Bacovia, Creangă, Coşbuc şi Alecsandri, pe timbrele româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/bacovia-creanga-cosbuc-si-alecsandri-pe-timbrele-romanesti/

Scriitorii George Bacovia, Ion Creangă, George Coşbuc şi Vasile Alecsandri apar, de vineri, pe o serie de timbre care vor fi emise de Romfilatelia, emisiunea de mărci poştale urmând să conţină portretele artiştilor şi mici fragmente din operele lor.

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2014

Bacovia, Creangă, Coşbuc şi Alecsandri  / Romfilatelia dedică cea mai recentă emisiune de mărci poştale tezaurului cultural naţional, mai exact literaturii şi scriitorilor români, care prin versurile şi proza lor au creat adevărate pagini de colecţie ale neamului românesc, notează Mediafax.

Intitulată „Scriitori şi pagini de colecţie”, emisiunea filatelică este alcătuită din patru timbre pe care se află portretele a patru scriitori, împreună cu câte un mic fragment din opera lor şi semnătura fiecăruia.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 de lei este reprodus portretul scriitorului Ion Creangă, reprezentant de seamă al literaturii clasice româneşti, alături de paragraful introductiv al operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”, de altfel una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite scrieri ale sale.

Vasile Alecsandri

Vasile Alecsandri

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 de lei ilustrează portretul lui Vasile Alecsandri, cunoscut în literatura română în special datorită pastelurilor ce se regăsesc în opera sa. Alături de portretul scriitorului, pe timbru sunt reproduse şi primele două strofe ale poeziei „Hora Unirii”.

Marca poştală cu valoarea nominală de 7,60 de lei ilustrează imaginea poetului George Coşbuc, unul dintre autorii clasici ai tezaurului literar românesc, ale cărui poeme alcătuiesc o monografie epico-lirică a satului românesc. Alături de portretul scriitorului sunt reproduse şi două strofe din poezia „Lupta vieţii”.

Cel de-al patrulea timbru, cu valoarea nominală de 8,10 de lei, îl înfăţişează pe poetul George Bacovia, a cărui poezie este expresia cea mai elocventă şi mai durabilă a simbolismului autohton. Timbrul ilustrează, totodată, şi primele două strofe ale poeziei „Decembrie”.

Pe vinietele minicolilor de timbre sunt reproduse imaginile a patru opere de artă (sculpturi şi medalioane), care îi ilustrează pe cei patru scriitori români.

Acestea sunt creaţii ale unor artişti plastici români şi aparţin patrimoniului Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti: George Coşbuc (sculptură de Ion Coşan), George Bacovia (sculptură de Miliţa Pătraşcu), Ion Creangă (medalion realizat de Pavel Mercea) şi Vasile Alecsandri (bust realizat de Spiridon Georgescu).

Cele patru timbre ale emisiunii sunt însoţite de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Începând de vineri, emisiunea de mărci poştale „Scriitori şi pagini de colecţie” va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Foto: Bacovia, Creangă, Coşbuc şi Alecsandri – wikipedia

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.