite spectacole puse în scenă de-a lungul timpului de către regretatul regizor. Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic între orele 10.00-17.30 (acces liber).

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti, foto cu Alexandru Tocilescu

05
/04
/18

Se împlinesc, astăzi, 24 de ani de la moartea Kurt Cobain. Solistul şi fondatorul grupului Nirvana avea 27 de ani atunci când s-a sinucis (s-a împușcat în cap) pe 5 aprilie 1994 în vila lui din Seattle. Opt ani mai târziu,  ultima înregistrare în studio a trupei Nirvana, “You Know You’re Right”,  a fost scoasă pe piaţă ajungând pe prima poziție a clasamentelor din întreaga lume.

04
/04
/18

Muzicianul Mike Godoroja (53 de ani), cunoscut și ca realizator de emisiuni de radio și televiziune de profil blues, jazz sau rock, fondator al Mike Godoroja & Blue Spirit, a militat mereu ca românii să rămână în România. El ne-a oferit un interviu special în acest an al centenarului Marii Uniri.

03
/04
/18

Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu își dau o nouă întâlnire cu publicul la Sala Radio joi, 5 aprilie, de la ora 19.00, într-un concert de excepție alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului japonez Naoto Otomo. Concertul va debuta într-o notă muzicală inspirată din repertoriul japonez contemporan, cu lucrarea Triptyque pentru orchestră de coarde, de Yasushi Akutagawa.

30
/03
/18

Pianistul Horia Mihail pleacă din nou la drum într-un turneu naţional extraordinar. În perioada 9 aprilie – 8 mai va susţine 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul călător ediția a opta marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

30
/03
/18

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” susține concertul extraordinar de Paște duminică, 1 aprilie, de la ora 18:00, la Ateneul Român. Nelipsit din tradiția evenimentelor de sărbători pe care celebrul ansamblu coral românesc le susține neîntrerupt de 55 de ani, concertul din acest an coincide cu sărbătoarea Floriilor în calendarul ortodox și cu Paștele pentru creștinii de rit catolic.

29
/03
/18

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, va avea loc în perioada 13-16 septembrie 2018. Festivalul va aduce în fața publicului din mai multe cartiere ale Capitalei proiecții, concerte, evenimente și ateliere pentru copii și tineri, atât în clădiri cu istorie și tradiție, cât și în spații neconvenționale.

28
/03
/18

Cel mai longeviv festival de jazz din România își așteaptă spectatorii la Sibiu în a doua jumătate a lunii mai. În perioada 17-20 mai 2018, Piața Mare va vibra în acorduri de jazz, în cadrul celei de-a 48-a ediții a Sibiu Jazz Festival.

26
/03
/18

Analia Selis, alături de ceilalți membri ai grupului ArgEnTango, violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru, propun publicului o întâlnire cu tangoul argentinian tradițional, printr-un nou turneu –  ArgEnTango Tradițional –, derulat în luna martie 2018, în 10 orașe din România și Germania, și care ajunge marți, 27 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, în concertul de închidere a turneului.

26
/03
/18

Într-o zi de 26 martie (1827) se stingea din viață, la vârsta de 56 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți compozitori din toate timpurile. Ludwig van Beethoven a murit din cauza unei ciroze hepatice în locuința sa mizeră din Viena, într-o dezordine de nedescris.

23
/03
/18

Un domn de culoare încântător și o... "wonderful version of All Of Me". Live in Frankfurt , in timpul Festivalului Musikmesse de la Frankfurt

22
/03
/18

„Extraordinar ! Eşti printre cei mai mari din lume!” (Sergiu Celibidache), „Îl ascultam fascinaţi…” (Le Monde), „Dan Grigore face parte din categoria pianiştilor de superclasă.” (Tagesspiegel)... Filarmonica „George Enescu” dedică concertele de astăzi, 22 martie și vineri, 23 martie 2018, pianistului Dan Grigore, care aniversează 60 de ani de activitate.

21
/03
/18

Sâmbătă, 31 martie 2018, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (Str. Știrbei Vodă nr. 1), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism, în colaborare cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, cu sprijinul Kaufland România, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Muzeului Național de Artă al României, și în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe,  Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național George Enescu, Wagner Arte Frumoase și Povești,  Floria.ro, organizează cea de-a V-a ediție a evenimentului “SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.