Beethoven – concert la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-concert-la-ateneul-roman/

Filarmonica „George Enescu” organizează astăzi, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, concertul trioului Pro Arte. În program: Ludwig van Beethoven – Trio nr. 5, în re major, op. 70, nr. 1, Geistertrio şi Trio nr. 6, în mi bemol major, op. 70, nr. 2.

Un articol de Andrada Văsii|15 noiembrie 2013

Filarmonica „George Enescu” organizează azi, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, concertul trioului Pro Arte. În program: Ludwig van Beethoven – Trio nr. 5, în re major, op. 70, nr. 1, Geistertrio şi Trio nr. 6, în mi bemol major, op. 70, nr. 2.

Într-o lume aflată în mişcare brauniană din ce în ce mai pronunţată, în care de multe ori valoarea este uitată sau confundată cu nonvaloarea, este minunat să priveşti trei solişti instrumentişti de prestigiu care cântă împreună doar pentru plăcerea artei autentice.

Trio Pro Arte a fost fondat în 1978 de către trei membri importanţi ai Filarmonicii „George Enescu”: Violonista Anda Petrovici – devenită, în 1989, prima femeie din istoria instituţiei, care a ocupat postul de concertmaestru, funcţie pe care o deţine şi astăzi – împreună cu violoncelistul Marin Cazacu şi pianistul Nicolae Licareţ.

Trio Pro Arte a concertat în turnee pe scene din Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Serbia, Spania, Singapore şi a participat frecvent la Festivalul „George Enescu”, unde a interpretat muzică din creaţia marelui compozitor român şi din opusurile clasice universale. De asemenea, a realizat înregistrări pentru Radioul şi Televiziunea Română, precum şi pentru casele de discuri Electrecord, BMG Arte Nova Classics şi AIX Records.

Regal muzical cu Beethoven

Începând cu anul 2009, trio Pro Arte este ansamblul cameral oficial al Filarmonicii „George Enescu”.

Atuurile acestui trio cu pian sunt, printre altele, unitatea şi echilibrul, virtuozitatea individuală şi expresivitatea. Vorbind despre un alt concert susţinut, în noiembrie 2012, de trio Pro Arte şi dedicat, în partea a doua, lui Ludwig van Beethoven, dr. M. Gh. Călin nota în revista Viaţa medicală: „Repertoriul părţii a doua a concertului este dedicat în totalitate unei creaţii beethoviene care, scăpată de rigoarea contrapunctului, aduce amploare, forţă şi spirit solemn în volumul acustic impresionant al Ateneului.”

Beethoven

Afişul concertului care prezintă lucrări de Beethoven

M. Gh. Călin continua: „Trio în do minor (op. 1, nr. 3) îşi va dezvălui conţinutul grav mai ales prin intervenţia violoncelului (Marin Cazacu) susţinut de vioară şi mai puţin de accentele profunde ale pianului, care, aici, va asigura frazarea temelor şi a momentelor de reverie ce creează contrastul.”

Info:

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5. Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00; sambătă – duminică: 16:00 – 19:00 (când sunt programate concerte). Telefon: 021.315.68.75

Foto credit: Filarmonica George Enescu, concert Beethoven

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.