ARCUB – 18 ani de activitate, sărbătoriţi din plin
https://www.ziarulmetropolis.ro/arcub-18-ani-de-activitate-sarbatoriti-din-plin/

În luna mai 2014, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti împlineşte 18 ani de activitate. Implicându-se constant în viaţa culturală a Capitalei, ARCUB s-a impus în faţa publicului drept etalon pentru arta şi cultura municipiului.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

Sărbătoarea aniversară ARCUB 18 ani este marcată prin mai multe zile de evenimente, la care sunt aşteptaţi toţi iubitorii de cultură. Până pe 28 mai, ARCUB a pregătit pentru publicul participant la sărbătoare o serie de evenimente de amploare: reprezentaţii teatrale, concerte de jazz, proiecţii cinematografice, teatru pentru copii şi dialoguri relaxate pe teme diverse, cu personalităţi culturale de seamă.

Aniversarea ARCUB 18 ani a început pe data de 11 mai, cu concertul Teodorei Enache Impressions from Panagaea, urmat de recitalul Bach in ShowBiz susținut de Zoli Toth în seara de 12 mai.

Expoziţia „Silent Places” este povestea a cinci dansatori de excepţie, avându-i ca protagonişti pe Alexandra Bălăşoiu, Simona Deaconescu, Dragoş Istvan Roşu, Răzvan Stoian şi Irina. Fotografiile au fost realizate de Oleg Mutu şi captează emoţia subtilă pe care mişcările artiştilor o transmit. Expoziția a putut fi vizitată în perioada 13-16 mai, accesul fiind gratuit.

Serile de film prezintă scurtmetraje realizate de regizori români consacraţi, în timpul facultăţii sau la început de carieră. Programul proiecţiilor se regăseşte pe site-ul www.arcub.ro. Scurtmetrajele pot fi vizionate în serile zilelor de 16 și 23 mai. Accesul este, de asemenea, gratuit.

Gabriela Adameşteanu, la ARCUB

JAZZAJ la ARCUB – Carsten Dahl este considerat unul dintre cei mai mari pianişti de jazz din Europa şi un respectat compozitor de muzică clasică. Posedă un talent fără limite, este un maestru al improvizaţiei, iar opera sa are la bază dimensiunea spirituală a muzicii. În ziua de 17 mai, pe scena sălii ARCUB, Carsten Dahl va susține recitalul PianO ConcertO.

Trupa de teatru contemporan Lichtbende dă viaţă poveştilor printr-un mix de teatru, artă vizuală şi muzică live şi creează experienţe multi-senzoriale, care reflectă primele stadii ale cinematografiei. În perioada 18-21 mai, Lichtbende va performa 3 spectacole magice de lumină şi va susţine un workshop creativ adresat copiilor şi construit special în concordanță de abilităţile lor.

Trialoguri la ARCUB este iniţiativa de a reintroduce în agenda comunităţii obiceiul conversaţiilor culturale, pe un ton relaxat şi prietenos.

Invitată special pentru ediţia din 22 mai este Gabriela Adameşteanu, una dintre cele mai importante scriitoare române contemporane, premiată de curând de statul francez cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres), ale cărei cărţi au apărut în traducere la cele mai prestigioase edituri ale lumii. Discuţia va fi moderată de către Ovidiu Şimonca, jurnalist cultural, redactor-şef adjunct al săptămânalului Observator cultural.

adamesteanu

Rares Totu’s MIDNIGHT SUN este un power trio, concept abordat timid în România. Concertul programat pe 24 mai ne va introduce în lumea muzicii hard blues/blues rock, și va fi presărat cu influența inegalabilului Jimi Hendrix, dar și cu detalii caracteristice modernului Texas hard blues.

Pagagnini este mai mult decât un concert. Este un spectacol în care muzicienii cântă, dansează, râd, plâng şi interacţionează cu publicul, transformând show-ul într-o comedie ce are ca protagonişti vioara şi violoncelul, care se transformă în mod spontan în alte instrumente. Geniul lui Paganini şi complexitatea compoziţiilor sale se regăsesc în reinterpretările cvartetului. Simpaticii artiști vor încânta publicul bucureștean în seara de 26 mai.

Elevation este pătratul care reuneşte patru muzicieni de excepţie, personalităţi marcante ale jazz-ului contemporan: Lucian Ban, Abraham Burton, John Hebert şi Eric McPherson, dând naştere noului jazz, un sound spectaculos ce are la bază tradiţia genului, dar care se îndreaptă în mod creativ spre viitor. Spectacolul extraordinar are loc în data de 27 mai.

Perioada aniversară a ARCUB se va încheia miercuri, 28 mai, în ritm de swing, pe muzica plină de energie a lui Virgil Ianţu & Bucharest Jazz Orchestra. Intrarea la concert este liberă.

Toate spectacolele vor avea loc pe scena ARCUB, începând cu orele 20.00. Biletele pentru spectacolele aniversare se pot achiziţiona de la Casa de bilete ARCUB sau online, de pe bilete.arcub.ro.

 

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.

13
/08
/17

Pe 21 august se împlinesc 92 de ani de la nașterea lui Toma Caragiu, unul dintre cei mai importanți actori de teatru și film din România, cel care dă numele Teatrului din Ploiești. Cu această ocazie, instituția de spectacole care-i poartă numele organizează o serie de manifestări care-i sunt dedicate.

13
/08
/17

Apune soarele peste blocurile din cartierul Titan și, din fața Cinematografului Gloria, se aud cele mai frumoase cântece interbelice. Celebrele „Ilona” sau „Zaraza”, cântate de vocea inconfundabilă a tenorului Robert Nagy, se aud până departe peste Parcul IOR. În fiecare weekend, până pe 3 septembrie, de la ora 19.30, spectacolul „Grădina Gloria” în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză se joacă în fața Cinematografului Gloria, iar accesul este liber.

11
/08
/17

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război și exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puțin formal festival pe care îl organizăm și asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizație ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

11
/08
/17

Romanian Sinfonietta Orchestra revine la Ateneul Român. Program integral Beethoven! Câteva dintre cele mai cunoscute capodopere ale titanului de la Bonn precum Uvertura „Egmont”, Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, Simfonia nr. 5 în do minor vor prinde astfel din nou viață în fața publicului în versiuni de nivel internațional.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

11
/08
/17

Ajuns la cea de-a patra ediție, UrbanEye invită creatorii independenți și pasionații de film, dar și casele de producție, să înscrie în competiție filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană din România. Se caută filme în care orașul, arhitectura sau viața urbană din România sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcția narativă.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

10
/08
/17

"Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump." – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti, una dintre reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc, îşi sărbătoreşte, astăzi, cea de-a 88-a aniversare.

10
/08
/17

Regizorii Mihai Măniuțiu și Adrian Sitaru vor face parte din juriul celei de a XX-a ediții a Galei Tânărului Actor - HOP, care se va desfășura în perioada 4 - 7 septembrie, la Costinești. Din juriu vor mai face parte actorii Zsolt Bogdan, Ana-Ioana Macaria și Alexandru Voicu - câștigătorul Premiului "Ștefan Iordache" la ediția din 2016 a galei.

09
/08
/17

În acest final de săptămână, nimeni nu mai doarme în Biertan. De joi până duminică, între 10 și 13 august, cât ține ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, somnul este o activitate tangențială și pur facultativă.

09
/08
/17

Michel Franco a fost recompensat, luni, 7 august, cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. ANONIMUL 14 se desfășoară în perioada 7—13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.