Arta in 2013 – de la Picasso la Brâncuşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-in-2013-de-la-picasso-la-brancusi/

Piaţa de arta in 2013 a fost una destul de bună, având în vedere preţurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti precum Pablo Picasso şi Francis Bacon, fără a ignora însă valorile unor opere ale lui românului Constantin Brâncuşi.

Un articol de Petre Ivan|31 decembrie 2013

Piața de arta in 2013 a fost una destul de bună, având în vedere prețurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti precum Pablo Picasso şi Francis Bacon sau ale românului Constantin Brâncuşi.

2013 a fost, printre altele, un an al recordurilor pe piața de artă mondială, în care topul primelor trei celor mai scumpe opere de artă vândute a arătat astfel:

1. „Le Rêve” de Pablo Picasso – 155 de milioane de dolari

Miliardarul american Steven A. Cohen, un avid colecţionar de artă, a cumpărat cu 155 de milioane de dolari tabloul „Le Reve”, o operă care o reprezintă pe Marie-Thérèse Walter, tânăra amantă a artistului Pablo Picasso.

2. „Three Studies of Lucien Freud” de Francis Bacon – 142 de milioane de dolari

Tripticul „Three Studies of Lucien Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată în noiembrie de casa Christie’s, la New York.

Opera este formată din trei tablouri în care Lucian Freud, artistul şi prietenul lui Francis Bacon, apare în trei ipostaze diferite.

3. „Silver Car Crash (Double Disaster)” de Andy Warhol – 105 milioane de dolari

Opera „Silver Car Crash (Double Disaster)”, de Andy Warhol, a fost vândută cu 105 milioane de dolari la o licitaţie organizată în noiembrie, la New York. Lucrarea face parte dintr-o serie intitulată „Death and Disaster”, creată de Andy Warhol în 1963.

Arta in 2013

Românii, pe piața international de arta in 2013

1.      „L’enfant endormi” și „Studiu pentru domnişoara Pogany” de Constantin Brâncuşi

Constantin Brâncuşi continuă să fie cel mai tranzacţionat artist român pe piaţa de artă mondială. Sculptura „L’enfant endormi”, de Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru 828.477 de euro, la o licitaţie organizată în februarie, la Londra, de casa Sotheby’s.

În plus, o schiţă realizată de Brâncuşi – „Studiu pentru domnişoara Pogany” – a fost vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.

2.      „Cazul straniu al domnului K” de Victor Brauner

Al doilea loc în acest top este ocupat de pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc. Opera sa „Cazul straniu al domnului K” a fost vândută la licitaţia Calmels – Cohen, în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro.

Victor Brauner este în prezent cel mai bine cotat pictor român. Lucrarea sa „Al şaptelea simţ” (1948) a fost adjudecată pentru 308.458 de euro la casa Sotheby’s din Londra, la licitaţia de artă suprarealistă din februarie 2013, notează Mediafax.

3.      „Regele” de Adrian Ghenie

Un alt artist român care a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă este Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti.

Tabloul său „Regele” a fost vândut la o licitaţie din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodată tabloul „Dr. Mengele 2”, al pictorului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitaţia de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby’s.

Foto cu Arta in 2013: „L’enfant endormi” și „Le Rêve” – targujiu-gorj.ro si wikipedia

 

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

08
/06
/22

În mai puțin de o săptămână începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, acolo unde teatrul, dansul și efervescența evenimentelor conexe își dau întâlnire cu spectactorii dornici să se bucure de o nouă atmosferă și un nou concept „sub nori”.

31
/05
/22

Inițiat în 2012, de către Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga/ Peter Maffay Stiftung, festivalul Săptămâna Haferland are misiunea de a promova cultura și tradițiile sașilor din Transilvania și de a dezvolta sectorul turistic din zona respectivă. Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

30
/05
/22

Să presupunem că o sticlă de plastic, un pet, și-ar dori să plece dintr-un sat din Transilvania și ar vrea călătorească până la Marea Neagră, ori poate și mai departe. Credeţi că ar putea? La această întrebare și-au dorit să găsească răspunsul un grup de voluntari din România. Realizată într-un proiect inedit tip experiment, "Călătoria mea spre mare" este de fapt o poveste despre oameni, mentalităţi și educaţie.