Carmen Galin, Aurel Giurumia şi Iurie Darie – 14 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/carmen-galin-aurel-giurumia-si-iurie-darie-14-martie-in-cultura/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 14 martie s-au născut 3 mari actori români? Aurel Giurumia şi Iurie Darie nu se mai află printre noi. Dar actriţa alături de care am fredonat, în copilărie, versurile melodiei „Fram, ursul polar“, împlineşte 68 de ani.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 14 martie s-au născut trei mari actori români? Doi dintre aceştia, Aurel Giurumia şi Iurie Darie, nu se mai află din nefericire printre noi. Al treilea – actriţa alături de care unii dintre noi am fredonat, în copilărie, versurile melodiei „Fram ursul polar“ – împlineşte, astăzi, 68 de ani.

Carmen Galin, născută pe 14 Martie 1946, în Bucuresti, a făcut parte din promoţia ’67 a Academiei de Teatru şi Film alături de Mitică Popescu, Cristina Stamate, Ioana Bulcă, Adela Mărculescu şi Ilie Gheorghe, la clasa profesorilor Sanda Manu, Ion Cojar şi Mihai Mereuţă. Repartizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, a fost convinsă de Dinu Săraru să vină la Bucureşti, la Teatrul Mic. Aici, regizorii Cătălina Buzoianu şi Silviu Purcărete au distribuit-o în spectacole alături actori precum Ştefan Iordache sau Valeria Seciu. După transferul la TNB, Carmen Galin apare în spectacole ca „Noaptea regilor” în regia lui Andrei Şerban, jucând cot la cot cu Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Maia Morgenstern sau Dan Puric, în „Livada de vişini”, în „Steaua fara nume” sau în „Trilogie antică” – „Electra”, a aceluiaşi Andrei Şerban. Pe marele ecran debutează în 1966, cu filmul „Dimineţile unui băiat cuminte”, de Andrei Blaier. Urmează apoi „Drum în penumbră” (1972), „Proprietarii” (1973), „Ilustrate cu flori de câmp” (1974), „Tănase Scatiu”, „Mere Roşii” şi „Premiera” (1976), „Iarna Bobocilor” (1977), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1978), „Ora zero”, „Bietul Ioanide” (1979), „Saltimbancii”, „Pruncul”, „Petrolul şi Ardelenii” (1981), „Întunericul alb” (1982), „De dragul tău, Anca”, „Faleze de nisip” (1983), „Un saltimbanc la Polul Nord”(1984), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Zâmbet de soare” (1987), „Campioana” (1990), „Vinovatul” (1991). În 1995, s-a retras din activitate, de pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, (din cauza conducerii de atunci). Ulterior, Carmen Galin s-a dedicat acţiunilor umanitare. Pe 7 februarie 2004, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria – Arta Spectacolului, „în semn de apreciere a întregii activităţi”.

1804 – S-a născut, la Viena, compozitorul austriac Johann Strauss – tatăl.

1837 – Apare, la Iaşi, „Alăuta românească” (supliment al ziarului „Albina românească”), sub redacţia lui Gheorghe Asachi, apoi a lui Mihail Kogălniceanu, prima revistă literară din Moldova

1854 – S-a născut poetul Alexandru Macedonski, reprezentant al simbolismului în poezia românească.

1879 – S-a născut Albert Einstein, fizician, autorul teoriei Relativităţii şi laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (1921).

1883 – A încetat din viaţă Karl Marx.

1885 – S-a născut scriitorul Constantin I. Gane, autorul lucrării “Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.

1887 – A încetat din viaţă pictorul şi fotograful Carol Popp Szathmary.

1919 – S-a născut Alexandru Paleologu, scriitor, om politic (2000 – Premiul de Excelenţă în Cultură Româna) („Bunul-simţ ca paradox. Eseuri”, „Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor”, „Sfidarea memoriei”, „Despre lucruri cu adevărat importante”, „L’Occident est a l’Est”).

Carmen Galin

1929 – S-a născut actorul Iurie Darie (din filmografie: „Dragoste la zero grade”, „Cucoana Chiriţa”).

1931 – S-a născut Aurel Giurumia, actor român de teatru și film (d. 2004)

1933 – S-a născut Quincy Jones, compozitor american

1933 – S-a născut actorul britanic Michael Caine (“Funeralii la Berlin”, “Omul care vroia să fie rege”).

1946 – S-a născut Carmen Galin, actriță de teatru și film.

1955 – S-a născut Marta Petreu, poetă și eseistă.

1965 – A murit inginerul Dimitrie Leonida, unul dintre pionierii electrificării României, organizator al primului muzeu tehnic din ţară

1966 – A avut loc premiera filmului Răscoala, după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureșan. Filmul a obținut premiul Opera prima, la Festivalul de Film de la Cannes.

Foto cu Carmen Galin, Aurel Giurumia, Iurie Darie şi Alexandru Paleologu – Cinemagia şi wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...