„Cartea Judecătorilor“, de Tatiana Niculescu Bran, a apărut într-o nouă ediţie la Polirom
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-judecatorilor-de-tatiana-niculescu-bran-a-aparut-intr-o-noua-editie-la-polirom/

„Cartea Judecătorilor“, povestea procesului şi a reconstituirii dosarului penal despre cazul Tanacu, a apărut într-o nouă ediţie, revăzută, în colecţia „Ego.Proză“ a Editurii Polirom, şi în format digital.

Un articol de Andrada Văsii|24 iunie 2013

„Cartea Judecătorilor“, povestea procesului şi a reconstituirii dosarului penal despre cazul Tanacu, un caz complicat, descris de Tatiana Niculescu Bran pe baza propriilor investigaţii, a apărut într-o nouă ediţie, revăzută, în colecţia „Ego.Proză“ a Editurii Polirom, şi în format digital.

Un act de restituire romanescă a unui univers religios bîntuit de frică şi vinovăţie, „Cartea Judecătorilor“ vine în continuarea romanului „Spovedanie la Tanacu“, apărut de asemenea la Polirom (ediţia a II-a, revăzută, 2012; ediţie de buzunar, 2013).

„Spovedanie la Tanacu“, publicat deja în Italia, a inspirat filmul „După dealuri“ în regia lui Cristian Mungiu, film dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

Un roman devenit piesă de teatru

În 2006 a publicat primul roman nonfiction din literatura română, „Spovedanie la Tanacu“, urmat, în 2007, de „Cartea Judecătorilor“. Cele două romane, în dramatizarea autoarei, au devenit piesă de teatru. „Spovedanie la Tanacu“ a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban.

În 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru „Brâncuşi contra SUA“, o abordare inedită a celebrului proces cu acelaşi nume intentat de Brâncuşi statului american în 1926.

La Editura Polirom, Tatiana Niculescu Bran a mai publicat romanele „Nopţile Patriarhului“ (2011) şi „În Ţara lui Dumnezeu“ (2012).

Foto credit: Polirom

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.