VIDEO Antena 1 difuzează astăzi „Pijamale“, spectacolul de la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/antena-1-difuzeaza-astazi-pijamale-spectacolul-de-la-teatrul-metropolis/

Postul de televiziune Antena 1 difuzează în seara aceasta, de la ora 20.30, spectacolul „Pijamale“, producţie aflată în repertoriul Teatrului Metropolis din Bucureşti

Un articol de Judy Florescu|20 martie 2013

Postul de televiziune Antena 1 difuzează în seara aceasta, de la ora 20.30, spectacolul „Pijamale“, producţie aflată în repertoriul Teatrului Metropolis din Bucureşti.

Antena 1 continuă proiectul „Teatru TV“, iniţiat de actorul Mihai Bendeac. Dacă săptămâna trecută a difuzat spectacolul „Doctori de femei“, astăzi, 20 martie, a programat producţia care îi are în rolurile principale pe Mihai Bendeac, Monica Davidescu, Anca Sigartău şi Adrian Titieni, „Pijamale“.

Spectacolul regizat de Emanuel Pârvu, este adaptarea românească a piesei de teatru americane în trei acte „Pajama Tops“ de Mawby Gren şi Ed Feilbert . Pajama Tops a avut premiera pe Broadway în noiembrie 1990 şi este inspirată din piesa „Moumou“ scrisă de dramaturgul specializat în vodevil, Jean De Letraz în 1944.

Pijamale

Schimbul de identităţi şi situaţiile flagrante în care sunt puse personajele piesei „Pijamale“, dau naştere unui umor molipsitor de la buza scenei până în ultimul rând al sălii de spectacol. Prima situaţie este generată de decizia lui George Chauvinet / Adrian Titieni de a pleca într-o călătorie de afaceri cu Babette Latouche / Anca Sigărtău. Dar fără a-i da de ştire, soţia lui George, Yvonne / Monica Davidescu a invitat întreaga familie Latouche să petreacă weekendul în casa lor.

Tot un doritor al petrecerii weekendului în familia Chauvinet este şi Leonard Jolijoli / Mihai Bendeac, un vechi prieten al lui George, care, odată pus în faţa faptului împlinit, devine un manipulator al tuturor, fiind copleşit de amploarea situaţiei la care nu se aştepta să fie părtaş. Generatori de situaţii neprăvăzute sunt de asemenea Jacques / Şerban Pavlu, valetul mereu pus pe harţă şi menajera Claudine / Alexandra Velniciuc, dornică de afirmare în ziarul local.

Bani, celebritate, dragoste

Cele şapte personaje reprezintă un curcubeu umoristic ideal pentru orice gust, indeferent de frecvenţa unui spectator la teatru. Dacă nu te identifici cu un personaj din cele şapte, te vei identifica în mod sigur cu una dintre întâmplările neprevăzute în care ajung personajele încercând să pară altcineva pentru a obţine ceva precis: bani, faimă, dragoste, notorietate, credibilitate, recunoaştere publică a propriei valori.

Regizorul Emanuel Pârvu aduce în actualitate un scenariu vechi de 69 de ani, o dovadă vie a faptului că deşi lumea se schimbă o dată cu trecerea timpului, subiectele generatoare de umor râmân constante, precum şi tipologiile personajelor. Odată ce prezentările au fost făcute, publicul are parte de o succesiune de puncte culminante ale râsului generate de întrecerea dintre cele trei femei, condusă detaşat de Babette Latouch / Anca Sigărtău şi condimentată de controversele dintre cei patru domni: legiutorul, şarlatanul, poetul şi afemeiatul, aceste titluri nefiind specifice doar unuia dintre aceştia.

Anca Sigartau si Mihai Bendeac

Nu e nimic mai bun decât o comedie franţuzească pentru a te face să-ţi laşi grijile în foaier o dată ce ai păşit în sala de spectacol şi să devii beneficiarul unui schimb de energie profitabil, fie că e generat de o situaţie, de un personaj sau de replici. Nu îţi pare rău că ai optat pentru o seară la Teatrul de Comedie, care găzduieşte unul dintre spectacolele de mare succes al Teatrului Metropolis, cu o mică schimbare importantă a distribuţiei originale / înlocuirea actorului Silviu Biriş cu Mihai Bendeac.

Personajele interacţionează perfect, nelăsând publicul să iasă din povestea lor nicio clipă, iar prin doza de excentricitate şi autenticitate, fiecare din ei provoacă situaţii exagerate, deşi conforme realităţii, îndreptăţite de apărarea propriilor interese şi pentru atingerea scopurilor personale.

Demonstraţie de actorie

Adrian Titieni în rolul lui George Chauvinet, soţul adulter, impunător şi viclean, cade în propria capcană, răzbunarea celor trei femei din viaţa lui.

Monica Davidescu în rolul lui Yvonne Chauvinet este modelul soţiei perfecte, care deşi e contrariată de preferinţele de adulter ale soţului, nu se abate de la exprimarea rafinată şi moderaţia reacţiilor, uneltind un plan pentru a-şi răzbuna sentimentele trădate.

Anca Sigărtău în rolul lui Babette Latouche, amanta lui George, complică lucrurile o dată cu intrarea sa în scenă, intrigând prin misterul şi jovialitatea sa necaracteristice vârstei.

Mihai Bendeac îl joacă pe Leonard Jolijoli, poetul stilat şi flamboiant, care preţuieşte prietenia dintre bărbaţi mai presus decât propria identitate, intrând voluntar în jocul ridicolului organizat cu multă seriozitate în casa familiei Latouche.

Acţiunea piesei are loc în sufrageria în stilul anilor `50, cu mobilier de epocă şi recuzită specifică, parte a scenografiei realizate de Bogdan Spătaru. Costumele actorilor au fost create de Stephan Pelger în tonuri viu colorate, perfect mulate pe trăsăturile de caracter ale fiecărui personaj în parte.

Oameni contaminaţi de comedie

Antena 1 a înregistrat spectacolul miercurea trecută, în sala Teatrului de Comedie din Bucureşti. Iată ce au declarat câteva personalităţi, pentru „Ziarul Metropolis“.

Rodica Popescu-Bitănescu: „Spectacolul a fost superb. Mi-a amintit de spectacolele pe care le făceam noi în direct cu public. Se făcea teatru tv cu public. Vezi ce fantastic impact are când e publicul în sală. Câte spectacole din acestea am făcut noi! Şi Commedia Dell’arte şi teatru de comedie. Mi-a făcut o mare plăcere şi ideea aceasta de a fi teatru la Antena 1 cu public în direct este o idee extraordinară. Îl felicit pe Mihai Bendeac pentru ideea asta şi felicit şi toată echipa şi pe toţi realizatorii. A fost o seară minunată. Felicitări din tot sufletul!”

Horia Moculescu: „Eu ştiu spectacolul de dincolo, de la Teatrul Metropolis. Cred că e un spectacol bun şi cu alte valenţe. A fost foarte bine Mihai Bendeac în seara aceasta pe scenă, deşi era copleşit de emoţii. Să vedem şi celelalte trei reprezentaţii.”

A.G. Weinberger: „Spectacolul mi s-a părut foarte amuzant şi mă bucur că s-a reluat ideea de teatru tv.”

Gabriel Cotabiţă: „M-am simţit foarte bine la spectacol. Iar ideea de teatru tv este o idee foarte bună.”

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis: „Puteţi să staţi în costum şi să vă uitaţi la televizor, puteţi să staţi şi în pijamale ca să vă uitaţi la «Pijamale». Nici nu prea contează cum veţi fi îmbrăcaţi. Sau, mai bine, lăsaţi comedia să vă vină ca un costum şi râsul să vă încălzească la fel de tare ca o haină groasă“.

23
/04
/17

Memorie și uitare. Povești comune, istorii personale și utopii. Nouă zile de sărbătoare teatrală, la TESZT 2017. Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, își aniversează cea de-a zecea ediție între 20 și 28 mai.

23
/04
/17

Biletele pentru continuarea mult aşteptată a poveştii din Universul Marvel se pot achiziţiona începând cu data de 21 aprilie. Filmul „Gardienii Galaxiei Vol. 2” va ajunge în cinematografele din România începând din seara datei de 4 mai. Cumpărarea biletelor în avans îţi oferă posibilitatea de a fi printre primii care se reîntâlnesc cu gaşca de eroi improbabili.

21
/04
/17

Sub sloganul „Nottara 70 – mai tânăr ca niciodată”, Teatrul Nottara sărbătorește, în perioada 14 – 21 mai, 70 de ani de existență printr-un mini-festival. Sărbătoarea Teatrului Nottara va fi deschisă, pe 14 mai, la Sala George Constantin, cu spectacolul „Vestul singuratic” de Martin McDonagh, în regia lui Cristi Juncu, cu Florin Piersic jr., Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Ioana Calotă/ Corina Dragomir.

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

21
/04
/17

Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.

20
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE „Nu poţi fi profet în ţara ta”, aceste înţelepte vorbe poplare se potrivesc celui care, plecat la 10 ani din Iaşi, şi-a făcut o carieră remarcabilă mai ales în străinătate. Educat la Paris, modelat de iezuiţi (care l-au învăţat matematică), urmează Şcoala navală din Brest. Îşi adaugă un doctorat în Drept la Bruxelles, intră în serviciul diplomatic român şi... călătoreşte.

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

20
/04
/17

După marele succes de anul trecut al „Oedip-ului” enescian, sprijinit de către Institutul Cultural Român din Londra, parteneriatul nostru cu Opera Regală Covent Garden continuă cu un eveniment avându-l în centru pe tenorul Teodor Ilincăi, care revine pe prestigioasa scenă de operă londoneză în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly”.

20
/04
/17

Artistul multimedia Nikita Golubev a transformat mai multe autovehicule murdare din Moscova în adevărate opere de artă. Sub pseudonimul "ProBoyNick", Golubev a pictat, în ultimele două săptămâni, diverse desene pe mai multe mașini din capitala Rusiei și a distribuit online fotografiile cu operele create. Artistul rus realizează aceste desene folosindu-se de degete și pensule.