Borgman, una din surprizele Cannes 2013, se vede în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/borgman-una-din-surprizele-cannes-2013-se-vede-in-romania/

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2014

Selecționat în Competiţia Oficială Cannes 2013, și menţionat ca „una din surprizele competiţiei”, Borgman va rula în cinematografele din România, din 16 mai, distribuit de Independența Film.

Selecționat în Competiţia Oficială Cannes 2013, și menţionat ca „una din surprizele competiţiei”, Borgman va rula în cinematografele din România, din 16 mai, distribuit de Independența Film.  “Atenţie! acest film nu este ceea ce v-aţi aştepta!”, aşa începe textul de prezentare a lui Borgman de pe pagina Festivalului de anul trecut. De altfel, Borgman este prima peliculă olandeză selectată în Competiţia Cannes în ultimii 38 de ani (din 1975), precum şi reprezentantul Olandei la Oscar-urile 2014, la secţiunea “Cel mai bun film străin”.  În 1998, regizorul Alex van Warmerdam a mai participat la Un Certain Regard cu cel de-al patrulea film al său, Little Tony. Alex van Warmerdam a fost adesea comparat cu regizori ca Buñuel, Tati şi Aki Kaurismäki pentru universul absurd şi unic din filmele sale.  Borgman este considerat de către regizor chiar mai dark decât filmele sale anterioare. “Am vrut să mă scufund în zonele rămase neexplorate ale minţii mele, să văd ce găsesc acolo”, spune van Warmerdam.  Acolo se pare că de data asta l-a găsit pe Borgman, un bărbat care sună la uşa unei familii din clasa mijlocie şi întreabă dacă poate să facă un duş. Pentru a scrie scenariul la Borgman, Alex van Warmerdam s-a inspirat din studii despre opera Marchizului de Sade.  “Toţi avem lucruri ascunse în minte. Eu nu am făcut decât să plonjez într-o mare de posibilităţi”, spune regizorul şi scenaristul, care şi-a păstrat şi el un rol secundar în propriul film (interpretează personajul Ludwig). Cine sau ce este Borgman din Borgman? Borgman este o fabulă sumbră al cărei protagonist este personajul cu acelaşi nume. Nu e clar dacă Borgman este doar un vis, un demon, sau este întruchiparea fizică a tuturor temerilor noastre. În orice caz, este o prezenţă sinistră pe străzile unui cartier rezidenţial de lux, o apariţie care năruie faţada normalităţii din jurul unui cuplu destul de înstărit şi cam arogant, părinţii a trei copii, plus o bonă. Foto cu Borgman – Independenţa Film “Atenţie! acest film nu este ceea ce v-aţi aştepta!”, aşa începe textul de prezentare a lui Borgman de pe pagina Festivalului de anul trecut. De altfel, Borgman este prima peliculă olandeză selectată în Competiţia Cannes în ultimii 38 de ani (din 1975), precum şi reprezentantul Olandei la Oscar-urile 2014, la secţiunea “Cel mai bun film străin”.

În 1998, regizorul Alex van Warmerdam a mai participat la Un Certain Regard cu cel de-al patrulea film al său, Little Tony. Alex van Warmerdam a fost adesea comparat cu regizori ca Buñuel, Tati şi Aki Kaurismäki pentru universul absurd şi unic din filmele sale.

Borgman este considerat de către regizor chiar mai dark decât filmele sale anterioare. “Am vrut să mă scufund în zonele rămase neexplorate ale minţii mele, să văd ce găsesc acolo”, spune van Warmerdam.

Acolo se pare că de data asta l-a găsit pe Borgman, un bărbat care sună la uşa unei familii din clasa mijlocie şi întreabă dacă poate să facă un duş. Pentru a scrie scenariul la Borgman, Alex van Warmerdam s-a inspirat din studii despre opera Marchizului de Sade.

“Toţi avem lucruri ascunse în minte. Eu nu am făcut decât să plonjez într-o mare de posibilităţi”, spune regizorul şi scenaristul, care şi-a păstrat şi el un rol secundar în propriul film (interpretează personajul Ludwig).

Cine sau ce este Borgman din Borgman?

Borgman este o fabulă sumbră al cărei protagonist este personajul cu acelaşi nume. Nu e clar dacă Borgman este doar un vis, un demon, sau este întruchiparea fizică a tuturor temerilor noastre. În orice caz, este o prezenţă sinistră pe străzile unui cartier rezidenţial de lux, o apariţie care năruie faţada normalităţii din jurul unui cuplu destul de înstărit şi cam arogant, părinţii a trei copii, plus o bonă.

Foto cu Borgman – Independenţa Film

23
/09
/17

Cel mai nou film al regizorului Darren Aronofsky, „Mother!”, a cărui premieră a avut loc recent în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, va deschide Dracula Film Festival, fiind proiectat în avanpremieră națională. Cea de-a cincea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie, la Brașov.

22
/09
/17

INTERVIU Născut în 1977, la Piatra Neamț, regizorul Daniel Sandu alegea să studieze în adolescență la Seminarul Teologic „Sfântu Gheorghe” din Roman, experiență care avea să inspire primul său lungmetraj – „Un pas în urma serafimilor”, care intră astăzi în cinematografe.

20
/09
/17

„Perfect sănătos”, noul lungmetraj al Ancăi Damian (scenariu – Lia Bugnar, actori în cele mai importante roluri: Anghel Damian, Olimpia Melinte, Vlad Ivanov și Cristina Florea), nu se înscrie în noul val. Ceea ce nu înseamnă că nu e important.

20
/09
/17

„Am avut norocul de a avea succes în anii ‘50, când frumuseţea avea o altă însemnătate decât are astăzi. În zilele noastre, orice actriţă tânără sau model devin celebre foarte repede şi nu au timp să-şi dezvolte personalitatea.” - Sophia Loren. Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, Sophia Loren împlineşte, astăzi, 83 de ani.

19
/09
/17

CRONICA DE FILM „Un pas în urma serafimilor”, debutul extrem de aşteptat al lui Daniel Sandu, ficţionalizează, într-un stil apropiat de un anume cinema mainstream nu foarte ofertant, experienţa nefericită a regizorului ca elev într-un seminar teologic ortodox.

19
/09
/17

Filmările la "Moromeții 2", în regia lui Stere Gulea, cu Horațiu Mălăele în rolul principal, au debutat ieri (18 septembrie), în comuna Talpa, locație unde, în urmă cu mai bine de 30 de ani, s-a înregistrat prima parte a filmului. Filmările vor dura trei săptămâni și au loc în cinci imobile, una dintre case fiind aceeași în care s-a înregistrat prima peliculă.

19
/09
/17

Astăzi, 19 septembrie (de la ora 21.00), mîine și poimîine, la CinemaPRO, American Independent Film Festival pregăteşte trei întâlniri cu actorul Ethan Hawke, invitat special al Festivalului. Astfel,, în această seară, celebrul actor va prezenta filmul "Born to Be Blue" - premieră în România. Ethan Hawke joacă rolul celebrului trompetist şi muzician Chet Baker, devenit o legendă a jazz-ului în anii ʼ50.

18
/09
/17

Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie. Scenariul filmului a împlinit deja 10 ani, el ar fi trebuit să fie debutul regizoarei. Unul dintre puținele lucruri care s-au păstrat din varianta inițială a poveștii e faptul că personajul principal este jurnalist. Protagoniștii filmului sunt Andi Vasluianu și Voica Oltean, o actriță care, la doar 15 ani, a impresionat juriul Festivalului de la Karlovy Vary.

16
/09
/17

Unul dintre cele mai aşteptate filme de acţiune, ,,Asasin American” marchează revenirea lui Michael Keaton pe marile ecrane şi dezvăluie, din 15 septembrie, originile unui luptător cu abilităţi unice şi motivat de răzbunare.

15
/09
/17

Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.