Anim’est Chișinău: Animarea vieții culturale din R. Moldova
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-chisinau-animarea-vietii-culturale-din-r-moldova/

Principalul rol al Festivalului Anim’est Chişinău, a cărui a patra ediţie are loc în aceste zile, este de a dezvolta viaţa culturală din Republica Moldova – aceasta este opinia unanimă a organizatorilor.

Un articol de Ionuţ Mareş|1 noiembrie 2014

Ziarul Metropolis i-a întrebat pe organizatorii Anim’est Chișinău care este rolul festivalului. Au răspuns Laurențiu Brătan, președintele Asociației Este’n’est, organizatorul Anim’est; Mihai Mitrică, directorul Anim’est; și Dumitru Marian, președintele Asociației ALTFilm din Republica Moldova, co-organizator al Anim’est Chișinău.

Laurențiu Brătan: ,,În 2011, când am hotărât să venim aici (n.r. – la Chișinău), viața culturală, festivalieră, cinematografică în general era foarte, foarte săracă. Și acum e cam la fel de săracă, dar între timp au mai apărut ceva manifestări cinematografice.”

Mihai Mitrică: ,,În momentul de față, rolul Anim’est Chișinău este rolul unui festival de film într-o țară unde nu există altceva. E un rol foarte important, pe care ni l-am asumat de la început. Când am început, exista un festival de documentar, dar a dispărut și el.”

Dumitru Marian: ,,Rolul sau sloganul de la București s-ar aplica și pentru ediția de la Chișinău: reanimarea animației din Republica Moldova. În principiu, dincolo de animație, cred că rolul acestui festival este de a anima viața culturală de la Chișinău.”

Laurențiu Brătan: ,,Intenția noastră a fost să contribuim la dezvoltarea culturală și cinematografică a acestui spațiu și să aducem filme de calitate pe care oamenii de aici interesați nu le pot vedea în altă parte.”

Mihai Mitrică: ,,Din păcate, am rămas singurul festival de film din țara asta (n.r. – Republica Moldova). Nu știu, poate în alte orașe se mai întâmplă ceva, dar nu cred. Rolul Anim’est Chișinău este rolul unui festival – de a prezenta filme. Dar are și un rol educativ (am început să facem workshop-uri) și rolul de a strânge lumea care e însetată de cultură într-un singur loc – la cinema.”

Dumitru Marian: ,,Este un festival pe care lumea îl așteaptă. A reușit să se impună deja ca cel mai mare eveniment cinematografic din zona asta. Cred că e un festival care demonstrează că oamenii de la Chișinău sunt avizi, sunt dornici de cultură, de film. Prin asta, probabil rolul festivalului este și de a demonstra finanțatorilor, celor care ar trebui să investească în cultură că trebuie totuși să facem un pas și să atragem mai multă atenție asupra culturii.”

Laurențiu Brătan: ,,90-95% din filmele pe care le aducem aici la festival nu pot fi văzute pe ecrane în sălile de cinematograf, pentru că ele nu sunt cumpărate de distribuitori, nu sunt filme ultracomerciale. E păcat ca publicul de aici să nu aibă acces la ele. Așa ne-a venit ideea – de a contribui cum putem și cât putem la dezvoltarea culturală a acestui spațiu.”

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.

11
/07
/17

Filmul „Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat în premieră în România la gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

10
/07
/17

Vara aceasta este una plină de aventuri pentru copii şi adolescenţi. Dacă luni, 3 iulie, ei au “ridicat ancora” goeletei Speranţa şi au pornit în lumea largă urmărind serialul “Toate pânzele sus!” (de luni până joi de la ora 20.00), din 8 iulie, la sfârşit de săptămână, aventura continuă cu “Cireşarii”.