August Strindberg – un veac de (re)lecturã la UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/august-strindberg-un-veac-de-relectura-la-uniter/

Cu ocazia centenarului Strindberg (journalist, pictor, fotograf, dramaturg, scriitor suedez), UNITER (Uniunea Teatralã din România) a iniṭiat un amplu program cultural. Printre evenimentele componente ale acestuia se numãrã o conferinṭã internaṭionalã, un spectacol-lecturã şi un workshop condus de cãtre Cãtãlina Buzoianu. În anul 2012, anul centenarului lui August Strindberg, se desfăşoară proiectul August Strindberg – […]

Un articol de |22 octombrie 2012

Cu ocazia centenarului Strindberg (journalist, pictor, fotograf, dramaturg, scriitor suedez), UNITER (Uniunea Teatralã din România) a iniṭiat un amplu program cultural. Printre evenimentele componente ale acestuia se numãrã o conferinṭã internaṭionalã, un spectacol-lecturã şi un workshop condus de cãtre Cãtãlina Buzoianu. În anul 2012, anul centenarului lui August Strindberg, se desfăşoară proiectul August Strindberg – un veac de (re)lectură, finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Deoarece în România August Strindberg este prea puṭin cunoscut, se vor lansa cinci volume de teatru semnate de cãtre acesta. Traducerea volumelor a fost fãcutã de cãtre Carmen Vioreanu (dramaturg şi traducător a peste 80 de piese de teatru şi romane aparţinând literaturii şi dramaturgiei scandinave. Carmen Vioreanu predă limbă şi civilizaţie suedeză la Universitatea din Bucureşti din anul 1998 şi este iniţiatoarea unor proiecte de spectacole lectură din dramaturgia nordică.). Componenṭa volumelor este urmãtoarea : volumul I: Învăţătorul Olof; volumul II: Călătoria lui Per-cel-fericit şi Soţia domnului Bengt, volumul III: Spre Damasc (I, II, III); volumul IV: Saga Folkungerilor, Gustav Vasa şi Erik al XIV-lea; volumul V: Advent, Crimă şi crimă şi Paşte.

 

 

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.