Cainele Japonez a fost primit cu entuziasm de presa internaţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/cainele-japonez-a-fost-primit-cu-entuziasm-de-presa-internationala/

Filmul Câinele Japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu) a fost prezentat duminică seară în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Un articol de Andrada Văsii|26 septembrie 2013

Filmul Cainele Japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu) a fost prezentat duminică seară în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Debutul în lungmetraj al lui Jurgiu prin Cainele Japonez a fost primit cu entuziasm atât de public, care a aplaudat furtunos echipa filmului la sfârșitul proiecției, cât și de presa internațională.

Cel mai emoționant și ovaționat moment al serii a fost prilejuit de apariția pe scenă a actorului Victor Rebengiuc, interpretul rolului principal, un tată care încearcă să reînvețe să comunice cu fiul său, plecat de mulţi ani din țară. Rebengiuc a declarat că se bucură că s-a întors la Festivalul de la San Sebastian după 36 de ani, prima dată fiind prezent în 1977, cu ocazia premierei filmului „Tănase Scatiu“ (r. Dan Pița).

Citiți și: VIDEO Victor Rebengiuc joacă într-un nou film: Cainele Japonez, la festivalul de la San Sebastian

Cunoscuta publicație de specialitate Hollywood Reporter notează: „Un film neașteptat de promițător cu un joc actoricesc superb, în care speranța se întrezărește în mijlocul tragediei. Abilitatea cineaștilor români de a explora teme mari folosind resurse minime este reconfirmată în Cainele Japonez. Cei care se așteaptă la un umor negru/sec, specific filmelor Noului Val, vor găsi în schimb un film delicat, lipsit de sentimentalism, ușor optimist, în care indulgența este evitată cu atenție. Acest puternic și încrezător debut merită să fie prezent în multe alte festivaluri.”

Cainele Japonez, un film despre întâlnirea dintre tată şi fiu

Nici interpretarea actorilor nu a trecut neobservată, criticul de film Jonathan Holland adăugând în cronica sa că Rebengiuc preia melancolia personajului Costache, interpretarea sa sugerând faptul că în ciuda greutăților pe care le are un om în vârstă, momentul în care ai pierdut totul poate deveni cea mai bună ocazie de a o lua de la capăt.

Cainele Japonez

Echipa filmului Cainele Japonez

Cainele Japonez se află în cursa pentru premiul secțiunii New Directors, destinat regizorilor aflați la primul sau la cel de-al doilea lungmetraj din carieră. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuția filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic, Laurenţiu Lazăr.

Din delegația României prezentă la festival cu sprijinul Institutului Cultural Român fac parte actorii Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu, regizorul filmului, Tudor Cristian Jurgiu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul Dragoș Apetri, scenaristul Ioan Antoci, producătorul executiv al filmului Bogdan Crăciun și Tudor Giurgiu – producător.

Cainele Japonez este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Cainele Japonez este deja pre-cumpărat pentru distribuția internațională de compania germană M-Appeal și va fi lansat în cinematografele din România pe 18 octombrie 2013.

Foto credit: Cainele Japonez

13
/03
/17

Unul dintre cele mai emoționante filme ale anului, I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach și câștigătorul Palme d’Or, Cannes 2016, a intrat weekend-ul acesta pe ecranele din România, distribuit de Independența Film. Asociația ActiveWatch a susținut campania de promovare a filmului în România, moderând o dezbatere pe tema birocrației din serviciile de asistență socială din România și barierelor în calea accesului la aceste servicii pentru unele grupuri dezavantajate.

12
/03
/17

Scris înainte de 1989, filmat în 1990 şi apărut în 1991, "A unsprezecea poruncă", doar inspirat din cartea "Patimile după Piteşti" a lui Paul Goma, este o prezenţă bizară în filmografia lui Mircea Daneliuc. Filmul este disponibil gratuit pe platforma Cinepub.

10
/03
/17

CRONICĂ DE FILM O binevenită gură de aer proaspăt în cinematografia de limbă română aduce tânăra regizoare Alexandra Balteanu, născută în România, dar stabilită în Germania. Prezentat la San Sebastian, promiţătorul său debut, „Vânătoare”, le are în distribuţie pe Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate.

10
/03
/17

Competiția Internațională BIEFF 2017 invită publicul la introspecție și dezbatere asupra unor dimensiuni profunde ale naturii umane, în cele două programe tematice Searching for Transcendence: Spirituality in the Digital Age și Cutting the Cord: Family Love and Its Discontents.

10
/03
/17

Timp de aproape o jumătate de secol, Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet au realizat câteva zeci de filme, cu o cadență de un film pe an, o mare parte adaptări inspirate de arta europeană, abordând teme din literatură, muzică, pictură.

09
/03
/17

Cum ar trebui să li se predea religia copiilor și adolescenților? Cât de necesară este educația sexuală în școli? Și ce efecte poate avea implicarea Bisericii în cele mai adânci straturi ale societății? Sunt câteva dintre temele – extrem de actuale și în România - puse în discuție de filmul „(M)ucenicul”/ „The Student”, în regia lui Kirill Serebrennikov, care ajunge pe marile ecrane din România din 31 martie, distribuit de Transilvania Film.

08
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun film, „Moonlight”/„În lumina lunii”, regizat de americanul Barry Jenkins, este o dramă impresionistă care încearcă să mizeze pe un anume intimism, în detrimentul unei eventuale cronici sociale. Însă nu se eliberează de unele şabloane.

08
/03
/17

Ana a teminat recent filmările la primul ei lungmetraj american, „Induced Effect”, în care l-a avut ca partener pe Eric Roberts și a început repetițiile la „Upstart”, un show TV despre realizarea unui Start-Up YouTube Channel. Între filmări, a finalizat un pictorial care celebrează actrițe îndrăgite de publicul român.

06
/03
/17

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

05
/03
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Australia” (2009), în regia lui Claudiu Mitcu, este un documentar de o oră despre participarea echipei românești a oamenilor străzii la Campionatul Mondial de fotbal pentru persoanele fără adăpost, la Melbourne.

28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.

28
/02
/17

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

28
/02
/17

Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal - Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded.