Ana Blandiana, în Spania cu „Patria mea A4“
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-in-spania-cu-patria-mea-a4/

Ana Blandiana, una dintre cele mai cunoscute poete din România pe plan internaţional, va fi prezentă, în perioada 24 – 29 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare în Pamplona, Salamanca şi Madrid, a volumului „Patria mea A4”, cea mai recentă carte a autoarei apărută în limba spaniolă.

Un articol de Liliana Matei|23 noiembrie 2014

Astfel, pe 25 noiembrie, de la ora 19.45, acesta va susţine o prezentare la Librăria Auzolan din Pamplona, invitați fiind scriitorul și criticul literar Roberto Valencia şi Viorica Pâtea, cea care a realizat traducerea cărţii. Evenimentul este organizat în colaborare cu Foro Auzolan și Editura Pre-Textos, cea care a publicat volumul.

De asemenea, potrivit Institutului Cultural Român (ICR) din Madrid, pe 27 noiembrie, de la ora 19.00, Ana Blandiana va fi prezentă la Universitatea din Salamanca, în Aula Unamuno. Invitați, alături de autoare, sunt traducătorii Antonio Colinas și Viorica Pâtea și profesoara și specialista în literatură hispano-americană Francisca Noguerol.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea din Salamanca și Editura Pre-Textos, iar pe 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Casa Encendida din Madrid, unde vor participa traducătoarea Viorica Pâtea, Manuel Ramírez și poeții Andrés Catalán, Juan Carlos Mestre, Natalia Carbajosa și Ana Blandiana. Evenimentul este organizat în colaborare cu Casa Encendida și Editura Pre-Textos.

Ana Blandiana este poetă, prozatoare şi eseistă. Este una dintre cele mai importante conştiinţe artistice şi civice din peisajul literaturii române contemporane. Autoare a paisprezece cărţi de poezie, două volume de povestiri fantastice, şapte eseuri şi un roman, este una dintre cele mai cunoscute poete din România pe plan internaţional – din opera sa fiind traduse cincizeci și nouă de cărți, în 24 de limbi.

Ana Blandiana a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale printre care premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1982), premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” (1997), premiul „Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor din România (2001), premiul „Gottfried von Herder” (Viena 1982), premiul Internaţional de Literatură Vilenica, premiul Internaţional de Poezie Camaiore (Italia 2005) şi premiul Special de Poezie „Giuseppe Acerbi” (Modena 2005).

După revoluţia din 1989, aceasta a preluat preşedinţia PEN Club Român, de a cărui reorganizare s-a ocupat în 1990. Este membră al Academiei Europene de Poezia (Luxemburg), a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” (Paris, 1997) şi se află printre membrii fondatori ai Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO, Verona, 2001).

În limba spaniolă, opera ei este reprezentată de „Antología poética bilingüe. Cosecha de Ángeles”, două volume de proză fantastică, „Proyectos de Pasado” şi „Las cuatro estaciones”, și volumul de poeme „Mi patria A4”.

În limba română, Ana Blandiana a scris volumele de poeme „Persoana întâia plural” (1964), „Călcâiul vulnerabil” (1966), „A treia taină” (1969), „Octombrie, Noiembrie, Decembrie” (1972), „Somnul din somn” (1977), „Ochiul de greier” (1981), „Stea de pradă” (1985), „Arhitectura valurilor” (1990), „Patria mea A4” (2011), romanul „Sertarul cu aplauze” şi eseul „Spaima de literatură” (2006).

Foto: Tudor Bogdan Alexandru

Citiţi şi:
15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.

26
/08
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Florența a contribuit ca puține alte orașe la îmbogățirea patrimoniului cultural al lumii. Opera florentinului Dante Alighieri (1265-1321), poet, prozator, filosof, gânditor politic, stă mărturie în această privință.