BIEFF / Filmele consacrate la Oberhausen, în premieră la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/bieff-filmele-consacrate-la-oberhausen-in-premiera-la-bucuresti/

BIEFF continuă programul de succes prezentat în colaborare cu una dintre cele mai importante manifestări culturale axate pe experimentul cinematografic: Programul Special Oberhausen, dedicat în acest an femeilor regizor, cărora le-au revenit majoritatea premiilor la Oberhausen 2014.

Un articol de Petre Ivan|21 octombrie 2014

BIEFF / Trecând de la metafizic la tangibil, cele patru filme premiate ce compun programul The Female Gaze – Cinematic Confessions by Women dărâmă barierele dintre film şi spectator: publicul experimentează un intens sentiment de intimitate, care invită la o observație analitică, dar totodată emoțională, a condiției existențiale a feminității.

Programul este oferit cinefililor bucureșteni cu sprijinul Goethe-Institut.

Un portret liric al identității grecești, câștigătorul Premiului ARTE (Oberhausen 2014) RETURN TO AEOLUS STREET de Maria Kourkouta începe confesionalul programului navigând printre fantomele rătăcite ale istoriei ce tânjesc după vitalitatea vieții.

Fragmente extrase din filme populare grecești ale anilor ‘50 sunt suprapuse și încetinite într-un clar-obscur graţios, în timp ce pasaje poetice sunt întrepătrunse cu notele unor melancolice piese de pian. Rezultatul este o privire hipnotică asupra conștiinței colective care-și resuscitează memoria și revigorează dorința adormită.

„SEVEN TIMES A DAY WE COMPLAIN ABOUT OUR FATE AND AT NIGHT WE GET UP TO AVOID OUR DREAMS de Susann Maria Hempel (votat Cel mai bun film din Competiția germană la Festivalul de Film Oberhausen) îşi întoarce privirea către psihicul traumatizat al unui copil, victimă a abuzurilor dintr-un orfelinat.

Îmbrățișând pe deplin forma sa subiectivă, Hempel citeşte confesiunile intime de jurnal, alegând să se retragă și mai mult în mintea personajului ei, construind o

RETURN TO AEOLUS STREET, de Maria Kourkouta

RETURN TO AEOLUS STREET, de Maria Kourkouta

mizanscenă plină de bric-a-brac-uri fantasmagorice. Fermecătorul teatru de păpuși al lui Hempel descrie în mod inedit abuzul psihologic și fizic, atrăgând spectatorul în vârtejul minții protagonistului.” (Andrei Tănăsescu, BIEFF)

O concluzie celebratoare la perspectiva introspectivă a programului, A MILLION MILES AWAY (laureat al Premiului ZONTA la Oberhausen) vorbește despre anxietatea reprimată a adolescenței.

Un portret viu al maturizării feminine, scurtmetrajul lui Jennifer Reeder are ca protagonist o profesoară mai nesigură pe sine chiar decât elevele adolescente din clasa ei de muzică. Momente de realism magic transformă narațiunea filmului într-o experiență cu totul terapeutică, atunci când armoniile vocale ale fetelor îi readuc profesoarei sentimentul încrederii în sine.

Precum o papușă Matryoshka a diferitelor straturi de nesiguranță și neliniște, filmul lui Reeder dezvăluie și onorează copilul din interiorul nostru, în ritm de armonii heavy metal.

Foto: BIEFF – bieff.ro

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.