Caietele SUB25: 35 de artiști români îşi fac autoportretul
https://www.ziarulmetropolis.ro/caietele-sub25-35-de-artisti-isi-fac-autoportretul/

S-a lansat primul număr al publicaţiei culturale independente Caietele SUB25, revistă bi-anuală de naraţiuni, experimente şi frivolităţi. Tema numărului este Autoportret(e) şi a fost declinată de mai mult de 35 de artişti şi oameni de creaţie din domenii diferite.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2014

S-a lansat primul număr al publicației culturale independente Caietele SUB25, revistă bi-anuală de narațiuni, experimente și frivolități. Tema numărului este Autoportret(e) și a fost declinată de mai mult de 35 de artiști și oameni de creație din domenii diferite.

Printre aceştia se numără: Andreea Victoria Anghel, Andreea Bădală, Matei Branea, George Bodocan – Bodo, Amalia Dulhan, Vlad Mihai – Cutărică, Ada Mușat, Mara Ploscaru, Emil Teleagă – Aforic sau Roman Tolici.

„Online, SUB25 face 2 ani și mai mult de o mie de articole publicate. Dintr-o relație mai serioasă cu poveștile pe care le spunem au ieșit Caietele.

Au contribuit la ele 90 de oameni din domenii diferite și a ieșit o oglindă a culturii azi, axată pe tineri, privită cu umor, emoție, frivolitate şi pe alocuri (auto)ironie.

Caietele SUB25 nu se apropie de subiecte într-un mod cuminte sau didactic, pentru că nimănui nu-i place să i se spună ce ar trebui să-i placă.” – Karin Budrugeac, coordonatorul Caietelor SUB25.

Pe lângă temă, revista este împărțită în 4 secțiuni: De încălzire, Chestii serioase, Frivolități și Ficțiuni.

Caietele SUB25

 

Coperta primului număr al publicației culturale independente Caietele SUB25

În De încălzire sunt tratate subiectele de actualitate; cuprinde un interviu cu Teleșpan, revelația literară a toamnei și autorul bestsellerului „Cimitirul” (editura Herg Benet), 10 actori de teatru tineri și o paralelă între soliștii a două formații autohtone cu priză la public: Robin de la Robin and the Backstabbers și George de la TRAVKA.

Chestii serioase tratează mai pe larg segmente din cultura actuală, cum ar fi povestea celui mai tânăr cobzar din România, Bogdan Simion, specialist în folclor și membru al trupei Agurida, interviuri cu oamenii din spatele Noului Val al cinematografiei românești și un interviu cu Alex Tomazatos, tânăr fotograf român care documentează viața oamenilor în Delta Dunării și a avut recent o expoziție la Lisabona („România. Peisaje acvatice. Delta Dunării.”)

Secțiunea de Frivolități este cea în care umorul are frâu liber și vede o manea a lui Liviu Guță reinterpretată în limba engleză, cu vocabularul lui Shakespeare.

Revista se încheie cu 7 proze scurte exclusive, semnate de autori contemporani: Lavinia Braniște, Marius Chivu, Augustin Cupșa, Luca Dinulescu, Mihai Mateiu și Alex Tocilescu și readuce la lumină o proză scurtă a lui Urmuz.

Caietele SUB25

Caietele SUB25 sunt editate de Asociația SUB25. Art Director este Radu Manelici. Revista are 232 de pagini și se găsește în rețeaua Cărturești, în librăriile Kyralina și Anthony Frost, la prețul de 24 lei.

Următorul număr va apărea la începutul verii.

Foto: Caietele SUB25 şi Urmuz – facebook

23
/11
/17

Vineri, 24 noiembrie și sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, va avea loc premiera spectacolului „Soțul tău rămâne-al meu”, adaptare scenică după textul “Nu-nțeleg ce se-ntâmplă” de Mihai Ignat.

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

22
/11
/17

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă și note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecția „Pe Strada Ficțiunii”, în anul 2015.

22
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul și profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

22
/11
/17

Peste 1000 de titluri, 80 de cărți-eveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri

22
/11
/17

Matei Vișniec este în prezent cel mai jucat dramaturg român atât în țară cât și în străinătate. În cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls”, ediția a 13-a, Vișniec este prezent cu două piese, ambele fiind producții ale Teatrului de Animație Țăndărică.

22
/11
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.  Evenimentul este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

Pe 30 noiembrie, la ora 16:00, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), va deschide Târgul 'Poveste de Crăciun' în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă cu o mulțime de activități și surprize de sezon pe cei mici împreună cu familiile lor. Tot aici se va deschide și Patinoarul Copiilor, cel mai mare de acest fel din București dedicat exclusiv celor mici, care va funcționa pe toată durata iernii și va fi animat de mini-spectacole pe gheață cu personajele îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii.

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.

21
/11
/17

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera cu piesa Regele moare de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii Unteatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate.

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

20
/11
/17

Teatrul EXCELSIOR ii invita pe iubitorii teatrului, joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 19:00, la evenimentul de inaugurare a Sălii Ion Lucian, situată în strada Academiei, nr. 28-30. Acesta va fi urmat de o reprezentație specială a spectacolului Cocoșelul neascultător, cel mai longeviv titlu din repertoriul teatrului care poartă semnătura auctorială și regizorală a maestrului Ion Lucian.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!