Ateliere de educaţie muzicală, organizate în premieră în România, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului
https://www.ziarulmetropolis.ro/ateliere-de-educatie-muzicala-organizate-in-premiera-in-romania-cu-ocazia-zilei-internationale-a-copilului/

În perioada 31 mai-2 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, vor avea loc în premieră în România o serie de ateliere de educaţie muzicală susţinute de un specialist elveţian, Anne-Claire Rey-Bellet.

Un articol de Andrada Văsii|28 mai 2013

În perioada 31 mai-2 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, vor avea loc, în premieră, în România, o serie de ateliere de educație muzicală susținute de un specialist elvețian, Anne-Claire Rey-Bellet.

Atelierele Dalcroze sunt dedicate copiilor  încadrați în mai multe categorii de vârstă, de la 1 la 8 ani, precum și adulţilor, iar în cadrul programului, un atelier special va fi destinat muzicienilor/profesorilor de muzică/studenților la Conservator care doresc să cunoască această formă de educație muzicală.

O metodă de învățare care prezintă multe beneficii

Metoda de învățare a muzicii,  bazată pe ritm și mișcare, este foarte apreciată și practicată în întreaga lume și urmărește atât dezvoltarea personalității participanţilor, cât și crearea unei culturi și practici muzicale de înaltă calitate. În acest sens, organizatorii promit că dacă va exista un interes crescut asupra acestei sesiuni de ateliere, vor încerca să continue programarea lor, din toamnă, sub îndrumarea unui profesor specializat, astfel încât să ofere șansa cât mai multor persoane de a accesa această formă de educație muzicală renumită în întreaga lume.

Este o onoare pentru mine să fiu asociat, în orice fel, cu o formă de educaţie muzicală. Am fost un copil care a crescut, literalmente, în operă sau pe platoul de televiziune, unde se filma… tot operă. Am muzica în mine încă din primii ani de viaţă şi aş fi un om sărac, uscat şi searbăd fără ea. Cred că muzica îl face pe un copil mai sensibil, mai vesel, mai receptiv la nuanţe, mai sociabil şi, în final, mai frumos. Există un proverb german care spune „acolo unde oamenii cântă, acolo să îţi faci casă. Oamenii răi nu ştiu cântece.“ Un copil care iubeşte muzica are toate şansele să fie un adult care să iubească viaţa. Şi invers.

Marius Constantinescu,
„România frumoasă“, TVR 2

Evenimentul a atras deja atenția mai multor persoane publice și bloggeri care și-au manifestat susținerea. Dintre acestea, îi amintim pe: Marius Constantinescu (realizator și prezentator pentru o serie de emisiuni culturale, în prezent moderator „România frumoasă“, TVR 2), Anca Cristina Ilie (blogger, „B24Kids – Gazeta culturală pentru copii“),  Anca Nicolaescu (blogger, „Mămica Urbană“), Ruxandra Mateescu (redactor „Totul despre mame“).

Info :

Evenimentul este organizat de Asociația De dragul artei, în parteneriat cu Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elveția, cu sprijinul ARCUB și va avea loc la sala Studio Alfred Alessandrescu din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, str. General Berthelot nr. 60.

Pentru mai multe detalii despre programul evenimentului, tarife și modalitatea de plată, sunteți invitați să accesați:

http://www.dedragulartei.ro/program/dalcroze/

Pagina de Facebook/Dedragulartei.

Înscrierile se fac la adresa de e-mail [email protected] și sunt deschise până vineri, 31 mai a.c.

Foto credit: ArCuB (Facebook)

24
/07
/18

Ediţia 2018 a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite la Brăila între 30 iulie şi 5 august de soprana Mariana Nicolesco, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, așezate sub Înaltul Patronaj UNESCO, reunind un număr record de aproape 100 de tinere talente din mai multe ţări, are dubla semnificaţie de-a celebra Centenarul Marii Uniri şi totodată cei 650 de ani de atestare documentară a Brăilei. Şi o a treia: comemorarea unuia dintre geniile creaţiei muzicale, Gioachino Rossini, la 150 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

20
/07
/18

După un prim weekend de spectacole cu un număr record de participanți, Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! (13 iulie - 5 august) continuă cu noi producții internaționale programate în perioada 21-22 iulie, în puncte centrale din oraș.

16
/07
/18

„Martha Graham”, cea mai cunoscută companie americană de dans, vine la  Întâlnirile JTI! În cadrul celei de-a nouăsprezecea ediții a „Întâlnirilor JTI”, „Martha Graham Dance Company” va prezenta, pe 19 septembrie, ora 20:00, la Teatrul Național București, cinci momente coregrafice: Lunca întunecată (Dark Meadow), Extaz (Ekstasis), Lamentație – Variațiuni (Lamentation - Variations), Cursa în labirint (Errand into the maze) și Ținutul împădurit (Woodland).

10
/07
/18

Chiar dacă “Zbornaia” lui Putin a ratat, la mustață, semifinalele Cupei Mondiale organizate pe teren propriu, viața la Moscova continuă să se desfășoare în ritm normal, "departe de 'Zgomotul și Furia' lumii dezlănțuite", ori de știrile londoneze despre agentul neurotoxic Novichok.

10
/07
/18

Trei muzicieni în plină ascensiune pe scenele internaționale, laureați ai competiției din 2014 – violonistul Ștefan Tarara, pianistul Josu de Solaun și violoncelista Eun-Sun Hong – ­­deschid ediția 2018 a Concursului Internațional „George Enescu” cu un Concert de Gală sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Prețurile biletelor sunt între 55 și 45 de lei.

10
/07
/18

Joi, 12 iulie, începe Gărâna Jazz Festival, ediția cu numărul 22 – un festival iubit pentru starea de spirit la care contribuie, deopotrivă, muzica, peisajul splendid, gastronomia și farmecul satului bănățean.

07
/07
/18

A șaptea ediție Bucharest Jazz Festival se va încheia duminică, 8 iulie. Scena principală a festivalului din Piața George Enescu prezintă nume noi ale jazzului local și internațional și artiști de Grammy din America, Europa, America de Sud și Asia.

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

04
/07
/18

Noul documentar „Maria By Callas” aduce pe marile ecrane povestea vieții faimosei cântărețe de operă la patru decenii de la moartea sa. Fiind vorba despre debutul său ca regizor, Tom Volf s-a folosit de interviuri, fotografii și scrisori care i-au aparținut lui Callas pentru a-i reconstitui povestea de viață. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

02
/07
/18

Finalul lunii iunie a adus în Bucureștiul torid două zile de festival în care muzica contemporană a răsunat din Aula Muzeului „George Enescu”. Desfășurat în perioada 18-19 iunie 2018, festivalul CIMRO DAYS a propus publicul bucureștean o întâlnire cu noile creații și noii creatori români.

29
/06
/18

Aceasta este fenomenala prestație a australianului Christian Li, câștigătorul premiului întâi la Menuhin Competition 2018. Micuțul australian în vârstă de zece ani a împărțit prima poziție a prestigioasei competiții muzicale rezervată juniorilor (și găzduită de Geneva) cu Chloe Chua din Singapore.