Care sunt cele mai mari spargeri din istoria artei
https://www.ziarulmetropolis.ro/care-sunt-cele-mai-mari-spargeri-din-istoria-artei/

Anual, dispar obiecte de artă în valoare de 6 milioane de dolari. Ce se întâmplă cu ele?   Furtul obiectelor de artă nu s-a născut nici în România şi nici nu i-a avut ca inspiraţie pe Gogu Steriade şi gaşca lui cu care au furat icoanele făcătoare de minuni. El e parte bine integrată în […]

Un articol de Andrada Văsii|5 februarie 2013

Anual, dispar obiecte de artă în valoare de 6 milioane de dolari. Ce se întâmplă cu ele?

 

Furtul obiectelor de artă nu s-a născut nici în România şi nici nu i-a avut ca inspiraţie pe Gogu Steriade şi gaşca lui cu care au furat icoanele făcătoare de minuni. El e parte bine integrată în istoria artei şi o mare ameninţare anuală pentru muzee şi colecţionari. Jocul a devenit atât de periculos, încât FBI a format o echipă specială de 14 agenţi care să recupereze obiectele pentru că, după cum spun statisticile, în fiecare an se pierd 6 milioane de dolari odată cu tablourile.

Unul dintre furturile recente de pe lista FBI-ului este cel al tabloului de Renoir, Madeleine Leaning on Her Elbow with Flowers in Her Hair, o pictură impresionistă furată dintr-o locuinţă din Houston. În 2011, un hoţ cu mască de ski a intrat peste femeia care locuia în acea casă, a ameninţat-o cu pistolul şi de atunci nimeni nu a mai văzut tabloul. FBI spune că oferă o recompensă de 50 000 de dolari pentru cel care îl va găsi. Dar probabil că asta nu înseamnă nimic în comparaţie cu valoarea de un milion de dolari a picturii.

În 1990, doi hoţi îmbrăcaţi în poliţişti au intrat în Isabelle Stewart Gardener Museum din Boston şi au furat 13 obiecte de artă. Printre ele, Concertul de Johannes Vermeer şi The Storm on the Sea of Galilee de Rembrandt. Prima este considerată cel mai scump tablou furat vreodată, valorând 200 de milioane de dolari, iar cea de-a doua 50 de milioane. În total, pagubele de la acest muzeu au ajuns la 500 de milioane de dolari şi niciuna dintre operele de artă nu a mai fost găsită.

 

Sursa: Mediafax

14
/06
/17

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viață pe 14 iunie 1986.

13
/06
/17

Miercuri, 14 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) găzduiește lansarea romanului „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer, una dintre cele mai aşteptate cărţi Humanitas Fiction din această vară şi bestseller al editurii la Bookfest 2017, din care vă invităm să descoperiți un fragment.

13
/06
/17

Tocmai a avut loc la Bulandra premiera spectacolului „Pe lacul auriu” (de Ernest Thompson), în regia maestrului Dinu Cernescu. E un spectacol de modă veche și bună.

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.

13
/06
/17

Luni, 19 iunie, de la ora 19.00, Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – continuă cu scriitorul Lev Grossman, invitat prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, coordonatorul colecției. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

13
/06
/17

Asasinarea lui Donald Trump sugerată într-o nouă versiune newyorkeză a spectacolului de teatru "Julius Caesar", inspirat din celebra tragedie omonimă scrisă de William Shakespeare, a generat un val de polemici în Statele Unite. Scena asasinării tiranului face trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar (interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu președintele american) este înjunghiat de o mulțime de femei și de reprezentanți ai grupurilor minorităților.

12
/06
/17

Avea 15 cărţi publicate când a fost dat afară de la catedra de logică și metafizică, din Universitatea București, pe motiv de pornografie în literatură. Mircea Eliade a plecat în străinătate ca diplomat, iar în 1945, când a fost exclus din diplomația română, numărul cărților publicate ajunsese la 25.