Atelier de jurnalism de film, la Control N
https://www.ziarulmetropolis.ro/atelier-de-jurnalism-de-film-la-control-n/

În perioada 16 octombrie – 4 decembrie, poţi afla mai multe despre mecanismele din spatele industriei de cinema şi poţi să înveţi să scrii informat şi competent despre ele. Asociaţia Culturală Control N lansează un nou atelier, de data aceasta dedicat jurnalismului de film. 

Un articol de Ziarul Metropolis|18 septembrie 2014

Atelierul First Report va fi susținut de jurnalista Florentina Ciuverca , fondator şi editor al publicaţiei online de cinema Filmreporter.ro, primul proiect de acest fel premiat de Asociația Criticilor de Film din România cu Premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică, în 2013.

Pe parcursul celor 8 ședințe, cursanții vor parcurge genurile jurnalistice, de la știre, relatare, reportaj, analiză, anchetă și interviu la cronica (de festival), și vor afla, în paralel, detalii concrete despre cele mai bune surse de informare pentru jurnaliştii de film și gestionarea lor, festivaluri, marketing și distribuție de cinema, prelucrarea cifrelor din diverse baze de date, mecanismele din industria hollywoodiană vs. cea europeană; Bollywood și Hollywood; finanțare și facilități fiscale; reportajul pe platourile de filmare – structura echipei unui film; agențiile de casting.

First Report_afisDe asemenea, participanții vor afla cum funcționează Centrul Național al Cinematografiei – o trecere prin istoria scandalurilor și anchetelor despre instituție, de unde porneşti, cum urmăreşti firul, cum verifici informaţia, relația cu sursele. Se va discuta aplicat, de asemenea, despre cazul cinematografelor RADEF și legea cinematografiei.

Participanții vor primi îndrumare când vine vorba de diferite ustensile de lucru, specifice jurnalismului de cinema. Cum citești box office-ul; Press-junket-ul în festivaluri – întâlnirea cu vedetele; Q&A vs. interview în presa anglo-saxonă; impresarii, agenţii, PR-ii – cum gestionezi relația cu ei. Chestiuni generale de editare și corectitudine a textelor, deontologie; liste de termeni specifici pe film.

Ca și celelalte cursuri organizate de Asociația Culturală Control N, First Report va îmbina teoria cu lucrul practic. Discuțiile și prezentările vor fi dublate de teme concrete pe care le vor primi cursanții de-a lungul celor 8 întâlniri – știri, relatări din festivaluri, interviuri, subiecte de anchetă și analiză. Textele vor fi discutate, editate și publicate pe Filmreporter.ro, într-o secțiune specială dedicată workshop-ului. Pentru a putea să acopere temele date, Control N alături de trainer-ul cursului vor facilita întâlnirea cursanților cu diverse personalități din lumea filmului și accesul la diferite evenimente de gen.

INFO

First Report este deschis tuturor celor interesați de film, profesioniști sau amatori, de orice vârstă. Cele 8 intâlniri din cadrul atelierului vor avea loc joia, în perioada 16 octombrie – 4 decembrie 2014, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Taxa de participare este de 1000 RON și 800 RON pentru elevi și studenți.

Înscrierile pentru atelier se fac la adresa [email protected], până la data de 10 octombrie 2014.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.