Anim’est prezintă cel mai recent film al lui Tim Burton
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-prezinta-cel-mai-recent-film-al-lui-tim-burton/

În fiecare an, secţiunea Animash aduce la Anim’est o selecţie de lung şi scurtmetraje premiate prin festivaluri de pe tot globul.

Un articol de Andrada Văsii|24 septembrie 2013

În fiecare an, secţiunea Animash aduce la Anim’est o selecție de lung și scurtmetraje premiate prin festivaluri de pe tot globul.

Pe lângă cele 6 lungmetraje, secțiunea din 2013 oferă și 37 de scurtmetraje pe care spectatorii le pot vota, iar câştigătorul va primi Premiul Publicului, oferit de Sony.

„Frankenweenie” (foto sus), cel mai nou film al lui Tim Burton, va rula pentru prima dată pe ecranele din România la Anim’est. O parodie şi în acelaşi timp un tribut la horror-ul clasic din 1931 realizat după romanul lui Mary Shelley, cu un caracter design specific lui Burton, filmul este un remake stop-motion 3D al scurtmetrajului cu acelaşi nume realizat de regizor în 1984, în care tânărul Victor încearcă să-şi readucă la viaţă căţelul Sparky după ce învaţă la şcoală despre impulsurile electrice din muşchi.

Cu Winona Ryder, Catherine O’Hara şi Martin Short în distribuţie, filmul a fost nominalizat anul trecut atât la Oscar, cât şi la Premiile BAFTA.

Filmele importante vin la Anim’est

Animash începe în forţă încă din seara de deschidere, cu animația franco-belgiană „Ernest et Célestine”, în regia lui Stéphane Aubier, Vincent Patar și Benjamin Renner, proiectată vineri, 4 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Patria, în prezenţa co-producătorului Jean-Paul Commin (Les Armateurs: Kirikou et la sorciere, Kirikou et les betes sauvages, Kirikou et les hommes et les femmes, Les triplettes de Belleville).

Citiţi şi: Anim’est organizează workshop-uri de animație

Selectat la Cannes în Quinzaine des Réalisateurs, „Ernest et Célestine” va încânta publicul de toate vârstele cu povestea în culori pastel a prieteniei insolite dintre o șoricică de la orfelinat și un urs inadaptat, premiată cu César-ul pentru Cel mai bun film de animație în 2013.

Anim'est

Pelicula „Ernest et Célestine“ va încânta publicul la Anim’est

Ari Folman, cunoscut pentru Waltz with Bashir, și-a lansat anul acesta la Cannes, în deschiderea Quinzaine des Réalisateurs, cel mai nou film, „The Congress”, o distopie anti-Hollywood şi o critică la adresa obsesiei pentru tinereţe bazată pe romanul Futurological Congress al lui Stanisław Lem. Animația include și secvențe live-action, cu nume ca Robin Wright, Paul Giamatti sau Harvey Keitel.

Filmul nominalizat la European Film Awards este setat într-un viitor îndepărtat în  care Robin Wright semnează un contract cu Miramount Studios, prin care se lasă scanată și le dă dreptul de a folosi imaginea ei digitală în orice film, fără participarea sau acordul ei. Proiecția de la Anim’est îl va avea invitat pe Sefi Gayego, animation supervisor al filmului, animator la Waltz with Bashir și fost student al prestigioasei Academii de Artă şi Design Bezalel din Israel.

„Approved for Adoption / Couleur de peau: miel” (r. Laurent Boileau, Jung ) urmărește povestea orfanului corean adoptat de o familie belgiană, de la copilăria din orfelinat, la timpul petrecut în Belgia cu familia adoptivă, până la întoarcerea la Seul la maturitate, cu un melanj de animație 2D și 3D și imagini de arhivă. Filmul a primit numeroase distincții, precum Marele Premiu și Premiul Publicului la Zagreb 2013 sau Premiul publicului și Premiul Unicef pentru scenariu la Annecy în 2012.

Animaţii care au şocat publicul

Din selecția Annecy 2013 vine la Anim’est „Afterschool Midnighters”de Hitoshi Takekiyo, o orgie vizuală generată pe computer nerecomandată minorilor, în care un schelet și un model anatomic uman se trezesc la viață, alături de câțiva iepurași mafioți. Hitoshi Takekiyo a fondat în 1997 KOO-KI collective, cu care a colecționat numeroase premii pentru reclame și secvențe de grafică. „Afterschool Midnighters” este dezvoltat pe baza scurtmetrajului cu acelaşi titlu din 2007, cumpărat de postul francez de televiziune Canal+.

De neratat este și selecția de scurtmetraje a festivalului: „Preti / Priests”, o blasfemie animată a italianului Astutillo Smeriglia, selectată la Clermont-Ferrand şi nominalizată în Italia la premiile Italian Film Journalist Union şi la David di Donatello Award, care urmăreşte prietenia a doi tineri preoţi uşor homofobi, abia ieşiţi de pe băncile seminarului, „Der Notfall / Deja-moo”, un coșmar suprarealist-kafkian în regia lui Stefan Müller, în care o vacă nebună, o mamă isterică și o ambulanță strică sâmbăta idilică a protagonistului. Animația germană a fost selectată la Anima Mundi Rio de Janeiro și premiată la Stuttgart Festival of Animated Film.

Citiţi şi: Anim’est 2013 aduce 1040 de animații și 2 animatori români

„Hollow Land” atinge problema imigranților care își caută locul pe alte meleaguri, urmărind un cuplu care ajunge pe un tărâm utopic al promisiunilor. Animația lui Michelle și Uri Kranot, care combină animaţia stop-motion cu păpuşi cu 2D-ul pe computer, a fost proiectată și la Annecy, în afara competiţiei. Din Franţa vine deliciosul „5 mètres 80” de Nicolas Deveaux, un 3D absurd despre girafe care fac sărituri în piscină, produs de Orange.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Cea de-a opta ediție Anim’est va avea loc în perioada 4-13 octombrie, la cinematografele Patria, Studio și Elvira Popescu și în Club Control.

Foto credit: Cinemagia, (Filmul „Frankenweenie” din cadrul Anim’est )

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.