Ana Ularu şi Gabriel Spahiu, la Noaptea Literaturii Europene / Bucureşti, 28 mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-ularu-si-gabriel-spahiu-citesc-la-noaptea-literaturii-europene-bucuresti-28-mai/

Noaptea Literaturii Europene va avea loc pe 28 mai, 13 ţări dându-şi întâlnire în şase spaţii primitoare din Capitală, unde publicul este invitat să asiste la lecturi şi spectacole care vor pune în valoare texte traduse în limba română ale unor autori importanţi de pe continent.

Un articol de Petre Ivan|21 mai 2014

Pe 28 mai, între orele 19.00 – 23.30, în inima unei zone pline de farmec din centrul Bucureştiului, 13 ţări europene îşi dau întâlnire cu publicul cititor la Noaptea Literaturii Europene, ediţia a treia, informează Mediafax.

În prima zi a Salonului Internaţional de Carte Bookfest (28 mai – 1 iunie), Noaptea Literaturii Europene va fi găzduită la ceas de seară de: Aiurart, Foişorul de Foc, Godot la Şcoală, Casa Mătăsari, Modelier şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

Noaptea Literaturii Europene Publicul este invitat să asiste la lecturi şi spectacole care pun în valoare textele traduse în limba română ale unor autori europeni importanţi: Daniel Glattauer (Austria), Karel Čapek (Cehia), Aléa Torik – prezentă la eveniment (Germania), Odysseas Elytis şi Yorgos Seferis (Grecia), Italo Calvino (Italia), Hilary Mantel, Sarah Dunant, Philippa Gregory şi William Shakespeare (Marea Britanie), Michał Walczak (Polonia), Rui Zink (Portugalia), Ioana Pârvulescu şi Simona Sora (România), Ramón Gómez de la Serna (Spania), Orhan Pamuk (Turcia), Attila Mizser şi Béla Hamvas (Ungaria) şi Alain Berenboom (Valonia-Bruxelles).

Actorii Radu Iacoban, Ana Ularu, Ilinca Manolache, Mihaela Popa, Gabriel Spahiu, Gabriela Ioniţă, Adrian Ciobanu, Florin Busuioc şi George-Albert Costea, jurnalistul Liviu Mihaiu, scriitorul Ciprian Măceşaru, conferenţiarul Bogdan Ştefănescu, profesorul universitar Mihaela Irimia, studenţii de la UNATC şi cei de la catedra de neogreacă, precum şi pompieri din Bucureşti vor citi/ interpreta fragmentele literare.

Lecturile şi spectacolele vor avea loc în cele şase locuri în paralel, la fiecare 45 de minute, în intervalul orar 19.00 – 23.30. Publicul este invitat să circule de la un loc la altul şi să asiste la cât mai multe evenimente.

Asociaţia Green Revolution susţine proiectul şi deplasarea de la un loc la altul şi pune la dispoziţia publicului 40 de biciclete în centrul de închiriere din zona Foişorului de Foc (în baza înscrierilor până la data de 27 mai).

Harta şi programul Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti sunt disponibile pe site-urile organizatorilor şi pe pagina: facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene.

Accesul la evenimente este liber.

Foto cu Noaptea Literaturii Europene, Ana Ularu şi Gabriel Spahiu – Cinemagia

22
/10
/18

Juan Gabriel Vásquez, un scriitor care își împarte viața între douăcontinente, multipremiat și tradus cu succes la edituri prestigioase din întreaga lume, deschideserile dedicate literaturii la ediția din acestan a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara. „Vásquez este una dintre cele mai originale voci ale literaturii latino-americane contemporane!” (Mario Vargas Llosa). 

18
/10
/18

În weekendul 20 - 21 octombrie Mega Mall devine destinația ideală pentru pasionații de știință și tehnologie de toate vârstele. Centrul comercial găzduiește SCIKiDS Festivalul Științei ediția a VI-a - 100 de ani de știință. În premieră, Profesoul Trăsnit va conduce un experiment inedit și va crea un nor uriaș artificial pe Terasa Mega Mall situată la nivelul 2B.

17
/10
/18

“Corupţia într-o ţară este invers proporţională cu gradul de dezvoltare al acelei ţări.” - Arthur Miller, autorul faimoasei piese “Moartea unui comis voiajor” (al cărei prim act a fost scris într-o singură zi!), premiată cu: Pulitzer, Tony Award şi Premiul criticii de teatru. Arthur Miller s-a născut într-o zi de 17 octombrie (1915)

15
/10
/18

Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, care are ca motto „La Vest de Est, La Est de Vest – Timișoara deschide granițele literaturii”, va avea loc în perioada 23 – 27 octombrie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă și la Galeria Calpe. FILTM este deschis de eseistul Horia Roman Patapievici şi închis de filosoful Mihai Şora.

14
/10
/18

METROPOLIS SPECIAL Între 3 și 7 octombrie, pășeai prin Iași ca pe tărâmul literaturii. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași transformase orașul în spațiul fermecat în centrul căruia întâlneai la tot pasul scriitori, iar dacă aveai noroc aceștia erau Jón Kalman Stefánsson, Jonathan Franzen, Veronica Roth...

10
/10
/18

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT s-a încheiat. La cele peste 130 de evenimente și expoziții cuprinse în program, au participat aproximativ 34.000 de spectatori, care s-au bucurat de prezența a 300 de invitați din toată lumea.