Casanova cel Mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/casanova-cel-mare/

Semnalez că la Teatrul Odeon (strict estetic, cel mai frumos teatru din Bucureşti) se desfăşoară spectacolul “Casanova” (după Memoriile lui J. Casanova de Seingalt, în regia lui Dragoş Galgoţiu).

Un articol de Andrei Crăciun|16 martie 2015

Acest Casanova” e o defășurare barocă de forțe, o încântare pentru aceia care caută în teatru decoruri și costume luxuriante. Mulți, foarte mulți actori trec prin scenă, căci viața adevăratului Casanova, marele seducător din secolul al XVIII-lea, a fost, așa cum știți deja, o succesiune de aventuri.

Erudit, călător, bun cunoscător al naturii umane, adevăratul Casanova reușea, cu lejeritate, să le intre în grații damelor și demoazelelor, ceea ce – dacă e să fim onești – spune mai multe, vai!, despre femei decât despre el.

Casanova a făcut totul: a fost preot, a fost și poet, a fost și dramaturg (s-a născut într-o casă de actori și a adorat teatrul), a fost muzician, a fost militar în armata venețiană (fără să se remarce prin vreun necugetat gest eroic), a fost spion, a fost prieten al regilor, a fost prieten al filosofilor (Voltaire!), a fost prieten al scriitorilor gigantici, dar și al celor mai mărunți.

Casanova a trăit șaptezeci și trei de ani într-un secol îmbelșugat și frivol, în care a existat mai multă mărire decât decădere. Așa a fost să fie. Casanova, fiind onest în relatările sale despre om, această teribilă specie supusă păcatelor trupului și nebuniei minții, n-a fost agreat de conservatori. Casanova, libertin și inepuizabil în a parcurge eternul mister feminin – ce personaj!

Pe scena Odeonului se tot arată, destul de limpede (prea limpede pentru o anumită parte a publicului), aventurile amoroase și intelectuale ale acestui șarmant depravat. E greu – ca actor – să te impui la ritmul la care vin și pleacă femei și nu numai din viața lui Casanova. E ca la Oscaruri, nu îți vine să faci nominalizări, de teamă să nu uiți pe cineva. Un nume tot trebuie spus: Dorina Lazăr în rolul Ecaterinei cea Mare, Țarina Rusiei. Dar – de decenii – e greu oricum să prezinți obiecții la Dorina Lazăr.

Nu e “Casanova” cel mai bun spectacol de pe scena unui teatru de stat, dar este așa cum ar trebui să fie spectacolele de pe scenele teatrelor de stat: la polul opus minimalismului. Pentru minimalism, pentru două scaune și o masă și doi-trei actori și un text puternic, care nu are nevoie de măști, există – din plin – teatrul independent.

Pe de altă parte, acest spectacol mi-a amintit o carte scrisă de un olandez, prea puțin cunoscut. Numele său este Arthur Japin, iar numele cărții este “În ochii Luciei”. E minunată, și nu forțez adjectivul. “În ochii Luciei” e povestea uneia dintre iubirile neîmplinite ale marelui amorez, dacă nu singura.

Iar acest Japin își imaginează viața Luciei, o fată pe care Casanova a iubit-o fără să o posede. Dintr-o neînțelegere, cum e destinul în amorurile ratate, el crede că ea l-a părăsit. De aici a început – la Japin în carte, și poate că și în realitate – nesfârșitul șir de femei la care Casanova s-a dedat.

Îmi pare rău, doamnelor și domnișoarelor, dar nu despre dragoste era vorba. Ci despre răzbunare. Mi se pare, de altfel, mai plauzibil.

Foto: Teatrul Odeon

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.