Aniversare la opera din Brasov
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-la-opera-din-brasov/

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013, ora 18.30, Sala Operei      TRAVIATA          Operă de GIUSEPPE VERDI   Dirijor: Dorel Munteanu Regie:    Dumitru Tăbăcaru Scenografie :Rodica Garstea Miscare scenica :Nermina Damian                                                      La inceput de an 2013 ,OPERA BRASOV  spune spectatorilor sai „LA MULTI ANI” cu invitatia la  „TRAVIATA”- opera operelor , spectacol […]

Un articol de Andrada Văsii|9 ianuarie 2013

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013, ora 18.30, Sala Operei

    

TRAVIATA

 

       Operă de GIUSEPPE VERDI

 

Dirijor: Dorel Munteanu

Regie:    Dumitru Tăbăcaru

Scenografie :Rodica Garstea

Miscare scenica :Nermina Damian

                                               

     La inceput de an 2013 ,OPERA BRASOV  spune spectatorilor sai „LA MULTI ANI” cu invitatia la  „TRAVIATA”- opera operelor , spectacol extraordinar pe orice scena a lumii,

     In rolul Violetta Valery canta  CRISTINA RADU ,fermecatoarea si talentata soprana a Operei Brasov. Daca se adauga si  prezenta indragitului tenor LIVIU IFTENE  (rol- Alfredo Germont), succesul unei seri deosebite este asigurat .

 

Inspirata de un roman celebru al epocii- „Dama cu Camelii” de Al .Dumas –fiul, opera incheie a doua perioada de creatie a compozitorului,asa-zisa „trilogia verdiana” (Rigoletto, Trubadurul si Traviata ) cu un impresionant studiu psihologic,transpus atat de  emotionant in muzica. Portretul eroinei principale, originalitatea solutiilor expresive,maxima economie a mijloacelor, eficienta fiecarei scene precum si maturizarea stilului romantic al compozitorului fac din aceasta capodopera una dintre cele mai minunate  creatii ale teatrului liric .

Melodrama in patru acte,pe libretul de Francesco Maria Piave, premiera in martie 1853 ,Traviata ,are mereu ceva de spus ,cum afirma insusi Verdi prin alesele-i cuvinte:”Traviata nu si-a spus inca ultimul cuvant”

Cu respectabila varsta de 160 ani ‚TRAVIATA impresioneaza la fel publicul de astazi ,demonstrand, daca mai era nevoie ,victoria muzicii dar  si iubirea mereu nemuritoare .

Muzica ,dans ,baroni si viconti , saloane ,curtezane.. ..aspecte din viata pariziana de la mijlocul secolului XIX –„deseneaza” decorul Traviatei . .Violetta ,curtezana, este atrasa de  tanarul Alfredo Germont   care pare indragostit de ea . Relatia dintre cei doi devine repede o adevarata  pasiune . Violeta extrem de bolnava ,simte nevoia unei certitudini posibile –iubirea – si isi vinde averea preferand  viata in doi, la tara . Cedeaza insa rugamintilor tatalui lui Alfredo si il  paraseste cu adanca tristete  pe tanar, spre a salva onoarea familiei . Singura ,saraca si bolnava ,Violetta isi traieste ultimele clipe . Batranul Germont,induiosat de destinul ei ,incearca sa indrepte lucrurile intorcandu-l  pe Alfredo la casa iubitei sale .  …Violetta moare, dar moare fericita de se sti iertata de cel pe care l-a iubit pana la ultima ei suflare .

 

 

 

Distributie :

Cristina  Radu, Liviu Iftene, Gabriela Hazarian, Sonia Hazarian,  Marton Fulop (invitat -Opera Nationala Cluj-rol Germont  tatal ), Claudiu Bugnar, Vitalii Dumitru, Paul Tomescu, Marian Reşte,  Dan Ionescu,  Irinel Felea

 

 

CORUL, ORCHESTRA si  BALETUL OPEREI BRAŞOV

 

Text  prezentare:Cornelia Petre

Photo:”In Studio-Brasov”

 

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!