Beethoven şi Şostakovici, la Festivalul “Enescu și muzica lumii“
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-si-sostakovici-la-festivalul-enescu-si-muzica-lumii/

Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” continuă la Sinaia cu concertul Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal prin trei concerte programate la Buşteni (18 august), Sinaia – Sala Cazino (19 august) şi Bucureşti – Ateneul Român (20 august). Programul concertelor, unul exclusiv simfonic, cuprinde Simfonia a V-a de Beethoven şi Simfonia a V-a de Şostakovici.

Un articol de Petre Ivan|19 august 2014

Prezența numelor importante de soliști a căror prezență conferă nota de excelență a festivalului, a înscris ciclul de concerte ”Capodopere ale muzicii de cameră” în seria de evenimente memorabile.

Valentin Gheorghiu, Marin Cazacu, Liviu Prunaru, Cristian Ifrim, Maruxa Llorente sau Valentina Sviatlovskaia au făcut arcul peste timp, arta lor de cel mai înalt nivel internațional întâlnindu-se pe scenă cu cea a unor foarte tineri și excepționali muzicieni precum Simina Croitoru și Ștefan Cazacu.

Simfonia a V-a de Beethoven va continua să surprindă și să farmece pe cei care o vor asculta în versiunea realizată de dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Române de Tineret. Mai departe, performanța absolut spectaculoasă a orchestrei în Simfonia a V-a de Sostakovici, încheie un concert care se urmărește cu

Cristian Mandeal

Cristian Mandeal

sufletul la gură, cu încântare și satisfacția înțelegerii unora dintre cele mai frumoase pagini muzicale scrise vreodată.

Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii”, aflat la cea de a 15-a ediție, se va încheia săptămâna viitoare cu un concert susţinuit de Orchestra de Tineret a Franţei sub bagheta lui Dennis Russell Davies şi având-o ca solistă pe pianista Maki Namekawa pe 26 augsut la Sinaia şi 27 august la Bucureşti.

Festivalul “Enescu şi muzica lumii” și-a onorat şi la această a 15-a ediţie renumele de promotor al tinerelor talente muzicale ale României, pe care le aduce în fața publicului din Sinaia, Bușteni, Brașov, Sibiu și București, alături de muzicieni consacrați de nivel internațional, sub îndrumarea neobositului muzician Marin Cazacu.

Foto cu Beethoven, Şostakovici şi Cristian Mandeal – wikipedia, Virgil Oprina

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.