Bucureştiul Creativ, premiera festivalului Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucurestiul-creativ-premiera-festivalului-enescu/

Premieră prin Bucureştiul Creativ, zilele acestea la Festivalul George Enescu. Pornind de la valorile artistice în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate şi participare – Bucureştiul Creativ reinventează locaţii cheie din Capitală prin artă.

Un articol de Andrada Văsii|2 septembrie 2013

Bucureștiul Creativ, premiera festivalului Enescuare loc zilele acestea în Bucureşti. Pornind de la valorile artistice în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate și participare – Bucureștiul Creativ reinventează locuri-cheie din Capitală. prin artă.

O premieră prin Bucureștiul Creativ, deoarece Palatul de Justiție devine sală de concert; Biblioteca Centrală Universitară deschide o Stradă de Carte; o instalație de viori a unei artiste contemporane este expusă în fața Spitalului Colțea. Acestea sunt doar câteva exemple pentru cum se transformă orașul în premieră prin Bucureștiul creativ, aflat sub magia Festivalului Enescu.

Premiera festivalului Enescu, la ediția 2013  (1-28 septembrie), aduce orașul într-un spațiu magic, al creativității și valorii, al muzicii și al artei urbane. Este pentru prima dată când acest eveniment cultural internațional capătă o asemenea dimensiune, prin intermediul conceptului de Bucureștiul Creativ, o olimpiadă culturală care se desfășoară în același timp cu Festivalul, în spații publice importante din Capitală, reunind peste 30 de proiecte, expoziții, instalații și happening cu intrarea liberă.

Bucureştiul Creativ, posibil cu ajutorul ONG-urilor

Apelul de proiecte pentru Bucureștiul Creativ a fost lansat pe 30 iunie și a fost deschis până pe 25 iulie, iar proiectele selectate acoperă o paletă largă, din toate sferele publice, toate sprijinind premiera festivalului Enescu: artiști independenți, ONG-uri, companii, dar și mari instituții ale statului.

Bucureştiul creativ dezvoltă spațiile obișnuite, acestea devenind lăcaşe de cultură. Palatul de Justiție ajunge sală de concert într-un eveniment extraordinar, susținut de Ministerul Justiției și oferit pentru practicanții meseriilor juridice: recitalul unora dintre cei mai importanți muzicieni ai momentului, trio-ul Pinchas Zukerman, Amanda Forsyth și Angela Cheng.

Bucureştiul Creativ

Biblioteca Centrală Universitară, parte din premiera festivalului Enescu, propune iubitorilor de cultură Strada de C’Arte: Strada Boteanu se transformă într-o zonă pietonală, găzduind cel mai mare târg de carte în aer liber din București.

VIDEO Festivalul Internaţional „George Enescu“ vă provoacă să reinventaţi Bucureştiul!

18 viori de sticlă, ajung în premieră prin Bucureștiul Creativ, suspendate și oferă un concert inedit în Piaţa Colţea, unde cântă, în ritmul lor, în bătaia vântului. Proiectul artistei Iulia Năstase, absolventă a Facultății de Arte din București, este o instalație de viori din sticlă, un splendid „concert vizual”.

Bucureştiul Creativ dispune de spații cheie

Bucureștiul Creativ cuprinde mai multe spații-concept, printre care Grădina Festivalului. În spațiile verzi din jurul principalelor săli de concerte – Ateneul Român și Sala Mare a Palatului – sunt expuse lucrări de artă ale tinerilor artiști, selectați în cadrul Bienalelor de Artă și Design ale Festivalului. Piața festivalului găzduieşte, în premieră prin Bucureștiul Creativ, concerte în aer liber, evenimente muzicale, expoziţii.

Orașul Festivalului este locul care adună proiectele din premiera festivalului Enescu prin Bucureştiul Creativ, obiecte de artă urbană, evenimente culturale și acoperă spații precum: Piața Colțea, Calea Victoriei, Centrul Vechi. În mai multe locații partenere din Centrul Vechi veți putea să găsiți, o altă componentă specifică pentru premiera festivalului Enescu, Ziarul Festivalului, distribuit în fiecare zi.

Foto credit: Pinchas Zukerman, „Marote” la Victoria Art Center

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

 

 

 

 

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!