Ana Ularu şi Gabriel Spahiu, la Noaptea Literaturii Europene / Bucureşti, 28 mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-ularu-si-gabriel-spahiu-citesc-la-noaptea-literaturii-europene-bucuresti-28-mai/

Noaptea Literaturii Europene va avea loc pe 28 mai, 13 ţări dându-şi întâlnire în şase spaţii primitoare din Capitală, unde publicul este invitat să asiste la lecturi şi spectacole care vor pune în valoare texte traduse în limba română ale unor autori importanţi de pe continent.

Un articol de Petre Ivan|21 mai 2014

Pe 28 mai, între orele 19.00 – 23.30, în inima unei zone pline de farmec din centrul Bucureştiului, 13 ţări europene îşi dau întâlnire cu publicul cititor la Noaptea Literaturii Europene, ediţia a treia, informează Mediafax.

În prima zi a Salonului Internaţional de Carte Bookfest (28 mai – 1 iunie), Noaptea Literaturii Europene va fi găzduită la ceas de seară de: Aiurart, Foişorul de Foc, Godot la Şcoală, Casa Mătăsari, Modelier şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

Noaptea Literaturii Europene Publicul este invitat să asiste la lecturi şi spectacole care pun în valoare textele traduse în limba română ale unor autori europeni importanţi: Daniel Glattauer (Austria), Karel Čapek (Cehia), Aléa Torik – prezentă la eveniment (Germania), Odysseas Elytis şi Yorgos Seferis (Grecia), Italo Calvino (Italia), Hilary Mantel, Sarah Dunant, Philippa Gregory şi William Shakespeare (Marea Britanie), Michał Walczak (Polonia), Rui Zink (Portugalia), Ioana Pârvulescu şi Simona Sora (România), Ramón Gómez de la Serna (Spania), Orhan Pamuk (Turcia), Attila Mizser şi Béla Hamvas (Ungaria) şi Alain Berenboom (Valonia-Bruxelles).

Actorii Radu Iacoban, Ana Ularu, Ilinca Manolache, Mihaela Popa, Gabriel Spahiu, Gabriela Ioniţă, Adrian Ciobanu, Florin Busuioc şi George-Albert Costea, jurnalistul Liviu Mihaiu, scriitorul Ciprian Măceşaru, conferenţiarul Bogdan Ştefănescu, profesorul universitar Mihaela Irimia, studenţii de la UNATC şi cei de la catedra de neogreacă, precum şi pompieri din Bucureşti vor citi/ interpreta fragmentele literare.

Lecturile şi spectacolele vor avea loc în cele şase locuri în paralel, la fiecare 45 de minute, în intervalul orar 19.00 – 23.30. Publicul este invitat să circule de la un loc la altul şi să asiste la cât mai multe evenimente.

Asociaţia Green Revolution susţine proiectul şi deplasarea de la un loc la altul şi pune la dispoziţia publicului 40 de biciclete în centrul de închiriere din zona Foişorului de Foc (în baza înscrierilor până la data de 27 mai).

Harta şi programul Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti sunt disponibile pe site-urile organizatorilor şi pe pagina: facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene.

Accesul la evenimente este liber.

Foto cu Noaptea Literaturii Europene, Ana Ularu şi Gabriel Spahiu – Cinemagia

15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.

26
/08
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Florența a contribuit ca puține alte orașe la îmbogățirea patrimoniului cultural al lumii. Opera florentinului Dante Alighieri (1265-1321), poet, prozator, filosof, gânditor politic, stă mărturie în această privință.