Ateneul Român: Două concerte extraordinare George Georgescu, cu ocazia a 125 de ani de la naşterea marelui dirijor
https://www.ziarulmetropolis.ro/ateneul-roman-doua-concerte-extraordinare-george-georgescu-cu-ocazia-a-125-de-ani-de-la-nasterea-marelui-dirijor/

Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti va organiza, în zilele de 4 şi 5 octombrie, două concerte extraordinare, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887 – 1 septembrie 1964). Potrivit unui comunicat transmis luni de Institutul Cultural Român (ICR), partener al proiectului, alături de TVR, cele două […]

Un articol de |24 septembrie 2012

Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti va organiza, în zilele de 4 şi 5 octombrie, două concerte extraordinare, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887 – 1 septembrie 1964).

Potrivit unui comunicat transmis luni de Institutul Cultural Român (ICR), partener al proiectului, alături de TVR, cele două evenimente vor marca deschiderea stagiunii 2012-2013, fiind susţinute de Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijor: Horia Andreescu, solist: Valentin Gheorghiu, interpreţi: Adela Zaharia (soprană), Carmen Topciu (mezzosoprană), Cristian Mogoşanu (tenor), Marius Boloş (bas), dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

În program: Ludwig van Beethoven – Fantezia pentru pian, cor şi orchestră în do minor, op. 80, o evocare a sentimentelor trezite de natură, un mesaj de pace şi bucurie pe un libret de Kristian Kuffner, şi Simfonia nr. 9 în re minor, op. 125, având ca text poemul Odă bucuriei scris de Friedrich Schiller, simfonie socotită capodopera lui Beethoven.

În pauza concertelor din 4 şi 5 octombrie va fi lansat un CD Beethoven editat de Casa Radio, care conţine înregistrări cu Simfonia nr. 9 în re minor, op.125 şi Uvertura „Coriolan”, op.62, în interpretarea Corului şi Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta marelui dirijor George Georgescu.

Personalitatea acestuia va fi evocată de Jean-Charles Hoffele, jurnalist Diapason, muzicolog şi editor.

Biletele vor fi puse în vânzare marţi, 2 octombrie, la casa de bilete a Ateneului Român.

Dirijorul George Georgescu (n. 12 septembrie 1887, Sulina, Judeţul Tulcea, d. 1 septembrie 1964, Bucureşti), fost director al Orchestrei Filarmonice din Bucureşti, este unul din cei mai mari reprezentaţi ai stilului dirijoral clasic caracteristic Şcolii germane.

 

Sursa: Agerpres

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

13
/11
/17

An de an, Teatrul „Ioan Slavici” aduce în fața spectatorilor săi, cu prilejul Festivalului de Teatru Clasic de la Arad, poveştile clasice ale scenei, în montările unor regizori care au făcut istorie în teatrul românesc și nu numai.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

12
/11
/17

Scriitorul Bogdan Suceavă se va întâlni în perioada 17-23 noiembrie cu cititorii din Bucureşti şi Cluj, cu prilejul apariţiei celui mai nou volum, „Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute”, publicat recent la Editura Polirom, disponibil şi în format electronic.

11
/11
/17

Spectacolul „Calul alb” de Ioana Păun, cu Ilinca Manolache, se va juca miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Sala Arta.