Alina Cojocaru, despre premiera „La Fille mal gardée”
https://www.ziarulmetropolis.ro/alina-cojocaru-despre-premiera-la-fille-mal-gardee/

Prim-balerina Alina Cojocaru, invitata specială a premierei baletului „La Fille mal gardée”, care a avut loc sâmbătă seară la Opera Naţională Bucureşti (ONB), a declarat că a fost o adevărată plăcere să fie pe scenă şi că realizarea acestui spectacol

Un articol de Petre Ivan|15 decembrie 2014

Alina Cojocaru / Prima producţie nouă de balet din stagiunea 2014-2015 a Operei Naţionale Bucureşti (ONB) a fost prezentată sâmbătă seară în faţa unei săli arhipline. Spectatori de toate vârstele au mers la ONB pentru a urmări una dintre cele mai îndrăgite producţii coregrafice din lume, „La Fille mal gardée”.

Prezentat pentru prima dată în România în coregrafia celebrului Sir Frederick Ashton, spectacolul „La Fille mal gardée” i-a cucerit pe spectatorii bucureşteni care i-au răsplătit cu aplauze furtunoase pe balerinii aflaţi pe scenă, notează Mediafax.

Invitata specială a serii a fost prim-balerina Alina Cojocaru, cea care a fermecat audienţa nu doar prin mişcări coregrafice cu un ridicat grad de dificultate executate impecabil, ci şi prin bucuria transmisă publicului în timp ce dansa, conform sursei citate.

„A fost o adevărată plăcere să fiu pe scenă cu trupa noastră de balet! Să avem în repertoriu acest spectacol care aduce bucurii şi zâmbete este un lucru mult dorit de Johan Kobborg şi de mine, iar publicul de aseară ne-a confirmat ca împărtăşeşte acest sentiment” , a declarat Alina Cojocaru.

Johan Kobborg, directorul artistic al Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, s-a aflat de această dată într-o dublă ipostază: a pregătit şi a pus în scenă această producţie alături de Malin Thoors şi totodată a revenit pe scenă ca balerin, alături de Alina Cojocaru, interpretând un rol travesti: Văduva Simone.

„La Fille mal gardée” sau „Precauţiuni inutile”, balet comic în două acte şi trei scene de Ferdinand Hérold şi John Lanchbery, prezintă în paşi de dans povestea unei tinere fete îndrăgostite care scapă de sub supravegherea mamei sale, aceasta dorind să o căsătorească forţat cu un personaj grotesc, dar bogat, şi reuşeşte de fiecare dată să ajungă în braţele iubitului său.

Următoarele reprezentaţii ale spectacolului „La Fille mal gardée” din stagiunea 2014-2015 vor avea loc pe 14, 19 şi 21 decembrie 2014 şi pe 4, 11,Alina Cojocaru 14 şi 30 ianuarie 2015.

Despre Alina Cojocaru

Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane.

Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină la festivalul Monaco Dance Forum, la gala premiilor Nijinsky, distincţie acordată o dată la doi ani.

În 2009, evoluţia balerinei Alina Cojocaru în spectacolul „Giselle” din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului „Balerina deceniului”, decernat în 2010 cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale de balet – „Stars of the 21st Century” – care a fost organizată la Moscova. În afară de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra din Spania şi Svetlana Lunkina şi Diana Vishneva din Rusia.

Foto: Alina Cojocaru – Facebook/Opera Naţională Bucureşti

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

09
/09
/17

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt.

08
/09
/17

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenția publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival și în edițiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) și 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).

07
/09
/17

„TragiComedy”, în regia și coregrafia lui Gigi Căciuleanu, un spectacol dedicat memoriei marii balerine Maya Plisețkaia, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soțul artistei, va avea loc în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”, ediția a XXIII-a, vineri, 8 septembrie, ora 18:30, la Opera Națională București.

06
/09
/17

Soprana Kristine Opolais, recunoscută pentru rolurile sale de pe cele mai importante scene ale lumii, de la Metropolitan Opera New York, la Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala şi Royal Opera House Covent Garden, va susține pe 22 septembrie un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

05
/09
/17

Și a venit a doua zi de festival. Și a venit Joshua Bell la București. Fostul copil-minune al viorii, ajuns acum la 50 de ani, devenit între timp și dirijor, și director muzical al Academy of St. Martin in the Fields (din 2011), e cunoscut nu doar pentru calitatea intepretărilor sale, ci și pentru apetența pentru joacă și pentru explorare.

02
/09
/17

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie, București, România) aduce lucruri inedite prin mai multe premiere: muzica clasică face pact cu tehnologia în trei opere cu proiecții multimedia live, muzica contemporană devine vedeta ediției și 30 dintre cei mai bine cotați compozitori contemporani ai momentului din lume vin la București pentru un dialog fără precedent între public, artiști români și artiști străini de anvergură, în timp ce un număr record de 37 de lucrări de George Enescu sunt interpretate în Festival, iar relația dintre matematică și muzică este prezentată într-o expoziție în premieră în România.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.