Atelier de jurnalism de film, la Control N
https://www.ziarulmetropolis.ro/atelier-de-jurnalism-de-film-la-control-n/

În perioada 16 octombrie – 4 decembrie, poţi afla mai multe despre mecanismele din spatele industriei de cinema şi poţi să înveţi să scrii informat şi competent despre ele. Asociaţia Culturală Control N lansează un nou atelier, de data aceasta dedicat jurnalismului de film. 

Un articol de Ziarul Metropolis|18 septembrie 2014

Atelierul First Report va fi susținut de jurnalista Florentina Ciuverca , fondator şi editor al publicaţiei online de cinema Filmreporter.ro, primul proiect de acest fel premiat de Asociația Criticilor de Film din România cu Premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică, în 2013.

Pe parcursul celor 8 ședințe, cursanții vor parcurge genurile jurnalistice, de la știre, relatare, reportaj, analiză, anchetă și interviu la cronica (de festival), și vor afla, în paralel, detalii concrete despre cele mai bune surse de informare pentru jurnaliştii de film și gestionarea lor, festivaluri, marketing și distribuție de cinema, prelucrarea cifrelor din diverse baze de date, mecanismele din industria hollywoodiană vs. cea europeană; Bollywood și Hollywood; finanțare și facilități fiscale; reportajul pe platourile de filmare – structura echipei unui film; agențiile de casting.

First Report_afisDe asemenea, participanții vor afla cum funcționează Centrul Național al Cinematografiei – o trecere prin istoria scandalurilor și anchetelor despre instituție, de unde porneşti, cum urmăreşti firul, cum verifici informaţia, relația cu sursele. Se va discuta aplicat, de asemenea, despre cazul cinematografelor RADEF și legea cinematografiei.

Participanții vor primi îndrumare când vine vorba de diferite ustensile de lucru, specifice jurnalismului de cinema. Cum citești box office-ul; Press-junket-ul în festivaluri – întâlnirea cu vedetele; Q&A vs. interview în presa anglo-saxonă; impresarii, agenţii, PR-ii – cum gestionezi relația cu ei. Chestiuni generale de editare și corectitudine a textelor, deontologie; liste de termeni specifici pe film.

Ca și celelalte cursuri organizate de Asociația Culturală Control N, First Report va îmbina teoria cu lucrul practic. Discuțiile și prezentările vor fi dublate de teme concrete pe care le vor primi cursanții de-a lungul celor 8 întâlniri – știri, relatări din festivaluri, interviuri, subiecte de anchetă și analiză. Textele vor fi discutate, editate și publicate pe Filmreporter.ro, într-o secțiune specială dedicată workshop-ului. Pentru a putea să acopere temele date, Control N alături de trainer-ul cursului vor facilita întâlnirea cursanților cu diverse personalități din lumea filmului și accesul la diferite evenimente de gen.

INFO

First Report este deschis tuturor celor interesați de film, profesioniști sau amatori, de orice vârstă. Cele 8 intâlniri din cadrul atelierului vor avea loc joia, în perioada 16 octombrie – 4 decembrie 2014, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Taxa de participare este de 1000 RON și 800 RON pentru elevi și studenți.

Înscrierile pentru atelier se fac la adresa [email protected], până la data de 10 octombrie 2014.

18
/04
/17

INTERVIU Am stat de vorbă cu cineastul și profesorul universitar Copel Moscu, inițiatorul și directorul Cinepolitica, despre ce înseamnă un film politic, despre rolul unui astfel de festival și despre atracțiile noii ediții, care începe joi, la București, cu ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”.

18
/04
/17

Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto, Vilnius sau Veneția vin la Audience Award Film Festival, unde „Insyriated” și „Perfetti Sconosciuti” vor avea proiecții în premieră.

17
/04
/17

Un interviu cu tânărul regizor Tudor Cristian Jurgiu despre debutul său, „Câinele japonez” (2013), disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub. Povestea unui bătrân singur, Costache (Victor Rebengiuc), şi a reîntâlnirii cu fiul său, Ticu (Şerban Pavlu).

14
/04
/17

Optsprezece filme au fost selectate în această etapă în competiția Festivalului de la Cannes (17 - 28 mai), între care ''Happy End'', al austriacului Michael Haneke, "The Beguiled", al regizoarei americane Sofia Coppola, ''Rodin'', al francezului Jacques Doillon și "L'Amant double'' de asemenea al francezului François Ozon.

14
/04
/17

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va onora serialele de televiziune, odată cu prezentarea integrală a celui de-al doilea sezon al show-ului TV ”Top Of The Lake”, regizat de Jane Campion, şi a primelor două episoade din cel de-al treilea sezon din ”Twin Peaks”, de David Lynch

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

13
/04
/17

„Café Society”, cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat în premieră absolută în România în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

13
/04
/17

Ultimul trailer pentru "Thor: Ragnarok" are cele mai multe vizualizări în 24 de ore din istoria Disney - 136 de milioane de vizualizări în doar 24 de ore. Acesta a devenit, astfel, nu numai cel mai urmărit "teaser" difuzat vreodată de Marvel, ci și cel mai vizionat trailer lansat vreodată de Disney prin intermediul tuturor diviziilor sale, din care mai fac parte Pixar și Star Wars.

10
/04
/17

Sputnik și Compania de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK) aduc la București Fotocronici din Siria. „Siria. Cronica în fotografii a unui război” este alcătuită din patruzeci și nouă de lucrări ale fotografilor corespondenți la fața locului ai Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik și ale operatorilor Companiei de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK).

06
/04
/17

INTERVIU Alexandra Balteanu este născută în 1982, în România, iar din 2003 locuiește în Germania, unde studiază regia la prestigioasa Academie Germană de Film şi Televiziune din Berlin (DFFB). Primul său lungmetraj, excelentul „Vânătoare”, a fost prezentat în toamnă la Festivalul de la San Sebastian.

06
/04
/17

Artistul elvețian H.R. Giger, maestru al realismului fantastic, va fi celebrat la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2 – 11 iunie 2017, Cluj-Napoca), în cadrul unei retrospective. Faimos pentru design-ul creaturii extraterestre din filmul SF iconic Alien (1979), care i-a adus un premiu Oscar, Giger a creat, în 45 de ani, o colecție impresionantă de lucrări unice.

04
/04
/17

Irlandez. Unul dintre cei mai autentici și buni români pe care îi știu. Când vorbește despre România ("E o țară așa de bogată, nici nu vă dați seama!") te face să te (re) îndrăgostești și tu de ea cu pasiune, cu acel realism care știe că, uneori, obstacolele sunt mari și entuziasmul e greu pus la încercare, dar care totodată vede și simte cât Bine, Frumos, Adevăr și Frumusețe e aici.