Andrei Serban şi Horia-Roman Patapievici la „O discuţie înaintea Crăciunului“
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-serban-si-horia-roman-patapievici-la-o-discutie-inaintea-craciunului/

Librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui joi, 18 decembrie, de la ora 19.00, cea de-a şaptesprezecea întâlnire Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici. Invitatul acestei ediţii este cunoscutul regizor Andrei Şerban.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2014

Apropierea sarbatorilor dedicate Nasterii Domnului ii provoaca pe cei doi oameni de cultura Horia-Roman Patapievici si Andrei Serban la „O discuţie înaintea Crăciunului“.

Unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi operă din lume, Andrei Şerban s-a născut la Bucureşti în 1943. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, clasa Radu Penciulescu.

În  anul 1971 este invitat de directorul comaniei, „La MaMa“,  în SUA, cu o bursă Ford. La puţin timp Peter Brook îl invită  la centrul său de cercetări teatrale, unde Andrei Şerban semnează regia mai multor spectacole. De-a lungul timpului a colaborat cu cele mai importante instituţii de teatru şi operă din lume  precum Metropolitan, Comédie Française şi Covent Garden.

Între anii 1990 şi 1993, a fost directorul Naţionalului bucureştean. De asemenea, a predat tehnica dramatică şi regie la universităţi de renume (Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire d’Art Dramatique de Paris etc.).

A fost distins, între altele, cu Obie Award, pentru faimoasa punere în scenă a Trilogiei antice, cu prestigiosul premiu George Abbott, acordat artiştilor care au o influenţă semnificativă asupra teatrului secolului XX, şi cu Premiul de excelenţă în cultura românească.​

Foto: Andrei Serban – cinemagia

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

13
/11
/17

An de an, Teatrul „Ioan Slavici” aduce în fața spectatorilor săi, cu prilejul Festivalului de Teatru Clasic de la Arad, poveştile clasice ale scenei, în montările unor regizori care au făcut istorie în teatrul românesc și nu numai.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

12
/11
/17

Scriitorul Bogdan Suceavă se va întâlni în perioada 17-23 noiembrie cu cititorii din Bucureşti şi Cluj, cu prilejul apariţiei celui mai nou volum, „Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute”, publicat recent la Editura Polirom, disponibil şi în format electronic.

11
/11
/17

Spectacolul „Calul alb” de Ioana Păun, cu Ilinca Manolache, se va juca miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Sala Arta.