Carmen – spectacol aniversar la Opera Naţională Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/carmen-spectacol-aniversar-la-opera-nationala-bucuresti/

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

Un articol de Andrada Văsii|22 octombrie 2013

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

Spectacolul Carmen îi va reuni sub bagheta lui Vlad Conta pe artiştii Operei Naţionale Bucureşti, alături de invitaţi speciali: mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă în rolul titular, tenorul Ruslan Udin (Rusia) în rolul Don José şi soprana Irina Baianţ (debut) în rolul Micaela.

Născută la Cluj-Napoca, mezzosoprana Liliana Matei Ciucă a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, continuându-și studiile cu mari nume ale teatrului liric mondial precum Luisa Bosabalian, Aldo Baldin, Ionel Pantea, Ramon Vargas, dirijorul Leo Muller de la Metropolitan Opera din New York. A absolvit, de asemenea, Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Luxemburg, apoi a fost angajată a Staatsoper din Viena.

Din repertoriul artistei fac parte roluri ca Olga din Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski, Pierrot din  Linda di Chamounix de G. Donizetti, Lola din Cavalleria rusticana de P. Mascagni etc., interpretate pe mari scene ale lumii. De-a lungul carierei, a colaborat cu mari dirijori precum Seiji Ozawa, Marcello Viotti, Peter Schneider, Fabio Luisi, Zubin Mehta.

Voci celebre dau viaţă întâmplărilor din Carmen

În primăvara anului 2013, tenorul Ruslan Udin a primit titlul de cel mai bun tânăr solist al Rusiei din partea celebrei mezzosoprane Irina Bogacheva. A studiat la Academia de Muzică Gnessin-Moscova, iar după absolvire a apărut în roluri importante precum Vodemon din Yolanta de P. I. Ceaikovski, Don José din Carmen de Georges Bizet, Astrologul din Cocoşul de Aur de Rimski-Korsakov etc.

Citiţi şi: Ateliere de seara pentru copii, la Operă

Câștigătoare a premiului „Teatro alla Scalla” la Concursul Internațional „Leyla Gencer” (Milano, 2012) şi laureată a Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera” (Opera Naţională Bucureşti, 2012), tânăra soprană Irina Baianţ este invitată pentru prima oară în carieră într-un spectacol al Operei Naţionale Bucureşti, pentru a interpreta rolul Micaela din opera Carmen de Georges Bizet.

Carmen

Scenă din spectacolul Carmen, de la Opera Naţională Bucureşti

Opera Naţională Bucureşti marchează de asemenea împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet printr-o expoziţie retrospectivă cu imagini reprezentative din diferite reprezentaţii ale operei Carmen, care au avut loc la Bucureşti de-a lungul timpului.

Alături de artişti români, în imagini apar şi nume ale liricii mondiale care au cântat pe scena Operei bucureştene (Irina Arkhipova, Giuseppe Di StefanoElena Cernei, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, David Ohanesian etc.). Fotografiile fac parte din colecţia domnului Stephan Poen, doctor în Medicină şi în Muzicologie.  Expoziţia Carmen va fi deschisă publicului până în data de 6 noiembrie, zilnic între orele 10.00-17.30 (acces liber).

O altă reprezentaţie a operei „Carmen” de Georges Bizet poate fi urmărită joi, 24 octombrie, de la ora 18.30, avându-i în rolurile principale pe Hector Lopez (rolul Don José) şi Sorana Negrea (rolul Carmen – debut).

Info:

Biletele pentru Carmen pot fi achiziţionate direct de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, precum şi online.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti, spectacolul Carmen

10
/07
/18

Chiar dacă “Zbornaia” lui Putin a ratat, la mustață, semifinalele Cupei Mondiale organizate pe teren propriu, viața la Moscova continuă să se desfășoare în ritm normal, "departe de 'Zgomotul și Furia' lumii dezlănțuite", ori de știrile londoneze despre agentul neurotoxic Novichok.

10
/07
/18

Trei muzicieni în plină ascensiune pe scenele internaționale, laureați ai competiției din 2014 – violonistul Ștefan Tarara, pianistul Josu de Solaun și violoncelista Eun-Sun Hong – ­­deschid ediția 2018 a Concursului Internațional „George Enescu” cu un Concert de Gală sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Prețurile biletelor sunt între 55 și 45 de lei.

10
/07
/18

Joi, 12 iulie, începe Gărâna Jazz Festival, ediția cu numărul 22 – un festival iubit pentru starea de spirit la care contribuie, deopotrivă, muzica, peisajul splendid, gastronomia și farmecul satului bănățean.

07
/07
/18

A șaptea ediție Bucharest Jazz Festival se va încheia duminică, 8 iulie. Scena principală a festivalului din Piața George Enescu prezintă nume noi ale jazzului local și internațional și artiști de Grammy din America, Europa, America de Sud și Asia.

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

04
/07
/18

Noul documentar „Maria By Callas” aduce pe marile ecrane povestea vieții faimosei cântărețe de operă la patru decenii de la moartea sa. Fiind vorba despre debutul său ca regizor, Tom Volf s-a folosit de interviuri, fotografii și scrisori care i-au aparținut lui Callas pentru a-i reconstitui povestea de viață. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

02
/07
/18

Finalul lunii iunie a adus în Bucureștiul torid două zile de festival în care muzica contemporană a răsunat din Aula Muzeului „George Enescu”. Desfășurat în perioada 18-19 iunie 2018, festivalul CIMRO DAYS a propus publicul bucureștean o întâlnire cu noile creații și noii creatori români.

29
/06
/18

Aceasta este fenomenala prestație a australianului Christian Li, câștigătorul premiului întâi la Menuhin Competition 2018. Micuțul australian în vârstă de zece ani a împărțit prima poziție a prestigioasei competiții muzicale rezervată juniorilor (și găzduită de Geneva) cu Chloe Chua din Singapore.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

26
/06
/18

Filarmonica „George Enescu” sărbătoreşte centenarul naşterii celebrului muzician american Leonard Bernstein. În serile de 28 şi 29 iunie 2018, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii 2017-2018 vor fi  conduse de maestrul Christian Badea, unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog.

25
/06
/18

Se împlinesc, astăzi, nouă ani de la moartea regelui muzicii pop. Născut la 29 august 1958, Michael Jackson a influenţat muzica încă de când interpreta în anii ’70 alături de The Jackson 5.