Care sunt cele mai mari spargeri din istoria artei
https://www.ziarulmetropolis.ro/care-sunt-cele-mai-mari-spargeri-din-istoria-artei/

Anual, dispar obiecte de artă în valoare de 6 milioane de dolari. Ce se întâmplă cu ele?   Furtul obiectelor de artă nu s-a născut nici în România şi nici nu i-a avut ca inspiraţie pe Gogu Steriade şi gaşca lui cu care au furat icoanele făcătoare de minuni. El e parte bine integrată în […]

Un articol de Andrada Văsii|5 februarie 2013

Anual, dispar obiecte de artă în valoare de 6 milioane de dolari. Ce se întâmplă cu ele?

 

Furtul obiectelor de artă nu s-a născut nici în România şi nici nu i-a avut ca inspiraţie pe Gogu Steriade şi gaşca lui cu care au furat icoanele făcătoare de minuni. El e parte bine integrată în istoria artei şi o mare ameninţare anuală pentru muzee şi colecţionari. Jocul a devenit atât de periculos, încât FBI a format o echipă specială de 14 agenţi care să recupereze obiectele pentru că, după cum spun statisticile, în fiecare an se pierd 6 milioane de dolari odată cu tablourile.

Unul dintre furturile recente de pe lista FBI-ului este cel al tabloului de Renoir, Madeleine Leaning on Her Elbow with Flowers in Her Hair, o pictură impresionistă furată dintr-o locuinţă din Houston. În 2011, un hoţ cu mască de ski a intrat peste femeia care locuia în acea casă, a ameninţat-o cu pistolul şi de atunci nimeni nu a mai văzut tabloul. FBI spune că oferă o recompensă de 50 000 de dolari pentru cel care îl va găsi. Dar probabil că asta nu înseamnă nimic în comparaţie cu valoarea de un milion de dolari a picturii.

În 1990, doi hoţi îmbrăcaţi în poliţişti au intrat în Isabelle Stewart Gardener Museum din Boston şi au furat 13 obiecte de artă. Printre ele, Concertul de Johannes Vermeer şi The Storm on the Sea of Galilee de Rembrandt. Prima este considerată cel mai scump tablou furat vreodată, valorând 200 de milioane de dolari, iar cea de-a doua 50 de milioane. În total, pagubele de la acest muzeu au ajuns la 500 de milioane de dolari şi niciuna dintre operele de artă nu a mai fost găsită.

 

Sursa: Mediafax

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.